Atunci când vine vorba despre curățarea aragazului, putem să întâmpinăm greutăți dacă nu știm exact cum să procedăm pentru o întreținere eficientă. Dar pentru că acest proces nu trebuie să fie un chin pentru tine, te ajutăm cu câteva informații care să îți fie de folos și care să îți facă viața mai ușoară.
Pentru unii curățenia este o pasiune, în timp ce pentru alții nu este una dintre cele mai plăcute activități. În orice tabără te-ai afla, e util să știi câteva trucuri care să te ajute să ai grijă simplu și rapid de aragazul tău.
Poate că nu este un detaliu la care te gândești atunci când este momentul să cureți aragazul însă e important să știi că materialul din care este confecționat de la gazul dictează tipul de îngrijire.
Cum cureți aragazul din email
Chiar dacă emailul nu mai este neapărat un material la modă, unele persoane preferă să aibă un astfel de aragaz deoarece acestea ssunt mai rezistente și se încadrează mai firesc într-o bucătărie decorată clasic. De asemenea, pentru că nu este un material pretențios, acesta este mai ușor de îngrijit și poți folosi orice soluție destinată curățării aragazului.
Cum cureți aragazul din inox
Aragazul din inox este preferat de mulți oameni datorită aspectului modern, dar și datorită performanțelor pe care le dovedește. Partea mai puțin plăcută este aceea că pe aragazul din inox urmele de murdărie sunt mai vizibile și inoxul se zgârie mult mai ușor.
În ceea ce privește îngrijirea lui, este nevoie să ai mai multă atenție, mai ales că este predispus la rugină dacă nu este curățat și păstrat cuum se cuvine.
Astfel, te sfătuim să nu folosești nimic abraziv, care l-ar putea zgâria și să nu uiți obiecte din metal pe suprafața acestuia.
Consultă manualul de utilizare și dacă nu găsești acolo informații speciale în ceea ce privește curățarea, aplică pe suprafața acestuia o soluție creată special pentru inox. După ce ai așteptat câteva minute, îndepărtează resturile alimentare cu ajutorul unui burete și pentru a usca și îndepărta urmele, utilizează un material confecționat din microfibră.
Cum cureți plita pe gaz
La fel ca și în cazul aragazului, ține cont de materialul din care este confecționată plita pe gaz și curăț-o conform instrucțiunilor de mai sus.
Cum cureți cuptorul
Acordă aceeași atenție și cuptorului aragazului. Dacă ești norocos și ai un cuptor ce deține funcția de spălare integrată, nu mai trebuie să îți faci griji, însă dacă nu te afli în această situație, va fi nevoie să urmezi câteva instrucțiuni. Folosește o soluție specială și curăță, cu ajutorul unui burete, geamul, grătarul și interiorul cuptorului.
Cum cureți grătarul
Este mai ușor decât pare. Este necesar să scufunzi grătarul într-o soluție care degresează și să îl ții acolo câteva minute pentru a-și face soluția efectul. Spală-l, apoi, cu un burete normal sau abraziv, clătește-l și usucă-l înainte de a-l plasa pe locul lui.
Cum cureți ochiurile
Trebuie să spălăm și ochiurile aragazului, chiar dacă pe acestea nu ajunge foarte multă murdărie, însă ele se ard și acumulează resturi de mâncare, chiar dacă nu foarte des. Ce ai de făcut? Scoate-le, pune-le într-o soluție specială pentru curățarea aragazului sau a fontei și lasă-le să se înmoaie. Spală-le și usucă-le și procesul de curățare este gata.
Cum cureți butoanele
Și butoanele acumulează urme de grăsime sau de mâncare, așa că va fi nevoie să le spălăm și pe acestea. Nu te speria, nu este complicat! La fel ca și în cazul ochiurilor, butoanele de aragaz vor trebui să fie lăsate la înmuiat într-o soluție specială sau într-o soluție obținută din apă și detergent degresant. După ce le-ai lăsat câteva minute, curăță-le cu o periuță specială sau cu o periuță de dinți mai veche, usucă-le și montează-le la loc. Pentru a evita o curățare greoaie, ai grijă să ai mâinile curate de fiecare dată când folosești aragazul și șterge-le după fiecare utilizare!
Nu e greu să ai un aragaz curat, nu-i așa?