În vreme ce tinerii din vestul Europei și Scandinavia sunt nerăbdători să devină indenpendeți, în China s-a constatat un fenomen invers: tot mai mulți tineri revin la starea de dependență față de părinți, din cauza provocărilor de pe piața muncii.
Economia Chinei trece prin momente grele, din cauza retragerii unor mari companii occidentale de pe piață. Cei mai afectați de această contractare economică sunt tinerii, proaspeți absolvenți de licee și facultăți, care sunt în imposibilitatea de a-și găsi un loc de muncă.
În fața acestei provocări, mulți tineri abandonează căutarea unui job și preferă să revină la starea de dependență față de părinți. Cu o rată a șomajului de peste 21% în rândul tinerilor de 16-24 de ani, posibilitățile sunt limitate.
Părinții își plătesc copiii pentru a desfășura activități casnice, pe care altfel ar fi trebuit să le facă ei.
„Motivul pentru care sunt acasă este că nu suport presiunea de a merge la școală sau la serviciu. Nu vreau să concurez intens cu colegii mei. Așa că aleg să stau pe margine”, a declarat Litsky Li, o tânără de 21 de ani din Luoyang, conform CNN.
Părinții ei o plătesc cu 835 de dolari pe lună pentru a avea grijă de bunica ei, diagnosticată cu demență, dar și pentru a face cumpărături pentru întreaga familie.
Specialiștii au numit această nouă realitate „fenomenul fiilor și fiicelor full-time”. Li nu este singura în această situație. Sute de mii de tineri se întorc acasă din cauză că nu au loc pe piața muncii.
Mari companii din Occident se plâng de condițiile tot mai grele de a face business în China, iar asta se datorează noilor prevederi legislative menite să protejeze companiile locale. Firmele străine au fost subiectul unor controale de securitate foarte stricte și a unei campanii de protejare a companiilor chineze.
Mai mult, autoritățile de la Beijing promovează o politică naționalistă care are în vedere evitatea achizițiilor străine de materie primă și încurajarea inteligenței locale să producă tehnologie made in China.
„Luna trecută, guvernul a interzis utilizarea produselor de la cel mai mare producător american de cipuri de memorie, Micron Technology Inc., în computerele care manipulează informații sensibile. S-a spus că Micron are defecte de securitate nespecificate, dar nu a oferit nicio explicație”, scrie apnews.com.
Conform unui sondaj al Camerei de Comerț a Uniunii Europene din China, una din 10 companii a anunțat că și-a mutat investițiile din China. De asemenea, una din 5 companii amână planificarea unor investiții viitoare.
Fotografii: Getty Images
Vezi și VIDEO:
Gallery