ß
Anna Guțu, o alpinistă în vârstă de 32 de ani, și-a pierdut viața în Tibet, după ce a fost lovită de o avalanșă. Tânăra, cu cetățenie americană, și ghidul ei nepalez încercau să escaladeze cel de-al 14-lea cel mai înalt vârf din lume, Shisha Pangma. Tragedia s-a produs sâmbătă, 7 octombrie, scrie The Guardian.
Sâmbătă după-amiază, pe versantul muntelui tibetan au avut loc două avalanşe mari, la 7.600 şi la 8.000 de metri deasupra nivelului mării. Anna Guțu, considerată o alpinistă cu experiență, încerca să ajungă pe vârful Shisha Pangma, aflat la 8.027 de metri altitudine. Împreună cu ghidul ei, se afla de câteva zile pe munte. Corpurile lor au fost recuperate câteva ore mai târziu după producerea avalanșei.
Gallery
În a doua avalanșă, care a avut loc la câțiva metri de vârf, au dispărut alpinista Marie Rzucidlo, în vârstă de 45 de ani, și ajutorul ei, Tenjen Lama.
Rzucidlo și Anna Guțu își doreau să-și împlinească visul de a escalada viecare vârf din lume, mai mare de 8.000 de metri, potrivit protv.md. Cu doar câteva zile înainte de tragedie, cele două alpiniste urcaseră împreună pe al șaselea cel mai înalt munte din lume, Cho Oyu, la granița dintre China și Nepal.
„Cho Oyu este al șaselea cel mai înalt munte din lume, la 8.188 de metri, și al 13-lea munte al meu de 8000 m. Pe 2 octombrie la ora 12:40, ora tibetană, am atins vârful acestei frumuseți. Un pas, un vârf mai aproape pentru a realiza toți cei 14 cei mai înalți munți de pe pământ. Nu cred că înțeleg pe deplin ce s-a întâmplat în ultimele 6 luni, dar sunt sigură că va exista o mulțime de materiale pentru a scrie o carte. Timpul ne va spune...”, este ultimul mesaj al Annei scris pe pagina sa de socializare.
View this post on Instagram
Părinții Annei Guțu sunt din regiunea Odesa (Ucraina), dar au emigrat în Statele Unite, unde au lucrat în calitate de profesori, de limba română și de istorie. Anna s-a născut în America. De mică a avut un interes pentru a explora lumea. A studiat la Universitatea Berkeley din California.
Sursă foto: Instagram/ Anna Gutu