ß
  • PRO TV
  • (P) Incontinența urinară – simptome și tratament

(P) Incontinența urinară – simptome și tratament

(P) Incontinența urinară – simptome și tratament

Incontinența urinară reprezintă pierderea controlului vezicii urinare ceea ce cauzează scurgeri involuntare de urină, în diferite situații. Această problemă este un comună, mai ales în rândul femeilor și este foarte jenantă.

Severitatea incontinenței urinare poate varia de la o scurgere ocazională în timpul tusei sau strănutului, până la o nevoie atât de bruscă și puternică de a urina încât nu mai este suficient timp de a ajunge la toaletă.

Deși apare odată cu înaintarea în vârstă, incontinența urinară nu este neapărat o consecință a îmbătrânirii deoarece poate afecta și persoane tinere. Dacă incontinența urinară vă afectează activitățile zilnice, trebuie neapărat să luați măsuri și să începeți un tratament.

Unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru incontinența urinară constă în efectuarea unor exerciții cu bile Kegel care au rolul de a întări musculatura pelvină. În acest articol veți putea citi informații complete despre toate beneficiile acestui tip de exerciții dar și despre modul în care puteți recunoaște incontinența urinară, de la primele semne.

Despre incontinența urinară

Incontinența urinară este o problemă de sănătate care are simptome neplăcute ce pot schimba total stilul de viață obișnuit al unei persoane. Aceste scurgeri accidentale de urină pot să apară în orice moment iar tratamentul rapid împotriva incontinenței urinare este impetuos necesar.

Majoritatea persoanelor care se confruntă cu incontinență urinară au fie incontinență de efort fie incontinență de urgență. Astfel, cele mai comune tipuri de incontinență urinară sunt:

Incontinență de stres (efort) – apare atunci când vezica urinară este supusă unei presiuni bruște în cazul tusei sau strănutului. Cantitatea de urină eliminată este, de obicei, mică însă dacă vezica este deja plină, există riscul de pierdere a unei cantități mai mari. Incontinența de stres nu are legătură cu factorul de stres psihic.

Incontinența de urgență reprezintă o nevoie bruscă și foarte intensă de a urina iar acest proces nu poate fi amânat deloc. De multe ori, pierderile de urină apar până să ajungeți la toaletă. Acest tip de incontinență este un simptom al sindromului vezicii urinare hiperactive care se manifestă printr-o activitate mai mare a mușchiului vezicii urinare.

Incontinența de preaplin apare atunci când vezica urinară nu se golește complet după o micțiune. Acest tip de incontinență duce la micțiuni frecvente în care veți elimina cantități foarte mici de urină.

Incontinența totală este o incontinență urinară continuă care vă poate determina să eliminați în mod constant cantități mari de urină, chiar și noaptea.

Pentru toate aceste tipuri de incontinențe urinare este necesar un tratament rapid iar unul dintre cele mai eficiente, fără efecte secundare constă în efectuarea unor exerciții cu bile Kegel pentru a vă putea întări foarte bine musculatura pelvină și mușchiul vezicii urinare.

Incontinență urinară simptome

Principalul simptom al incontinenței urinare este nevoie urgentă sau frecventă de a urina. De foarte multe ori, persoanele cu incontinență urinară au pierderi de urină, până acestea ajung la toaletă. De asemenea, nevoia de a urina imediat după ce ați fost la toaletă este un alt simptom comun și foarte deranjant.

Scurgerile urinare în timpul unor activități fizice sau în timpul tusei/strănutului sunt foarte frecvente și pot schimba ritmul activităților zilnice. Fluxul lent de urină sau depunerea unui efort mai mare pentru a urina sunt probleme care apar la persoanele care au incontinență urinară.

În momentul în care vă confruntați cu una dintre aceste simptome este recomandat să consultați un medic specialist sau să începeți, în cel mai scurt timp posibil, să utilizați bile Kegel.

Ce sunt bilele Kegel?

Pentru că tot am specificat până acum de utilizarea unor bile Kegel, trebuie să lămurim cu exactitate și ce sunt acestea dar mai ales cum pot fi de folos în tratarea incontinenței urinare.

Bilele Kegel sunt bile confecționate din materiale speciale, sigure pentru corp, în interiorul cărora se află greutăți. Aceste bile se introduc în vagin și sunt utilizate în efectuarea unor exerciții Kegel care pot întări mușchii pelvisului. Desigur, aceste bile pot fi folosite și pentru stimularea plăcerii sexuale.

Aceste bile sunt disponibile în diferite dimensiuni, cu diferite greutăți iar fiecare persoană își poate alege o greutate cu care se simte confortabil. Dacă deja aveți o pereche de bile Kegel sau intenționați să cumpărați una, puteți vedea mai jos cum se folosesc corect și cum vă pot ajuta în lupta împotriva incontinenței urinare.

Bile Kegel în incontinența urinară

Scopul principal al musculaturii pelvine este de a susține intestinele și vezica urinară. În timp, mușchii pelvisului se pot slăbi, fie din cauza unor condiții specifice de sănătate, fie din cauza înaintării în vârstă.

Când mușchii pelvisului devin mai slabi, pot să apară eliberări accidentale de urină și atunci este necesară efectuarea unor exerciții pentru întărirea musculaturii. Aceste exerciții pot fi realizate cu ajutorul unor bile Kegel.

