Daca unul sau ambii ochi ai copilului lacrimeaza prea mult, mergeti de urgenta la medic. Acesta poate depista un corp strain pe caile lacrimale. Acest fenomen poate anunta si boli grave, precum glaucomul congenital sau cancerul.
Lacrimile tulburi si abundente semnaleaza in marea majoritate a cazurilor o infectie virala sau bacteriana. Daca, insa, cel mic are lacrimi clare si abundente poate fi vorba de o urgenta oftalmologica, spune Oana Cuzino la "Ce se intampla, doctore?".
Daca vorbim de un sugar, lacrimarea excesiva indica prezenta unui obstacol la nivelul canalelor lacrimale. Copiii se nasc cu aceste canale neperforate, iar in primele zile dupa nastere in membrane apar in mod spontan orificii. Astfel, dupa ce lacrimile umecteaza ochii, se scurg in nas, fara sa fie vizibile. Insa la un procent de 20-30% dintre copii, acest fenomen nu se intampla in mod natural.
Tratamentul este extrem de simplu: specialistul oftalmolog perforeaza mecanic aceste puncte lacrimale. Procedura nu este dureroasa, dar poate necesita sedarea micului pacient.
Lacrimarea excesiva poate anunta si un glaucom congenital. Acesta este insotit de cresterea presiunii intraoculare. Medicii recomanda masurarea tensiunii intraoculare de la cea mai frageda varsta. Mai mult, daca unul din ochi deviaza, se impune un control oftalmologic amanuntit, pentru ca in copilarie poate aparea o tumoare specifica – retinoblastomul.
Afla mai multe din video de mai jos!