De ce trebuie să acordăm mai multă atenție vara modului în care controlăm miopia la copii? Explicația vine de la faptul că în sezonul cald, în special, vederea este expusă mai mult luminii intense a soarelui. În următoarele paragrafe se pot afla mai multe detalii despre efectele acesteia asupra ochiului miop dar și despre soluțiile la care putem apela.
Miopia este un viciu de refracție care cel mai des începe să se manifeste în copilărie. Fiziologic, miopia se traduce prin alungirea globului ocular, care afectează vederea prin deplasarea punctului de refracție, aflat în mod normal exact la nivelul retinei. Deplasarea acestuia în fața retinei determină o vedere neclară a obiectelor aflate la distanță, pe care creierul nostru încearcă să o recupereze punând mai multă presiune pe întregul mecanism optic.
Miopia și incidența la nivel global
Fiind vorba despre un defect anatomic, sincronizat cu perioada de creștere a copilului, pe măsură ce acesta se dezvoltă, miopia tinde să se accentueze. De aceea, corectarea miopiei pe cale chirurgicală iese din discuție în adolescență, însă este esențial să se intervină cât mai din timp cu o soluție terapeutică prin care este ținută pe loc accentuarea miopiei.
Primele semne apar în general în jurul vârstei de 8-10 ani, însă pe măsură ce crește incidența, începe să scadă și mai mult vârsta la care apare miopia. Un studiu britanic, denumit „Global Prevalence of Myopia and High Myopia and Temporal Trends from 2000 through 2050”, publicat în luna Mai a anului 2016 (semnată de Holden B.A., Fricke T.R., Wilson D.A., Jong M., Naidoo K.S., Sankaridurg P., Wong T.Y., Naduvilath T.J., Resniko_ S.) avertizează că până în anul 2050, cinci miliarde de oameni ar putea fi afectați de miopie.
Controlul miopiei la copil
În cazul miopiei, vorbim despre controlul sau gestionarea acestui diagnostic printr-o soluție terapeutică eficientă, intermediară între ideea de vindecare completă (care nu este posibilă) și simpla corectare a vederii prin purtarea de ochelari cu lentile monofocale.
Controlul miopiei face mai mult decât să corecteze vederea copilului, această abordare asigurând o stagnare a evoluției viciului de vedere și totodată și a dioptriei. Dacă nu se intervine la timp în acest sens, miopia poate lua o amploare nedorită, atrăgând complicații grave la vârsta adultă, precum: cataracta, glaucomul și degenerescența maculară miopică.
Soluția inovatoare recomandată în controlul miopiei la copii este utilizarea ochelarilor cu lentile inteligente MiYOSMART. Rezultatul unei cercetări realizate în parteneriat cu Universitatea Politehnică din Hong-Kong, confirmă faptul că tehnologia D.I.M.S. - Defocus Incorporated Multiple Segments (D.I.M.S.) (segmente multiple încorporate de defocalizare), care stă la baza lentilelor MiYOSMART, reușește ca prin simpla purtare de lentile să încetinească progresia miopiei cu aproximativ 60%, în 21,5% din cazuri, miopia fiind oprită definitiv din evoluție. (Studiul „Defocus Incorporated Multiple Segments (D.I.M.S.) spectacle lenses slow myopia progression: a 2-year randomized clinical trial”, care îi are ca autori pe: Lam CSY, Tang WC, Tse DY, Lee RPK, Chun RKM, Hasegawa K, Qi H, Hatanaka T, To CH. a fost realizat de-a lungul a doi ani de zile și a fost publicat în British Journal of Ophthalmology în data de 29 Mai 2019.)
Așadar, simpla purtare a lentilelor inteligente reușește să corecteze vederea și să oprească, simultan, progresia acesteia. În acest fel, copilul va fi protejat de complicații ale vederii în viața de adult.
Miopia și expunerea vederii la soare
Un aspect important al sănătății vederii este legat de lumina naturală a soarelui, expunerea la aceasta având un efect benefic, în special în cazul miopiei. În urma unor studii, specialiștii recomandă ca zilnic, minimum două ore să fie petrecute în aer liber, timp în care copiii se pot bucura de aer curat, mișcare și timp de calitate alături de cei dragi.
Lumina intensă a soarelui din sezonul cald, însă, poate reprezenta un factor amenințător pentru sănătatea vederii. Există dovezi care argumentează nevoia de protejare specială atunci când lumina de afară este intensă, aceasta predispunându-i și mai mult la diverse afecțiuni oculare.
În acest sens, HOYA a creat lentilele inteligente MiYOSMART pentru soare, care vin în sprijinul copiilor miopi cu o soluție care combină tehnologia pentru controlul miopiei cu protecția solară.
MiYOSMART Chameleon și MiYOSMART Sunbird reprezintă două opțiuni care se adresează acestei probleme de vedere, ambele fiind dotate cu tehnologia D.I.M.S., dar și cu tratament corespunzător pentru protecție împotriva razelor intense.
• MiYOSMART Chameleon - lentile fotocromice care se adaptează rapid la intensitatea luminii, realizând tranziția în mod automat, la toate nivelurile de lumină solară. Această versiune oferă copilului toată protecția oculară necesară, oricând și oriunde s-ar afla.
• MiYOSMART Sunbird - lentile polarizate, care asigură concomitent controlul miopiei precum și o imagine a culorilor la fel de vibrantă ca în imaginația lor. Această versiune protejează ochii copilului împotriva luminii solare intense și a reflexiilor orbitoare, fiind utilă chiar și copiilor cu fotofobie.
Din anul 2018, de la lansare și până în ziua de astăzi, au fost achiziționate peste patru milioane de lentile MiYOSMART, de către părinți din toată lumea. Prin lansarea noilor versiuni - MiYOSMART Chameleon și MiYOSMART Sunbird, HOYA Vision Care va continua să depună toate eforturile pentru combaterea și controlul miopiei, care afectează copii din întreaga lume.
Acest articol v-a fost oferit de HOYA Lens România.