ß
Cu ajutorul unor măsuri simple și rapide implementate în casa ta, poți face economii substanțiale pe termen lung și poți contribui la protejarea climei prin reducerea emisiilor.
Gospodăriile casnice generează aproximativ un sfert din totalul emisiilor directe de CO2 produse în prezent în Uniunea Europeană (UE). În plus, trei sferturi din energia utilizată de locuințele din UE este destinată încălzirii și răcirii.
În esență, conservarea energiei înseamnă să folosești mai puțină energie pentru a reduce costurile și impactul asupra mediului. Acest lucru poate însemna să folosești mai puțină energie electrică, gaz sau orice altă formă de energie pe care o primești de la compania de utilități și pentru care plătești. Având în vedere resursele energetice finite disponibile pe planeta noastră, conservarea activă a energiei, atunci când este posibil, este benefică atât pentru fiecare persoană, cât și pentru sistemele noastre energetice mai mari.
Poți economisi energie și bani acasă în multe moduri simple. Dacă îți reduci consumul de energie acasă, poți contribui la reducerea emisiilor de dioxid de carbon și la minimizarea resurselor naturale utilizate pentru a îți alimenta casa. În timp ce clădirile comerciale pot avea un impact uriaș asupra consumului de energie, există o mulțime de lucruri pe care le poți face în fiecare zi acasă.
Unul dintre cele mai importante sfaturi pentru a economisi energie acasă este să nu supraîncălzești apa. Setează boilerul sau centrala la o temperatură maximă de 60°C pentru ca aparatul să funcționeze eficient și igienic.
Folosește termostatul cu înțelepciune. Știai că locuința ta nu se va încălzi mai repede dacă dai termostatul mai tare? Acesta influențează doar temperatura maximă din casa ta.
Trage perdelele sau obloanele în zilele călduroase pentru a reduce lumina soarelui care intră în casă.
Păstrează răcoarea în casă cu ajutorul unui ventilator. Ventilatoarele folosesc mult mai puțină energie decât aparatele de aer condiționat.
Înlocuiește ferestrele cu un singur geam cu unele cu geamuri duble. Ferestrele cu geamuri duble pierd cu 50-70% mai puțină căldură.
Dacă nu poți instala geamuri duble, atunci draperiile groase sau panourile care izolează și sunt detașabile de la ferestre vor împiedica să se piardă căldura din casă.
Curenții de aer pot fi o sursă importantă de pierderi de căldură. Poți economisi energie prin etanșarea golurilor sau găuri din jurul ferestrelor sau prin instalarea unor elemente de protecție împotriva curenților de aer sub uși.
Alt sfat pentru a economisi energie este să cumperi aparate eficiente din punct de vedere energetic. În Europa, multe produse de uz curent, cum ar fi frigiderele, mașinile de spălat vase și cuptoarele, poartă o etichetă energetică pentru a te ajuta să alegi un model eficient din punct de vedere energetic.
Ratingul variază de la A+++ (cel mai eficient) la G (cel mai puțin eficient). De exemplu, o mașină de spălat vase A+++ consumă doar jumătate din energia utilizată de o mașină de spălat vase din clasa D.
Verifică dacă cuptorul tău este bine etanșat. Dacă trebuie să îl înlocuiești, optează pentru un model clasa A - acest lucru poate economisi aproximativ 1000 de lei pe durata sa de viață, în comparație cu un cuptor cu clasa energetică D.
Evită să speli vasele de mână dacă ai o mașină de spălat vase. Mașinile de spălat vase moderne folosesc mai puțină apă și energie, iar cele mai multe dintre ele au un mod "Eco", dar folosește-o numai atunci când este plină.
Umple mașina de spălat. Nu porni mașina de spălat dacă ai doar câteva haine care trebuie curățate. Așteaptă până când strângi haine cât să umple întreaga cuvă a mașinii de spălat, dar nu depăși greutatea maximă permisă.
