Sâmbătă, pe 2 septembrie, la Chișinău, regizorul român Cristian Mungiu a lansat cartea „Tania Ionașcu, bunica mea. O biografie basarabeană”.
Cartea vine la un an după ce regizorul a lansat R.M.N. (2022), dar de data aceasta a ales hârtia și nu pelicula unui film ca cea mai potrivită modalitate de a spune povestea unei persoane de suflet.
Potrivit scena9, Cristian Mungiu, în tinerețea sa, a consemnat într-un caiet şi a salvat de la dispariţie poveştile bunicii. Astfel, au rămas nemuritoare istorisiri despre copilăria ei în oraşul basarabean Cahul, despre anii războiului - când a fost nevoită să se despartă de părinţi şi de frate, despre cum l-a întâlnit în Basarabia pe viitorul soţ, Petre Ionaşcu, militar român, şi cum s-au stabilit împreună dincoace de Prut, la Iaşi, unde au început o nouă viaţă. Aici, peste ani, în 1968, avea să se nască regizorul.
Pentru Libertatea, Cristian Mungiu declară:
„Povestea ei e a celor care trăiesc la firul ierbii istoria – care reține mai târziu marile decizii și schimbări fără să ne povestească și cum anume au impactat ele viața de zi cu zi a celor care s-au trezit afectați de ele”
Pentru RFI, a mai spus cu nostalgie:
"Când ajungi să ții la cineva care a ajuns la vârsta respectivă, e greu să-i mai îmbunătățești viața foarte mult. Dacă reușești măcar să faci să-și revadă viața în altă lumină, complicată, tristă, grea, cum ar fi fost, îi dai așa un fel de însuflețire că nu a trăit degeaba, că lucrurile alea vor fi amintite. Și în familie, și poate mai mult decât în familie. Și bunica tot îmi zicea – eh, eu îți zic acuma. Dacă tu crezi că lucrurile astea îți vor folosi vreodată la ceva, eu îți zic. Și atunci am rămas mereu cu ideea asta. Și acum vreo doi ani sau când a început războiul în Ucraina, mi s-a părut că dacă vreodată este un moment în care să decid să zic povestea asta public, acuma e.”
Potrivit cunoscutului critic literar Alexandru Călinescu, citat de Ziarul de Iași, "Cristian Mungiu şi-a notat amintirile bunicii Tania la începutul anilor ’90 şi le-a dat acum o formă, ca să zic aşa, literară. Naraţiunea rămâne însă de o naturaleţe impecabilă.artea lui Cristian Mungiu Tania Ionaşcu, bunica mea. O biografie basarabeană (Humanitas, 2023) va fi o surpriză doar pentru cei care ignoră că multipremiatul cineast este şi un prozator cu „vechime” în branşă: a fost, în perioada cât a urmat Literele la Iaşi, un condei activ la revista Opinia studenţească, a scris ulterior – după ce s-a consacrat filmului – multe scenarii, parte din ele reunindu-le în volum sub un titlu, 7 povestiri, care trădează – din nou – vocaţia de prozator. Cartea apărută acum se prezintă drept transcrierea amintirilor pe care le deapănă bunica autorului, stimulată (discret) de nepot. Rezultatul e pasionant şi ne impresionează atât prin dramatismul unor destine, cât şi prin convulsiile epocii."
FOTO: HUMANITAS
Gallery