Oamenii de știință de la Unversitatea din Bristol (Marea Britanie) au ajuns la concluzia că planeta Pământ va suferi o schimbare radicală în viitorul îndepărtat, care va include o comasare a tuturor continentelor. Evenimentul va face viața mamiferelor, inclusiv a oamenilor, imposibilă. Totuși, rasa umană ar putea să nu prindă aceste schimbări dacă va continua să utilizeze combustibilii fosili.
Un studiu fără precedent realizat de cercetătorii Universității din Bristol arată că oamenii și celelalte mamifere vor înceta să existe în următorii 250 de milioane de ani. Cu toate acestea, oamenirea își poate grăbi extincția dacă nu ajunge, cât mai curând posibil, la zero emisii nocive. În acest caz, oamenii nu vor mai apuca să fie martorii unui fenomen distructiv la care va fi supusă Terra.
În timp ce unii se întreabă ce se va întâmpla cu Pământul dacă oamenii ar dispărea mâine, mulți vor să știe ce soartă vor avea oamenii dacă Pământul ar suferi un cataclism.
Oamenii de știință conduși de Dr. Alexander Farnsworth, Senior Research Associate la Universitatea din Bristol, au realizat modele climatice computerizate ale viitorului îndepărtat pentru a demonstra modul în care extremele climatice se vor intensifica dramatic.
Conform acestora, în termen de 250 de milioane de ani, continentele Terrei vor fuziona, pentru a forma ceea ce experții au numit super continentul Pangea Ultima. Acesta va arăta precum o „super gogoașă”, cu o mare interioară, un teritoriu inospitalier pentru mamifere.
Conform cercetătorilor, viitorul Pământului va fi marcat de emisii și mai mari de C02, temperaturi extrem de ridicate, mișcări importante ale plăcilor tectonice și erupții vulcanice frecvente.
Dr. Alexander Farnsworth susține că oamenii nu vor putea supraviețui pe viitorul continent rezultat din ciocnirea actualelor continente. Conform cercetărilor sale, după noua așezare a plăcilor tectonice, doar între 8% și 16% din suprafața Terrei va putea fi locuită de mamifere. Însă, condițiile vor fi vitrege.
„Super continentul nou apărut ar crea efectiv un triplu zgomot, cuprinzând efectul de continentalitate, soare mai fierbinte și mai mult CO2 în atmosferă, de creștere a căldurii pentru o mare parte a planetei. Rezultatul este un mediu în mare parte ostil, lipsit de surse de hrană și apă pentru mamifere”, scrie cercetătorul pe site-ul Universității Bristol.
Sursa foto: bristol.ac.uk
„Temperaturile larg răspândite între 40 și 50 de grade Celsius și extremele zilnice chiar mai mari, agravate de niveluri ridicate de umiditate, ne-ar pecetlui în cele din urmă soarta. Oamenii – împreună cu multe alte specii – ar dispărea din cauza incapacității lor de a se debarasa la această căldură prin transpirație și să-și răcească corpurile”.
Fotografii: bristol.ac.uk/Shutterstock
Vezi și VIDEO:
Gallery