• PRO TV
  • Wine Trips România, sezonul 4 | Secretele vinurilor medaliate de la Cramele Recaș

Wine Trips România, sezonul 4 | Secretele vinurilor medaliate de la Cramele Recaș

Wine Trips România, sezonul 4 | Secretele vinurilor medaliate de la Cramele Recaș

La fel cum după noapte răsare întotdeauna soarele, indubitabil după 3 vine mereu 4. Sezonul 4 al emisiunii „Wine Trips România” poposește în vestul țării, la Cramele Recaș, cel mai mare exportator de vinuri îmbuteliate din țara noastră. Vă invit să aflați secretele unuia dintre cele mai medaliate domenii viti-vinicole din România!

Cramele Recaș este o afacere româno-britanică prosperă, cu o istorie de peste 570 de ani. Vinurile cu eticheta Recaș fac senzație la concursurile de profil din țară și străinătate, iar acest lucru se datorează unui cumul de factori fazorizanți, precum solul remarcabil, cantitatea de precipitații, soiurile perfect aclimatizate și măiestria vinificatorilor.

În primul episod din sezonul 4, Wine Trips România și somelierul Sergiu Nedelea vă invită să pășiți pe un tărâm magic, unde tradiția este așezată la loc de cinste, iar tehnologia prezentului contribuie la scrierea unor noi pagini de istorie. Invitatul lui Sergiu Nedelea este actorul Alex Bogdan, care a primit o șansă rară de a-și exersa talentul de vinificator.

Cei doi au fost la Bufetul simțurilor, amenjat în vechea Cazarmă U din Timișoara, obiectiv militar din secolul al XVIII-lea care acum găzduiește o serie de expoziții de artă și degustări de vinuri. Aici, oaspeții cramei au interacționat cu diversele arome regăsite în vinuri, iar experiența l-a solicitat la maximum pe Alex Bogdan. Vezi VIDEO mai jos! Emisiunea Wine Trips România e disponibilă și pe VOYO.

Cramele Recaș, poveste din 1447

Anul 1447 este important în istoria domeniului viticol de la Recaș. Atunci, numele podgoriei din județul Timiș a apărut pentru prima dată într-un document oficial. Era vorba de un transfer al unei parcele de viță de vie, de la nobilii Ioan și Ecaterina Magyar către Mihail de Ciorna, banul Severinului. Acesta cumpărase lotul de vii cu suma de 32 de florinți. În 1991 a luat naștere compania Cramele Recaș, după privatizarea Domeniilor străvechi. Azi, cele 1.200 de hectare de viţă de vie de la Recaş şi Miniş sunt deţinute de trei familii: Georgiu, Iova și Cox (o familie din Bristol, Marea Britanie).

Gazda lui Sergiu Nedelea a fost Narcis Georgiu, somelier al Cramelor Recaș și unul dintre acționarii companiei. În calitate de oaspeți, echipa Wine Trips România a avut ocazia de a afla de la un specialist câteva dintre secretele vinurilor de Recaș.

Unul dintre atuurile viței de vie de aici este solul argilo-calcaros din zonă. Acesta le permite vinificatorilor locali să realizeze vinuri unice, de influență mediteraneeană. „Argila limitează vigoarea viei”, spune Narcis Georgiu. Ea nu-i permite viei să se dezvolte pe verticală, însă contribuie la nașterea unor struguri concentrați, cu taninuri, arome și zahăr din belșug.

Apa, o componentă importantă în calitatea strugurilor, este bună câtă vreme vine de sus. „Irigațiile nu sunt bune pentru vie”, adaugă Narcis Georgiu, insistând pe faptul că via trebuie să se mulțumească cu ce dă Dumnezeu. Și dă suficient, fiindcă strugurii ajung la deplinătate grație structurii solului și bogăției nutrienților. Oxizii de fier din pământ sporesc cantitatea antocianilor și polifenolilor – substanțe esențiale ale intensității colorante în vinurile roșii.

Gallery

Rocile calcaroase de la suprafața solului acumulează căldură în timpul zilei, pe care o degajează lent noaptea, contribuind la maturarea strugurilor. Pentru a capta aceste substanțe benefice, via are nevoie de rădăcini viguroase. Cu cât sunt înfipte mai adânc în sol, cu atât pot extrage mai multe minerale și nutrienți care influențează gustul vinului.

Vinurile de Recaș, colecție de medalii

În prezent, pe cele 400 de parcele de viță de vie situate pe raza administrativă a satelor Recaș și Miniș se cultivă 20 de soiuri distincte de struguri. Experiența și devotamentul pentru vie al vinificatorilor se vede în sutele de premii și distincții câștigate de-a lungul timpului de vinurile la care au lucrat cu dragoste și pasiune.

Unul dintre cele mai apreciate vinuri la concursurile internaționale, vinul-fanion al Cramelor Recaș, este Cuvée Überland, un cupaj ingenios de Merlot, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră și Negru de Drăgășani. Vinul a fost distins cu premiul pentru cel mai bun vin roșu românesc din cadrul competiției London Wine Competition 2022, medalia de aur la Vinarium 2023, medalia de argint la Winelovers Wine Awards 2022 și cu bronz la cel mai renumit concurs de vinuri din lume, Decanter World Wine Awards, în 2023.  

Alte două vinuri apreciate sunt Sole Rose și Muse Night, premiate cu aur în 2023 la concursul Mondial du Rose, din Franța.

Fanii vinurilor de Recaș nu pleacă de la cramă fără să guste din renumita Cadarcă de Miniș, un vin roșu originar din Banat (zona Aradului), despre care se spune că are proprietăți afrodiziace. Descoperă toate vinurile de legendă din România cu Wine Trips România și fii alături de noi în călătoria noastră inițiatică, pentru a afla lucruri noi și demne de dat mai departe!

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni