ß
  • PRO TV
  • Pe urmele lui Jamie Oliver: Interviu cu Adi Hadean, bucatarul care va schimba meniurile din gradinitele clujene

Pe urmele lui Jamie Oliver: Interviu cu Adi Hadean, bucatarul care va schimba meniurile din gradinitele clujene

Pe urmele lui Jamie Oliver: Interviu cu Adi Hadean, bucatarul care va schimba meniurile din gradinitele clujene

Adi Hadean are 33 de ani, este din Cluj si, dupa ce a facut cariera in jurnalism si a fost prezentator/realizator TV, a simtit o chemare pentru meseria de bucatar. El spune ca meseria l-a ales pe el, si nu invers, si e foarte multumit de cum au evoluat lucrurile de atunci.

In prezent, are unul din cele mai populare bloguri culinare din Romania (are peste 10.000 de prieteni pe Facebook, 3.500 de urmaritori pe Twitter si peste 106.000 de cititori care intra pe blog, dupa cum spune chiar el), lucreaza pe cont propriu ca “bucatar-calator” si, din februarie anul acesta, a fost cooptat in echipa care se ocupa de schimbarea meniurilor din gradinitele clujene. De aici si pana la fi supranumit “Jamie Oliver de Romania” nu a mai fost decat un pas.

V.A. De aproape un an de zile ai luat decizia de a nu mai lucra intr-un singur loc si de a deveni bucatar-calator. Cum este acest job? Pe unde ai calatorit in ultimul an?

Adi Hadean: Cred ca au trecut deja doi ani, poate putin mai bine. In timpul asta am gatit in multe locuri si localuri din Romania, am gatit in Franta, Slovacia, Thailanda, iar acasa deja-s facute planurile pentru alte calatorii culinare in Europa si Asia, deci e bine. Am parte de multe provocari si de multe lectii pe care le primesc cu bucurie si deschidere.

V. A. Cum te simti cand oamenii te compara cu Jamie Oliver? Mai ales acum, ca esti implicat in proiectul cu gradinitele, tentatia jurnalistilor de a te asemana cu Jamie e foarte mare.

Adi Hadean: Nu toti oamenii ma compara cu Jamie Oliver, doar jurnalistii fac asta. Probabil pentru ca Jamie Oliver "vinde stirea" mai bine decat Adi Hadean.  Imi place Jamie, dar comparatia nu ma infioara, sunt un om cu picioarele pe pamant si mi-am vazut mereu lungul nasului.

V. A. Ai spus, nu doar o data, ca nu ai ales tu meseria de bucatar, ci ca ea te-a ales pe tine. De cand ai spus “da” acestei meserii, au existat si regrete sau tentatii, te-ai gandit ca ti s-ar putea potrivi mai bine vreo alta meserie?

Adi Hadean: Perioada asta a vietii mele e fara indoiala cea mai benefica de pana acum. Mi se potriveste de minune si satisfactiile bat oboseala, faptul ca in fiecare zi trebuie sa ma prezint in fata cititorilor ori in fata clientilor cu ceva nou, bate rutina. Nu cred ca exista sanse sa ma plictisesc ori sa ma apuce regretele.

V. A. Care consideri ca este cel mai mare succes al tau de pana acum in materie de gastronomie? 

Adi Hadean: Nu ma eschivez, dar nici nu stiu sa raspund la intrebarea asta. Cred ca nici nu-i nimerit. In ce fac eu, succesul e un obiectiv secundar, obiectivul principal e zambetul de pe fetele celor care mananca. E greu sa cuantifici zambetul.

  

V. A. Cat de des gatesti cine romantice pentru iubita ta? E o intrebare cam indiscreta, pe care o pun, insa, fiindca in imaginarul colectiv barbat in bucatarie=cina romantica, masa aranjata cu flori si lumanari, sticla de sampanie si mancaruri fine, pregatite cu grija. Filmele de la Hollywood sunt de vina!

Adi Hadean: Nu cred in cliseul asta, dupa cum nu cred in diete. Daca nu esti o persoana romantica, o sticla de sampanie si doua lumanari pe masa nu o sa te transforme in visul femeilor si, pe de alta parte, daca femeia de langa mine vrea sa traiasca intr-un film de la Hollywood, probabil nu-i femeia care mi se potriveste. Cand lucrurile merg bine intr-o relatie, intre un sandwich abia scos din toaster si un muschi de vita cu trufe nu-i nicio diferenta.

V. A. Preferi sa gatesti singur sau e mai placut in doi?

Adi Hadean: Daca ne referim la gatitul acasa, spun doar atat: fiecare cu talentele lui! Deci gatesc singur, e mai sigur asa. Daca trebuie sa gatesc pentru zeci sau sute de persoane, prefer sa am ajutor.

V. A. Stiu ca incerci sa slabesti, sa ajungi la 90 de kilograme, prin sport si alimentatie corecta. Cat de mult te ajuta faptul ca experimentul tau e “sub lupa”, ca mii de cititori ai blogului sunt cu ochii pe tine?

Adi Hadean: Nu vreau sa ajung la 90 de kilograme (e un apostrof acolo, trebuie citit) ci undeva intre 90 si 100, adica pe la 96-97. Mai am trei kilograme pana la tinta. Daca am decis sa fac public lucrul acesta e pentru ca mi-am dorit sa le fiu de folos altora, sa arat ca se poate si-n felul acesta sa-i incurajez pe cei care au indoieli. De ajutat ma ajuta in masura in care ma ajuta galeria pe vremea cand practicam artele martiale si aveam meci. Picioarele-n cap se simt la fel de tare cu sau fara galerie.

V. A. Nu tii dieta, dar presupun ca urmezi anumite reguli in alimentatie. Care sunt acelea si cat de greu/usor e sa le respecti?

Adi Hadean: De cand am inceput programul Inapoi la '90, am dat jos 20 de kilograme. Am mancat orice am vrut, respectand o singura regula: trebuie sa mananci cat ai nevoie, nu cat iti trebuie. E important sa poti pune frana daca ai alunecat pe panta mancatului cu nemiluita si sa incepi sa faci sport, zilnic, sustinut, constient. In scurta vreme organismul regleaza singur apetitul, trebuie doar sa-i dai ocazia sa o faca. 




In afara de proiectul personal "Inapoi la 90", de calatorii culinare si de intretinerea zilnica a blogului sau, Adi Hadean s-a angajat sa faca fata si unei alte provocari: pe 28 mai, la Cluj, va incerca sa gateasca, impreuna cu o echipa de bloggeri, cea mai lunga frigaruie din lume, de 100 metri. Pe langa toate aceste activitati, o mare parte din timpul lui e dedicat proiectului legat de meniurile pentru gradinite.

In ce stadiu se afla proiectul cu noi meniuri, mai sanatoase, pentru copiii de la gradinitele din Cluj

Implementarea meniurilor (mersul prin gradinite si munca cu bucatarii) va incepe odata cu noul an scolar. Tot in acea perioada va fi activ si un site pentru promovarea alimentatiei sanatoase, care sa fie accesibil oamenilor din toata tara, unde sa fie postate noile retete pentru copii

Adi Hadean face parte din echipa care lucreaza impreuna cu prof. Nicolae Hancu, presedintele Federatiei Romane de Diabet, care a elaborat cele mai importante reguli de alimentatie dupa care sa fie concepute noile meniuri. Daca meniurile sunt gata ca structura pe zile, saptamani si feluri de mancare, retetarele mai au mult pana la definitivare. Baremul pentru un meniu/copil la gradinita in Cluj a ramas de 7 lei pe zi, iar retetele propriu-zise vor trebuie sa se incadreze in aceasta suma.

Proiectul cu gradinitele va afecta in prima faza 10.000 de familii din Cluj si, in anii urmatori, cateva sute de mii de familii din toata tara, spune Adi Hadean, care are convingerea ca programul, odata implementat la Cluj, va fi preluat si de alte gradinite din tara, inclusiv de cele particulare.

Faza premergatoare a proiectului (alcatuirea meniurilor zilnice, echiparea gradinitelor, intocmirea retetarelor, stabilirea furnizorilor, stabilirea manierei de lucru din bucatariile gradinitelor) dureaza aproape un an (februarie-septembrie), iar faza a doua (implementarea, munca cu bucatarii, trainingurile, verificarile pe parcurs, controalele medicale asupra copiilor pentru a se stabili evolutia lor dupa adoptarea programului) va mai dura in jur de un an.

Sursa foto: adihadean.ro

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni