ß
Fundația Renașterea oferă bucureștencelor posibilitatea efectuării a 800 de teste medicale gratuite, ducând Unitatea Mobila Renașterea în 3 sectoare ale capitalei, în perioada 18 septembrie – 30 octombrie.
Între 18 și 29 septembrie, Unitatea Mobila Renașterea va staționa în Parcul Sebastian din Capitală și va oferi 200 de teste Babeș Papanicolau în gratuitate femeilor care locuiesc în Sectorul 5. Persoanele interesate se pot programa la numărul de telefon 0756.713.652.
Programul de testare gratuită în Sectorul 5 este realizat cu suportul logistic al Primăriei Sectorului 5 prin intermediul Direcției Generale de Asistenta Sociala și Protecția Copilului Sector 5.
În perioada 1 – 14 octombrie, în parteneriat cu Intimissimi, Unitatea Mobilă Renașterea va staționa în parcarea Mall-ului Băneasa și va oferi peste 400 de Teste Babeș Papanicolau, ecografii mamare și consultații senologice.
Începând cu data de 16 octombrie, până pe 30 octombrie, Unitatea Mobilă Renașterea va oferi Teste Babeș Papanicolau gratuite, în Sectorul 3 al Capitalei, cu suportul logistic al Primăriei Sectorului 3.
Traseul Unității Mobile Renașterea va continua și în luna noiembrie, iar prima oprire va fi la Sărata Monteoru, jud. Buzău, în cadrul evenimentului IstrițaXscape ce va avea loc în perioada 3-5 noiembrie.
Anual, peste 1.800 de femei mor în România ca urmare a cancerului de col uterin și aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală. Incidența este de 2,5 ori mai mare decât media UE, iar rata mortalității de peste 4 ori mai mare. În România, rata mortalității este cea mai mare din Europa - lipsa informării, accesul precar la servicii medicale și nivelul de trai ce nu permite controale regulate conduc la diagnosticarea târzie a bolii și la scăderea șanselor de vindecare. Totuși, conform studiilor, în peste 80% din cazuri, un diagnostic aflat la timp poate ajuta la vindecare completă.
„În prezent, rata de supraviețuire a femeilor afectate de cancer în țara noastră este cu 20% mai mică decât media europeană, din cauza depistării tardive a afecțiunilor oncologice. Prin implementarea unor campanii precum aceasta, informăm femeile despre importanța controlului medical periodic și contribuim, pe cât posibil, la reducerea acestor discrepanțe. Ne bucurăm că prin Unitatea Mobilă Renașterea, cu susținerea donatorilor și a partenerilor noștri, reușim să oferim în aceasta toamnă pentru 800 de femei din Sectoarele 5, 1 si 3, analizele medicale ce le pot salva viața”, a declarat Mihaela Geoană, Președintele Fundației Renașterea.
Startul Campaniei de testare gratuită s-a dat pe 18 septembrie, în Parcul Sebastian, cu participarea Dnei Mihaela Geoană, Președintele Fundației Renașterea și a Primarului Sectorului 5, Dl Cristian Popescu Piedone.
Despre Fundația Renașterea
Fundația Renașterea este o organizație neguvernamentală, înființata în anul 2001, care a primit statut de Organizație de Utilitate Publică în anul 2007. Misiunea Fundației Renașterea este aceea de a promova importanța prevenției și depistării precoce a cancerului de sân și de col uterin, de a oferi investigații medicale gratuite și suport pacienților oncologici. Fundatia Renasterea, prin Unitatea Mobila de Diagnostic a oferit, pentru 28.870 de femei din 64 localități, 10.717 mamografii, 26.810 teste Papanicolau gratuite.
Studiul facut pe un esantion de 4.410 persoane a arătat ca peste 67,5% dintre femeile testate prezentand infectii ginecologice sau afectiuni mai grave, Rural : 65,4%, Urban: 70,1%, (41% - 15-19 ani, peste 71% - 20-50 ani si peste 60% - 50ani+). Pentru mai multe informatii despre Fundatia Renasterea si proiectele pe care le implementeaza, va rugam sa accesati https://fundatiarenasterea.ro si https://www.facebook.com/FundatiaRenasterea/
Testul Babeș Papanicolau se efectuează, în Unitatea Mobilă de Diagnostic Renașterea, în cabinetul ginecologic, pe masa ginecologică și constă în recoltarea, cu ajutorul unei periuțe, a unei probe din colul uterin. Aceasta este prelucrată în laborator, apoi examinată microscopic pentru a se identifica modificările aparute la nivelul celulelor. Existența modificărilor poate indica un stadiu precanceros sau canceros al colului uterin. Această investigație este recomandată tuturor femeilor care și-au început viața sexuală.
Informații suplimentare: Cătălina Negară – Director , 0741247474 , [email protected]
Gallery