ß
  • PRO TV
  • (P) Cum alegi corect travertinul de exterior: Top 8 sfaturi

(P) Cum alegi corect travertinul de exterior: Top 8 sfaturi

(P) Cum alegi corect travertinul de exterior: Top 8 sfaturi

Travertinul este o rocă sedimentară de calcar depusă din precipitare chimică în jurul izvoarelor minerale, în special a izvoarelor termale. Este o rocă poroasă, care adesea are un aspect fibros sau concentric, alcătuită din calcit, calcit slab magnezian și aragonit, având o culoare de la alb, gri, gălbui, crem, până la brun ruginiu. 

Travertinul este adesea folosit ca material de construcție, având un aspect plăcut și atemporal. De obicei, îi lipsesc planuri de slăbiciune, iar porozitatea sa ridicată îl face ușor în greutate pentru rezistența sa, îi conferă proprietăți bune de izolare termică și acustică și îl face relativ ușor de lucrat. Travertinul dens face piatra decorativa excelentă atunci când este lustruit, dând aspect perfect în designul casei, atât la interior, cât și la exterior. Dacă ești în căutarea unei plăci de piatră naturală care să treacă testul timpului, fiind folosită la exterior, nu poți trece peste travertin exterior. Poate o dovada convingătoare este Colosseum-ul construit la Roma, în întregime din travertin, între 72 și 80 d.Hr. și care stă încă în picioare.

Travertinul este una dintre multele pietre naturale, care sunt folosite pentru fațade, pavarea teraselor, căi de grădină, piscine și zona din preajma acestora. Travertinul este una dintre cele mai frecvent utilizate pietre naturale în arhitectura modernă, fiind perceput ca un produs de calitate și o investiție de viață lungă. Este un produs de lux, ce este utilizat în spații rezidențiale și comerciale în vederea obținerii unui efect vizual care transmite succes, bun gust și bogăție.

1. Tipuri de travertin

În industrie nu există standarde pentru clasele de travertin, dar pentru a putea recunoaște materialul de calitate se ia în seamă tăietura realizată pentru obținerea plăcilor de travertin.

Travertinul premium sau clasa întâi are plăci care au fost perfect tăiate și au o grosime uniformă, cu foarte puține jgheaburi de umplere. Acest travertin se găsește într-o variată selecție de culori, greu de decolorat chiar de razele UV, inclusiv în tonuri de gri sau negru. Plăcile pentru placări sunt atent alese pentru a menține consecvența culorii. Găurile sunt umplute de două ori, în primă fază cu ajutorul mașinilor, iar în a doua fază de mână, pentru cazurile în care mai rămân găuri sau acestea sunt imperfect acoperite. Muchile plăcilor sunt netede și uniforme, cu marginile teșite.

Travertinul standard sau clasa a doua semnalează tot plăci perfect tăiate, cu grosime uniformă și atent alese pentru a avea o culoare constantă în întregul lot. Deși au mai multe găuri, plăcile sunt umplute tot în două rânduri, ca și plăcile din clasa premium. În acest caz, unele găuri sunt permise, adică pot fi lăsate deliberat, pentru că frumusețea travertinului constă uneori în aceasta, folosit acolo unde se dorește un aspect natural, evitându-se însă riscul decolorării. Găurile care străbat întreaga grosime a plăcii vor fi umplute.

Travertinul comercial sau clasa a treia poate fi tăiat imperfect, cu o grosime variabilă pe placă și care are multe spații de umplere. Este un travertin folosit pentru lucrări pe suprafețe mari, publice, fiind așa numitul travertin exterior. Lacrimarele sunt umplute la pardoseli, însă sunt lăsate neumplute pe verticală, în acoperirile de pereți și piloni, pentru a se păstra autenticitatea și naturalețea placării. Marginile neregulate și dimensiunile diverse, plus amestecul mai mare de culori în seturi le fac foarte potrivite pentru placări exterioare, de alei, piscine, trepte și terase.

