ß
Mii de blocuri din București nu au apă caldă de mai bine de două săptămâni, însă directorii care conduc compania municipală Termoenergetica sunt plătiți regește pentru a ține în viață un sistem aflat în colaps. Sindicaliștii avertizează că sistemul centralizat de furnizare a agentului termic e în pragul insolvenței.
Compania municipală Termoenergetica București, cea responsabilă cu furnizarea apei calde și a agentului termic în Capitală, este incapabilă să asigure serviciile pentru care a fost creată. În acest timp, echipa din conducere este plătită regește, invers proporțional cu performanța companiei.
Termoenergetica București este condusă „provizoriu” de Claudiu Crețu-Sârbu. El este director general din iulie 2021, când a fost numit în funcție, cu un mandat de patru luni, de primarul Nicușor Dan.
În prezent, Crețu face parte din consiliul de administrație al altor două companii, Institutul de Cercetări în Transporturi București (Incertrans SA) și Termocentrale Constanța.
În calitate de director general al companiei Termoenergetica, Crețu încasează anual un salariu de 186.358 de lei (15.529 lei pe lună). În cea mai recentă declarație de avere, directorul general a menționat că deține depozite bacare sau fonduri de investiții de 79.000 de lei și 100.000 de euro, trei terenuri (coproprietate), un apartament și o casă de locuit.
Din conducerea companiei municipale mai fac parte 9 directori (un post e vacant), fiecare cu resposabilități clare care vizează evitarea insolvenței și/sau falimentului.
Directorul general adjunct al companiei, Adrian Ionițoaei, are un salariu anual de 151.584 de lei (12.632 lei pe lună).
Daniela Vitcovschi este șeful Direcției Tehnică-Dezvoltare și este plătită cu 130.436 de lei pe an (10.869 lei pe lună). În aceeași companie lucrează și soțul ei, pe post de șef serviciu, cu o leafă ceva mai mică – 102.975 lei anual.
Ion Voicu conduce Direcția Termoenergetică și are un salariu anual de 153.320 de lei (12.776 lei pe lună), deși este pensionat (7.152 lei pe lună).
Primarul Nicușor Dan, ministrul energiei Sebastian Burduja și premierul Marcel Ciolacu au fost informați de reprezentanții Sindicatului Profesional Termoficare București că sistemul centralizat de alimentare cu agent termic din Capitală este în pragul colapsului. Datoriile pe care compania municipală le are la ELCEN (principalul furnizor de agent termic) au ajuns la un miliard de lei.
Sindicaliștii atrag atenția că situația este „deosebit de gravă”, Termoenergetica fiind în pragul insolvenței, scrie G4Media.ro. Primăria Capitalei alocă anual, în bugetul propriu, circa două miliarde de lei pentru continuarea prestării serviciului de alimentare cu agent termic, însă pierderile imense din rețea și ritmul lent cu care se înlocuiesc conductele vechi fac imposibilă asigurarea unui serviciu de calitate.
Fotografii: Agerpres/Termoenergetica București
Vezi și VIDEO:
Gallery