ß
Daca aveti pielea aspra si crapata la calcaie, de vina ar putea fi functionarea deficitara a glandelor sudoripare, mostenirea genetica sau orele lungi de stat prea mult in picioare.
Multi aleg sa-si trateze aceasta problema cu obiecte sau substante abrazive, insa, in felul acesta, pot aparea infectii, spune Oana Cuzino la “Ce se intampla, doctore?”.
Modificarile la nivelul pielii calcaielor trebuie evaluate de un medic dermatolog. Exista cazuri in care ingrosarea pielii calcaielor insotita de fisuri tradeaza o mostenire genetica. In acest caz, leziunile apar in adolescenta sau chiar in copilarie. Acestea se trateaza cu dermato-cosmetice pe baza de acid salicilic.
In orice situatie, numai specialistul este in masura sa recomande cel mai bun tratament pentru ca pielea sa revina la normal. Daca fisurile sunt agresate, prima reactie este una inflamatorie.
Cea mai grava situatie este cea in care pielea aspra de pe calcaie ascunde o afectiune maligna, iar traumatizarea acestor leziuni poate sa puna chiar viata pacientului in pericol. La barbati, ingrosarea brusca a pielii picioarelor poate anunta un cancer de plamani.
In multe cazuri, ingrosarea pielii este o problema estetica, provocata de o infectie micotica extrem de contagioasa.