Exercițiile Kegel sunt cunoscute pentru beneficiile lor asupra musculaturii pelvine și pentru faptul că pot preveni scurgerile accidentale de urină. Pe lângă aceste efecte, exercițiile cu bile Kegel pot îmbunătăți funcția sexuală. Acestea pot fi folosite atât de către femei (introduse în vagin) cât și de către bărbați (introduse în anus). Bilele Kegel se introduc cu ajutorul unui dispozitiv special care este prevăzut cu o „codiță” ce vă ajută să le extrageți mult mai ușor.

Beneficiile utilizării bilelor Kegel în incontinența urinară

Utilizarea regulată a bilelor Kegel poate aduce o serie de beneficii pentru corpul uman și pot fi utile în tratamentul unor afecțiuni precum:

  • Incontinența urinară și controlul vezicii urinare
  • Prolaps vaginal sau cervical

Aceste bile pot fi folosite de către toate persoanele care au incontinență urinară (mai ales incontinență urinară de efort) și doresc să-și întărească musculatura pelvină, pentru a putea controla și opri pierderile involuntare de urină.

Cu toate acestea, deși bilele Kegel sunt sigure pentru utilizare, este recomandat să discutați cu medicul vostru înainte de utilizare, dacă:

  • Sunteți însărcinată sau în perioada de lăuzie;
  • Ați suferit anumite intervenții chirurgicale din sfera ginecologică;
  • Folosiți o cupă menstruală;
  • Aveți un dispozitiv intrauterin (DIU) - sterilet;
  • Aveți dureri pelvine sau o infecție în zona pelvină.

Bilele Kegel sunt o alternativă deosebit de eficientă pentru întărirea pereților pelvisului iar pentru a avea efecte pe termen lung este necesar ca exercițiile să fie efectuate constant. Acestea sunt eficiente în eliminarea simptomelor incontinenței urinare dar pot fi utilizate și pentru a crește plăcerea sexuală.

În ce constau exercițiile cu bile Kegel?

În cazul în care vă confruntați cu incontinență urinară este recomandat să începeți un set de exerciții pentru întărirea mușchilor pelvisului iar pentru a face acest lucru, trebuie să folosiți un set de bile Kegel.

Bilele Kegel se introduc în vagin iar odată introduse, trebuie să încordați mușchii pelvisului și ar trebuie să simțiți cum acestea se ridică pe măsură ce încordați mai tare musculatura. Acum, trebuie să țineți mușchii încordați pentru 5 secunde și să vă relaxați pentru alte 5 secunde. Continuați să repetați aceste proceduri de 5-10 ori pentru a finaliza 1 set. Este recomandat să efectuați 3 seturi de exerciții cu bile Kegel, în fiecare zi.

Un aspect care trebuie menționat – este necesar să vă asigurați că alegeți dimensiunea și greutatea potrivită vouă. De asemenea, curățarea și depozitarea acestora în condiții de igienă este esențială pentru prevenirea apariției unor infecții. Asigurați-vă că bilele Kegel se potrivesc confortabil în vagin sau anus.

Dimensiunea mică a bilelor Kegel este recomandată femeilor care pot introduce confortabil un deget în vagin sau în anus, celor care nu au născut niciodată și celor care pot folosi tampoane în timpul menstruației, fără să simtă disconfort.

Dimensiunea medie a bilelor este utilă celor care pot introduce două degete unul lângă altul în vagin sau în anus. De asemenea, pot fi utilizate de către femeile care au născut un copil, pe cale naturală.

Utilizarea corectă a bilelor Kegel pentru incontinența urinară

Utilizarea corectă a bilelor Kegel este esențială pentru a obține cele mai bune rezultate. Fie că le folosiți pentru întărirea mușchilor pelvisului pentru că suferiți de incontinență urinară sau doriți o îmbunătățire a plăcerii sexuale, acestea trebuie folosite în mod corect.

Astfel, pentru a preveni durerea și disconfortul din timpul utilizării bilelor Kegel este recomandat:

  1. Spălați foarte bine bilele, cu apă caldă și săpun antibacterian.
  2. Goliți-vă vezica urinară.
  3. Lubrifiați foarte bine bilele Kegel înainte de a le introduce în vagin.
  4. Așezați-vă pe spate, pe o suprafață plană.
  5. Inserați ușor bilele în vagin.
  6. Încordați și strângeți mușchii pelvisului, timp de 5 secunde, în mai multe serii.

Vă puteți chiar și plimba prin casă, cu bilele Kegel introduse, însă nu pentru o perioadă lungă de timp. În cazul în care simțiți disconfort sau orice durere în timpul utilizării, îndepărtați imediat bilele.

Pentru îndepărtarea bilelor Kegel trebuie să fiți așezați în aceeași poziție, cu picioarele depărtate și să prindeți bilele de șnurul care este atașat acestora. În cazul în care întâmpinați anumite dificultăți în extragerea lor, puteți pune mai mult lubrifiant în jurul intrării în vagin.

Curățarea și depozitarea corectă a bilelor este esențială pentru a evita apariția unei infecții. Imediat după ce ați scos bilele, spălați-le cu săpun antibacterian și uscați-le cu un prosop curat. Le puteți depozita în săculețul special cu care acestea vin însoțite și le veți putea utiliza din nou, oricând.

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni