Mașinile de spălat eco au dobândit din ce în ce mai multă popularitate în spațiul european în ultima perioadă, iar această atitudine de cumpărare a consumatorilor începe să prindă contur și în România. Această tendință își are originea în discursul care încurajează dezvoltarea și întreținerea unor comportamente personale care să nu afecteze mediul înconjurător, pe fondul schimbărilor climatice și al fenomenului de încălzire globală.
Iată, așadar, 3 lucruri la care să fii atent atunci când vrei să-ți cumperi o mașină de spălat eco:
„Eco” este un termen întâlnit din ce în ce mai des nu doar când au loc discuții despre alimentele pe care le consumi, dar și atunci când îți cumperi electrocasnice noi. În cazul unui dispozitiv care se ocupă de curățarea hainelor și a altor obiecte textile din casa ta, eco poate să însemne un consum minim atât de energie electrică, dar și de apă. Aceste proprietăți ale dispozitivului, însă, sunt dependente de nevoile tale.
Adică o mașină eco pentru tine poate să fie una care mai mult poluează atunci când este folosită într-un alt context. Cum vine asta? Gândește-te la nevoile tale. Dacă ai o familie mare, atunci mai mult ca sigur, vei avea nevoie de o cuvă cât mai încăpătoare, astfel încât toate hainele să intre dintr-o singură spălare.
Pe când, dacă locuiești singur, un dispozitiv cu o cuvă de 10 kilograme s-ar putea dovedi mult prea mare pentru tine. Pentru că fie va trebui să aștepți să ți se strângă suficiente haine pentru a putea spăla, fie va trebui să pornești mașina doar jumătate plină. Orice cale ai alege, vei ajunge să consumi mult mai multă apă și energie decât ai fi alocat dacă ai fi ales dispozitivul potrivit nevoilor tale încă de la început.
Știi mai bine decât oricine că nu toate achizițiile pe care le faci sunt intenționate. Ce înseamnă asta? Că uneori cumperi lucruri doar pentru bucuria pe care ți-o oferă pe moment obiectul proaspăt cumpărat. Sau pentru că ți se pare că toți oamenii din jurul tău își schimbă dispozitivele electrocasnice și tu nu vrei să rămâi în urmă.
Mai mult, schimbările aparatelor electrocasnice nu țin doar de funcționalitatea lor. Țin și de design, dar și de funcții noi pe care dispozitivele apărute mai recent le propun consumatorilor. Astfel, chiar dacă mașina în care îți cureți hainele este încă eficientă, te-ar putea tenta achiziționarea uneia care să poată fi pornită printr-o aplicație de mobil, atunci când tu nu ești acasă sau poate a uneia care se poate deschide fără nicio repercursiune chiar și după ce ai apăsat butonul de „start”.
Însă, adevărata întrebare abia aici intervine: chiar ai nevoie de toate upgrade-urile care ies pe piață? Sau te poți mulțumi cu un produs care își face treaba pentru care a fost conceput?
Discuția despre obiceiul de consum nu se termină doar în momentul în care alegi un produs. Mai mult, nu trebuie doar să iei în considerare informații cu privire la electrocasnicul pe care îl dorești. Este indicat să faci un pas în spate și să te uiți la imaginea de ansamblu, adică și la cum reușește compania să producă astfel de dispozitive ecologice.
De exemplu, unele branduri pot investi mai multe resurse pentru a crea un astfel de electrocasnic. Iar costurile pe care natura le suportă, respectiv numărul ridicat de emisii de carbon, poate fi superior costului pe care l-ar produce dispozitivul, odată pus în funcțiune.
Iar dacă te întrebi cum poți afla toate aceste lucruri, o simplă căutare pe internet te va lămuri și va aduce un plus de valoare nu doar în dezbaterea dispozitiv de curățare normal sau eco, ci și atunci când vine vorba de alegerea concretă a unui astfel de aparat. Așadar, alegerea rămâne la tine. Ține cont, totuși, că o masina de spalat eco comandata de pe Emag îți poate reduce și consumul personal de apă și energie electrică.