2. Tipuri de tăiere și finisare

În finisarea unui travertin exterior, tăierea și finisarea creează diferențe foarte importante, făcând chiar să pară că sunt alese materiale diferite. De foarte multe ori, pentru aceeași rocă, de aceeași culoare și proveniență, aspectul diferă de modul în care s-a lucrat cu materialul, fiind o piatră versatilă și atât de dură, este flexibilă în mâna celor ce lucrează cu ea. Se prelucrează prin lustruire și șlefuire. Tăierile folosite pentru a obține plăci sunt:

Vein cut este un procesul prin care se face tăietura de-a lungul fibrei plăcii și creează un model liniar, ce va da spațiului placat volum în lungime.

Cross cut este o tăietură paralelă cu planul straturilor, care lasă la vedere niște forme circulare. Acest tip de tăiere, deși mai aspectuos, creează o placă mai puțin puternică, care în plus lasă la vedere multe găuri de lăcrimare. Plăcile de travertin exterior tăiate astfel sunt mai potrivite pentru lucrări verticale, nu pentru pardoseli cu trafic.

3. Alegerea plăcilor de travertin se face în funcție de aplicație

Plăcile și pavelele de travertin vin cu grosimi de 12 mm dacă sunt folosite la placări de interior și pentru travertin exterior placa având respectiv 32 mm. Travertinul este perfect pentru utilizarea în exterior. Rezistenta la intemperii, duritatea și căldura cromatică fac din acest travertin exterior un material extraordinar pentru amenajarea curților, într-o varietate largă de setări ca trepte și contratrepte exterioare, pavaje pentru aleile din curți și grădini sau pentru decorarea piscinelor și zonelor adiacente.

4. Travertinul este compatibil cu înghețul și dezghețul

Un travertin exterior este foarte stabil la schimbarea temperaturii, ceea ce înseamnă că nu va fi deteriorat în timpul iernii și primăverii, ceea ce îl face o alegere bună pentru căile de acces. Cu toate acestea, pentru ca să obțină stabilitatea maximă a temperaturii în climatele extreme, ar trebui să alegeți travertin premium și să îl instalați pe un pat de nisip.

5. Travertinul are calități natural antiderapante

Suprafața poroasă a pavelelor de travertin exterior fac ca acestea să aibă calități antiderapante. Așa se explică de ce este piatra naturală preferată pentru alei, dar mai ales pentru scări, iarna sau în anotimpurile ploioase. Faptul că nu face parte din pavajele care stropite de apă devin alunecoase îl fac alegerea pentru piscine și zonele din jurul acestora. Trebuie evitate plăcile de travertin exterior lustruite a căror suprafață poroasă este umplută și lustruită, lăsând o suprafață strălucitoare și alunecoasă.

6. Travertinul este rezistent la căldură și nu se decolorează la razele UV

Rezistența la căldură înseamnă că nu se va încălzi foarte tare în lunile de vară și creează o atmosferă mai răcoroasă, putând fi folosită chiar și desculț, pe terasă sau pe puntea de la piscină. La fel ca majoritatea pietrelor naturale, pavelele de travertin exterior nu-și vor estompa culorile chiar dacă sunt expuse în plin soare.

7. Travertinul este mai accesibil decât marmura sau granitul.

Travertinul îți oferă un aspect comparabil cu marmura și granitul, dar fără prețul lor ridicat. Deci, cu travertin exterior, poți economisi niște bani și te poți bucura în continuare de textura sa naturală și aspectul robust.

8. Ecologic

Pavajele artificiale înseamnă lucru cu o mulțime de substanțe chimice și procese de fabricație periculoase. Din fericire, acest travertin exterior este un produs din piatră naturală, așa că există mai puține substanțe chimice dăunătoare implicate în procesul de a-l duce de la carieră la terasă.

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni