ß
Filmul documentar „Arsenie. Viața de apoi”, în regia lui Alexandru Solomon, este intens criticat de reprezentanții Arhiepiscopiei Sibiului. Prelații au cerut interzicerea proiectării pelicului în tot județul.
Într-o scrisoare deschisă adresată societății civile, Arhiepiscopia Sibiului critică masiv documentarul Arsenie. Viața de apoi, regizat de Alexandru Solomon. În opinia reprezentanților Bisericii Ortodoxe Române din Sibiu, filmul ar trebui interzis în tot județul.
„Acest film, așa-zis documentar, caricaturizează și profanează memoria Părintelui Arsenie Boca, care încă din timpul vieții a fost numit în evlavia poporului nostru Sfântul Ardealului”, scriu reprezentanții Arhiepiscopiei în scrisoarea publică postată pe site-ul Mitropoliei Ardealului.
Înalții prelați au solicitat directorului general al CNM Astra și directorului Festivalului Astra Film să nu permită proiecția documentarului în județul Sibiu.
„Demersul artistic pe care acest film îl propune nu este unul sincer, căci în spatele unei lamentabile arte cinematografice există un mesaj vădit discriminator și jignitor. Autorul se declară încă din debutul filmului sufocat de prezenţa Bisericii Ortodoxe în spaţiul public şi îşi propune în pseudo-documentarul său să o denigreze, atacând personalitatea părintelui Arsenie. (Prin 2018 am simțit că mă sufoc; prezența Bisericii era peste tot în viața publică, și emblema acestei influențe era un călugăr chipeș, Arsenie Boca. – min. 01:10)”, se arată în scrisoare.
FOTO: Cinemagia.ro
Oficialii Arhiepiscopiei Sibiului sunt de părere că viaţa părintelui Arsenie Boca este grosolan şi jignitor bagatelizată odată cu lansarea acestui documentar, care pune într-o lumină cu totul nepotrivită Biserica și valorile „poporului nostru”.
„Viaţa părintelui Arsenie este grosolan şi jignitor bagatelizată: un personaj care îl reprezintă pe Părintele Arsenie îşi permite să fumeze îmbrăcat în haină monahală arătând pe tot parcursul filmului prin gesturi, atitudini şi cuvinte explicit ura şi antipatia faţă de personalitatea marelui duhovnic. („Îmi e antipatic (părintele Arsenie, n.n.), lumea spune că a făcut minuni…” – min. 01:05:23). Aceeași atitudine ironică și jignitoare o au toate personajele care joacă în acest film: aşa-zișii pelerini atent selectați de către regizor apar în diverse ipostaze purtând căciuli cu chipuri de animale (min. 10:40), schimonosindu-se, făcând lucruri caraghioase în incinta Mănăstirii Sâmbăta, ridiculizând și jignind mii și mii de pelerini care vin la mormântul părintelui Arsenie”, se mai arată în scrisoare.
Vezi trailerul mai jos!
Regizorul Alexandru Solomon nu a luat încă o poziție oficială la scrisoarea Arhiepiscopiei Sibiului, însă în urmă cu câteva zile el a trebuit să facă față unui val imens de critici venite din partea internauților. Într-o postare din 22 septembrie, care anunța proiectarea filmului în mai multe orașe din țară, regizorul a fost atacat masiv pe Facebook.
„Mai sunt câteva locuri unde se poate vedea Arsenie. Viața de apoi în următoarea săptămână - pentru că asta-i soarta distribuției de film pe la noi. Asta dacă nu mă auto-denunț și cer autorităților anularea proiecțiilor”, a scris Solomon pe rețeaua socială.
„Sictir. Cât tupeu, îți bați joc de valorile Bisericii Ortodoxe și, implicit, de poporul român. Dar cu Dumnezeu nu te poți pune. Are Grijă Dumnezeu, căci nu se Lasă batjocorit de nimeni. Să ai bilete la ce produci tu când o să cumpăr eu, adică NICIODATĂ”, a răspuns cineva.
„Este o jalnică și patetică tentativă de batjocorire a Sfântului Părinte Arsenie Boca. Nici măcar un cuvânt de folos din tot ceea ce a spus părintele nu ai folosit. Vreau refund la bilet! Nota e cu minus -1000”, a scris altcineva.
Răspunsul reprezentanților festivalului ASTRA Film
Organizatorii festivalului ASTRA Film au oferit un răspus la solicitarea Arhiepiscopiei Sibiului de interzicere a filmului documentar Arsenie. Viața de apoi.
„Astra Film Festival are o istorie de 30 de ani, în care libertatea de exprimare a fost mereu un principiu de bază. Astra Film Festival nu a cenzurat niciodată vreun punct de vedere, cu atât mai puțin vreun film din selecția festivalului. Acesta este un principiu nenegociabil. Credem cu tărie într-o societate deschisă în care se poate discuta liber despre orice. Cererea de a scoate un film din festival, de a-l opri de la distribuire, înseamnă cenzură, este neconstituțională (vezi Art. 29, referitor la libertatea conștiinței și Art. 30, referitor la libertatea de exprimare) și, nu în ultimă instanță, atentează la dreptul și libertatea publicului de a viziona un film”, se arată într-o postare publică pe pagina de Facebook a festivalului.
Documentarul Arsenie. Viața de apoi a fost lansat în cinematografe la 1 septembrie 2023.
Fotografii: YouTube trailer/Cinemagia
Vezi și VIDEO:
Gallery