• PRO TV
  • Cum a fost distrus, în realitate, orașul biblic Sodoma. Descoperirea oamenilor de știință

Cum a fost distrus, în realitate, orașul biblic Sodoma. Descoperirea oamenilor de știință

Cum a fost distrus, în realitate, orașul biblic Sodoma. Descoperirea oamenilor de știință

Excavările din Iordania sunt dovezi că una dintre cele mai dramatice, dar improbabile povești din Biblie, ar putea fi totuși adevărată.

Dr John Bergsma, profesor în teologie, crede că descoperirile din Iordania confirmă faptul că orașul biblic Sodoma a existat în realitate. Mai mult, conform dovezilor găsite de oamenii de știință, acesta a fost distrus într-un eveniment catastrofic, o explozie echivalentă cu puterea a o mie de bombe de la Hiroshima. 

Dr Bergsma, profesor la Ohio’s Franciscan University, sugerează că întâmplarea se reflectă și în cartea sfântă.

Conform Genezei, Dumnezeu a trimis o ploaie de foc și pucioasă asupra orașelor Sodoma și Gomora pentru a le pedepsi pentru fărădelegile care se întâmplau acolo, ștergându-le astfel de pe fața pământului. 

Dovezi ale unui astfel de dezastru au fost găsite în Tall el-Hammam, ceea ce i-a schimbat lui Bergsma perspectiva asupra Vechiului Testament. Acesta își amintește că au fost găsite probe care indicau că fragmentele de ceramică sau scheletele umane fuseseră supuse unei temperaturi extrem de mari. Arheologii cred că a fost vorba de impactul direct al unui meteorit. 

Acum 3600 de ani, orașul Tall el-Hammam era în plină dezvoltare  - fiind semnificativ mai mare și mai puternic decât Ierusalim. Dar totul s-a prăbușit peste noapte. Absența săgeților și a altor semne de asediu în ruine sugerează faptul că orice a distrus Tall el-Hammam și vecinătățile sale nu a fost un atac militar.

Steven Collins, principalul arheolog care a investigat Tall el-Hammam, a vorbit cu dr Bergsma despre descoperirile sale, printre care și faptul că bucăți de ceramică erau acoperite de trinitit. 

Trinititul este un reziduu vitros care se obține după ce declanșezi o bombă atomică în deșert și aceasta topește nisipul. ”De asemenea, au găsit rămășițe umane. Acestea sunt complete doar până la brâu, apoi urmează un semn de ardere, iar torsul și capul nu există.

Au găsit dovezi importante conform cărora o explozie imensă ar fi incinerat aceste două orașe gemene din Iordania”.

Profesorul Collins crede că este posibil ca evenimentul să fi inspirat legende precum dispariția Sodomei. Pe de altă parte, dr Bergsma este convins: ”Mi-a schimbat cu totul perspectiva asupra Vechiului Testament pentru că mi-a demonstrat că lucruri care părea prea fanteziste pentru a fi adevărate sunt chiar evenimente istorice”.

Foto: Shutterstock

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni