Se pare că oamenii de știință au descoperit secretul unei vieți îndelungate -iar acesta se află în sângele fiecăruia dintre noi. Cercetătorii suedezi au studiat mostre de sânge recoltate de la mai mult de 40.000 de persoane cu vârsta de peste 60 de ani.
Aceștia au descoperit că centenarii - oamenii care au ajuns la 100 de primăveri - aveau un nivel scăzut al glicemiei și rinichi și ficat sănătoși chiar și după vârsta de 60 de ani.
Cu toate acestea, contrar sfaturilor medicilor, cei care au trăit cel mai mult au înregistrat valori ridicate de colesterol în sânge.
Oamenii de știință sugerează și faptul că factori ai stilului de viață - precum dieta sau consumul de alcool - sunt vinovați de diferențele în biomarkerii din sânge și îi sfătuiesc pe oameni să fie atenți, o dată cu vârsta, la analizele care au legătură cu rinichii și ficatul.
Cercetătorii au comparat 12 biomarkeri al celor care au trăit până la 100 de ani cu analizele celor care nu au ajuns la acest prag. Acești markeri au inclus colesterolul, glicemia, acidul uric, creatinina, fierul, albumina.
Conform GeroScience, cercetătorii spun că este vorba de cel mai amplu studiu de acest fel, iar rezultatele arată că nivelul crescut de fier în sânge și un colesterol total mare sunt asociate cu o șansă mai bună de a deveni centenar.
În același timp, nivelul de glucoză, creatinină, acid uric trebuie să fie scăzut pentru a avea șansa să sufli în 100 de lumânări.
Foto: Shutterstock