• PRO TV
  • Simona Halep, 4 ani de suspendare în scandalul de dopaj. Campioana noastră poate face apel

Simona Halep, 4 ani de suspendare în scandalul de dopaj. Campioana noastră poate face apel

Simona Halep, 4 ani de suspendare în scandalul de dopaj. Campioana noastră poate face apel

Simona Halep a fost suspendată 4 ani din tenis, în urma scandalului de dopaj, de un tribunal independent. Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) a făcut anunțul în cursul zilei de marți, 12 septembrie 2023.

Simona Halep se poate gândi la retragerea din tenis, după decizia tribunalului independent în cazul de dopaj deschis anul trecut după US Open. Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) a anunțat că sportiva noastră, campioană la Wimbledon și Roland Garros, a primit o suspendare de 4 ani din sportul alb.

Românca poate contesta decizia la TAS. Dacă aceasta va fi menținută, Simona Halep nu se mai poate întoarce în tenis mai devreme de octombrie 2026.

Iată mai jos comunicatul ITIA!

Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) poate confirma că un tribunal independent a suspendat-o pe jucătoarea română de tenis Simona Halep pentru o perioadă de patru ani, în urma încălcării Programului antidoping de tenis (TADP).  

Halep, de două ori campioană a titlului de Grand Slam, în vârstă de 31 de ani, a fost acuzată de două încălcări separate ale TADP. Prima s-a referit la o constatare analitică adversă (AAF) pentru substanța interzisă roxadustat la US Open în 2022, efectuată prin teste regulate de urină în timpul competiției. A doua acuzație se referă la nereguli în Pașaportul Biologic al Sportivului (ABP) al lui Halep.    

Tribunalul independent, înființat prin Sport Resolutions, s-a întrunit la 28 și 29 iunie 2023 la Londra și a audiat martori experți științifici în numele Halep și al ITIA, jucătorul depunând, de asemenea, mărturie direct completului în cadrul procedurii.  

La 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat că a constatat că jucătorul a comis încălcări intenționate ale regulilor anti-doping în temeiul articolului 2 din TADP:  

  • Prezența și utilizarea Roxadustatului, așa cum este evidențiată în proba de urină a lui Halep, colectată la 29 august 2022 la US Open 

Tribunalul a acceptat argumentul lui Halep că au luat un supliment contaminat, dar a stabilit că volumul pe care jucătorul a ingerat nu ar fi putut duce la concentrația de roxadustat găsită în proba pozitivă.   

Acuzația ABP a fost, de asemenea, menținută, tribunalul declarând că nu au niciun motiv să se îndoiască de „opinia puternică” unanimă la care au ajuns fiecare dintre cei trei experți independenți din Unitatea de management al pașapoartelor pentru sportivi (APMU) conform căreia „dopajul probabil” a fost explicația neregulilor. în profilul lui Halep.  

Halep a fost suspendată provizoriu din octombrie 2022, pe care tribunalul l-a creditat pentru perioada de ineligibilitate. Ca atare, suspendarea fostului număr unu mondial va dura din 7 octombrie 2022 până pe 6 octombrie 2026. Cazul rămâne supus recursului.   

Karen Moorhouse, Chief Executive Officer la ITIA, a declarat: „După un proces de audiere complex și riguros, salutăm decizia tribunalului independent. Volumul de probe pe care tribunalul trebuie să îl ia în considerare, atât în ​​procedura Roxadustat, cât și în procedurile ABP a fost substanțial”.    

„ITIA a urmat procesele adecvate, așa cum le-am face cu orice altă persoană – în conformitate cu Codul Mondial Anti-Doping – îndeplinindu-ne scopul și responsabilitatea de a susține principiul competiției loiale, în numele sportului. Completul a recunoscut că a fost urmată procedura adecvată în cadrul deciziei scrise.  

Înțelegem interesul public semnificativ în aceste cazuri și rămânem angajați să fim cât mai transparenți posibil, iar decizia completă va fi publicată în timp util.”  
 

Fotografii: Getty Images

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni