Profesorii sunt plătiți diferit în Europa. La fel ca în alte domenii de activitate, există diferențe notabile în ceea ce privește veniturile profesioniștilor români și cele ale celor din statele vestice. Ce salarii au profesorii din Europa, în comparație cu cei din România.
Nemulțumirile salariale i-au scos în stradă pe profesorii din România. Protestul lor a pus în pericol calendarul de examene din această vară, însă dascălii au dat de înțeles că pot extinde greva până la soluționarea pretențiilor salariale.
În prezent, conform sindicaliștilor, dascălii din România au venituri sub pregătirea avută, ceea ce, în opinia lor, este inacceptbabil.
Salarii profesori România în prezent:
Profesor debutant, cu studii superioare de durată: circa 2.580 de lei/lună (include alocația de hrană);
Profesor cu 25 de ani de vechime, cu studii superioare de durată: 3.500-3.600 de lei/lună;
Profesor cu 40 de ani vechime, cu studii superioare de durată: 4.000-4.500 de lei/lună.
Bugetul infim alocat educației, ca procent din PIB, face imposibilă reforma în învățământ și investițiile strategice, care au ca scop creșterea calității educției în ansamblu.
Cât câștigă profesorii în alte țări din Europa: top 5
Ultima ofertă a Guvernului României pentru profesori
25% creștere salarială medie de la 1 iunie 2023, pentru personalul didactic;
1.500 de lei acordați pe 5 octombrie 2023 din fonduri europene pentru personalul didactic și didactic auxiliar (anual, până în 2027);
500 de lei acordați pe 5 octombrie 2023 din fonduri europene pentru personalul nedidactic (anual, până în 2027);
Emiterea unei ordonanțe de urgență conform căreia salariul profesorului debutant va fi cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, iar salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcția, studiile, vechimea și gradul didactic. Grila, negociată cu reprezentanții Ministerului Educației, la solicitarea prim-ministrului, ar trebui aplicată în două tranșe.