Weekend Sessions, cel mai cuminte festival, invită bucureștenii la un picnic de seară la Muzeul Național al Țăranului Român, pe 5 și 6 august, de la orele 17.00. Vizitatorii vor avea parte de un picnic la muzeu, cel mai mic cinema, concerte, expoziții, ateliere, dar și o selecție de bătuturi perfecte pentru serile calde de vară.
Sesiunile muzicale includ în fiecare zi DJ Set viniluri, prezentat de JAH Guidance HIFI crew, între 17:00 și 18:30, recital de harpă, cu Mariana Tudor, pe 15 iulie și recital de chitară clasică și HandPan cu Maxim Belciug & Gabriel Bălașa pe 16 iulie, între orele18:30 și 19:30. Fiecare zi vine cu un concert acustic de folk indie cu We Singing Colors între orele 20:00 și 21:00.
Vizitatorii sunt invitați să descopere, până la ora 19:00, expoziția temporară de la Muzeul Național al Țăranului Român: „Păstorit contemporan. Un patrimoniu, mai multe dileme" (17:00-19:00), dar și o mică expoziție de fotojurnalism „România te iubesc", cu o selecție de fotografii realizate pe teren, în timpul investigațiilor (17:00-21:00) și avanpremiera expoziției „Mândrie și Beton - O nouă decadă de documentare. O nouă carte de fotografie" (17:00-21:00).
Atelierele interactive includ sesiuni de Hula Hooping cu Mara Gavrilescu (17:30-18:30), Cortul Terapeutic cu chestionar de profil personal și discuții despre terapie cu Ligia Moise și Florina Cioagă (17:00-21:00), dar și sesiuni de poezie contemporană și autori selectați de la Casa de Editură Max Blecher (17:00-21:00).
De la ora 20.00, invitații pot viziona proiecții de scurtmetraje realizate de absolvenții UNATC I.L. Caragiale, prezentate în aer liber, iar într-o proiecție oferită de microMultilateral vor putea fi vizionate șase filme scurte de Radu Jude: Cinema Almanah, cu clasificarea AP 12+.
Mai multe detalii despre program pot fi găsite la următorul link www.weekednsessions.ro.
Ajuns în al treilea an de program, Weekend Sessions aduce în 2023 un nou format pentru viața culturală națională, în care pune accentul pe socializare culturală și descoperirea celor mai frumoase muzee și grădini din București.
Primele muzee care au dat curs invitației Weekend Sessions sunt Muzeul Național de Artă a României, Muzeul Municipiului București: Casa Filipescu Cesianu, Muzeul de Artă Recentă, Muzeul Național al Țăranului Român, precum și Muzeul Municipiului București: Grădina & Vila Nicolae Minovici.
Timp de 10 weekenduri, din mai până în octombrie, Weekend Sessions transformă muzeele și grădinile acestora în spații de întâlnire pentru Bucureșteni. Vizitatorii se vor bucura de sesiuni acustice de jazz, muzică clasică, pop Indie de la artiști independenți, proiecții de film, momente de poezie contemporană, tururi ghidate de terapeuți, arhitecți, designeri, istorici şi alți invitați speciali, precum şi de sesiuni de mindfulness și yoga, discuții & dezbateri, ateliere creative pentru copii.
Fiecare zi de eveniment vine cu un program diferit și o nouă șansă de a cunoaște muzeele din București și fermecătoarele lor spații și colecții.
Următoarele întâlniri vor avea loc din septembrie la Muzeul Municipiului București: Casa Filipescu Cesianu și Grădina & Vila Nicolae Minovci.
Din august Weekend Sessions este un proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București acasă 2023. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro.
Acest program nu ar fi posibil fără susținerea UniCredit Bank, Aqua Carpatica, Flash Lighting Services SA și a vizitatorilor care cumpără bilet. Agenția de relații publice Golin este partenerul de comunicare al evenimentului Weekend Sessions.
DESPRE GAZDĂ: MUZEUL NAȚIONAL AL ȚĂRANULUI ROMÂN
Muzeul Național al Țăranului Român se înscrie în familia europeană a Muzeelor de Arte și Tradiții Populare. Este un muzeu național, aflat sub tutela Ministerului Culturii și Identității Naționale. Posesorul unor colecții de obiecte deosebit de bogate, adăpostit într-o clădire-monument istoric, în stil neo-românesc, practică o muzeografie cu totul aparte. Stilul original de expunere se prelungește și în publicațiile muzeului, în evenimente precum vernisaje, concerte, conferințe și proiecții de film. Muzeul Național al Țăranului Român consideră util să întrețină o discuție privind imaginea țăranului și a universului său. Muzeul este în căutarea unui „țăran“ generic, o persoană complexă care poate fi cunoscută numai prin priviri succesive, fiecare dintre ele asumându-și o perspectivă fragmentară. Muzeografia adecvată acestei opțiuni nu poate fi decât o muzeografie a căutării, o muzeografie „pâlpâitoare“, care renaște cu fiecare gest, opunându-se la tot ce riscă să devină rutină, procedeu, clișeu, rețetă. Muzeul Țăranului încearcă să creeze o muzeografie proaspătă, eliberată de poncife și mode muzeale, simplă, suplă și discretă, în care primează respectul pentru obiectele țărănești și pentru noblețea lumii din care ele provin. Re-descoperim o lume uitată, îi arătăm frumusețea, simplitatea și puterea, într-o formulă muzeografică modernă și originală pentru care, în 1996, Muzeul Țăranului Român a primit Premiul Muzeul European al Anului (EMYA), fiind, până astăzi, singurul muzeu din România care se bucură de această distincție.
DESPRE WEEKEND SESSIONS, UN PROGRAM ASOCIAȚIA ANTREPRIZA CULTURALĂ
Weekend Sessions este un program cultural independent care celebrează artiștii locali, spațiile publice emblematice și socializarea cu sens. A început în 2021 la Grădina Botanică a Universității din București unde a transformat un spațiu de picnic în prilej de experiențe memorabile și întâlniri cu sesiuni acustice de jazz, muzică clasică, pop indie de la artiști independenți, degustări de la antreprenori locali, proiecții de film în natură, momente de poezie, discuții cu terapeuți, sesiuni de mindfulness și yoga, ateliere creative pentru copii. În primii doi ani a reunit aproape 300 de artiști și invitați speciali, peste 30.000 de vizitatori adulți și 10.000 de copii. www.weekendsessions.ro
Gallery