Alege cea mai mică temperatură potrivită. În zilele noastre, detergenții sunt atât de eficienți încât curăță majoritatea hainelor la temperaturi scăzute.
Nu folosi un ciclu de 2 ore sau mai mult, dacă hainele tale sunt nu au pete, nu speli articole delicate sau nu sunt foarte murdare. Cele mai multe haine sunt puse la spălat pentru că prind miros neplăcut. Acest miros este rapid îndepărtat cu apă rece și detergent, în doar câteva minute, așa că nu este cazul să speli două ore și să consumi energie dacă nu este cazul.
Evită, dacă este posibil, să folosești uscătorul de rufe. Un ciclu de uscare poate consuma de două ori mai multă energie decât un ciclu mediu al mașinii de spălat.
Un alt sfat pentru a economisi energie este să înlocuiești becurile cu incandescență sau cu halogen cu unele mai eficiente din punct de vedere energetic. Un singur bec cu LED poate economisi între 400 și 500 de lei în costuri de electricitate pe durata sa de viață de aproximativ 20 de ani.
Oprește-ți dispozitivele. Dispozitivele conectate la internet, cum ar fi televizoarele inteligente, imprimantele și consolele de jocuri din 2016 sau mai devreme, pot consuma până la 80 de wați de energie electrică atunci când sunt în modul standby. Ai putea folosi o singură priză multiplă pentru a le opri pe toate cu ușurință.
Întreabă-ți furnizorul de energie despre instalarea unui contor inteligent. Sistemele de contorizare inteligentă pentru gaz și electricitate ar putea să economisească 3% din consumul de energie.
Optează pentru energie verde. Majoritatea furnizorilor de energie oferă tarife de electricitate "verde", care sprijină extinderea surselor de energie regenerabilă, cum ar fi energia eoliană și solară. Dacă locuința ta are propriul acoperiș, ia în considerare montarea de panouri solare pentru a produce o parte din energia electrică.
Asigură-ți întreținerea aparatului de aer condiționat. O întreținere ușoară, cum ar fi înlocuirea sau curățarea regulată a filtrelor de aer, poate reduce consumul de energie al sistemului de răcire cu până la 15 procente. De asemenea, prima zi de primăvară ar putea servi ca un memento pentru a verifica sistemul de evaporare a aparatului de aer condiționat, care ar trebui curățat anual pentru a te asigura că sistemul funcționează la un nivel optim.
Folosește ventilatoare de tavan. Răcirea locuinței cu ajutorul ventilatoarelor de tavan îți va permite să ridici termostatul cu patru grade. Acest lucru te poate ajuta să reduci facturile de electricitate fără a sacrifica confortul general.
Gătește afară, dacă este posibil. În zilele mai călduroase de primăvară și vară, poți face un grătar în aer liber în loc să folosești cuptorul din interior.
Instalează tratamente pentru ferestre. Tratamentele sunt eficiente din punct de vedere energetic, la fel ca jaluzelele, obloanele și foliile, pot reduce câștigul de căldură atunci când temperaturile cresc. Aceste dispozitive nu numai că îmbunătățesc aspectul locuinței, dar reduc și costurile cu energia.
Folosește lumina soarelui. În timpul zilei, oprește luminile artificiale și folosește lumina soarelui pentru a îți lumina casa.
Pornește ventilatoarele din baie. Ventilatoarele de baie aspiră căldura și umiditatea din locuința ta, îmbunătățind confortul și prevenind formarea de mucegai, care poate duce la probleme grave de sănătate.
Un robinet de apă caldă care picură poate irosi suficientă apă caldă pentru a umple o jumătate de cadă în doar o săptămână, așa că repară robinetele care au scurgeri și asigură-te că toate sunt închise complet.
Asigurarea profesională a ferestrelor, ușilor și blocarea crăpăturilor din podele și plinte poate costa destul de mult, dar poate economisi o sumă impresionantă pe an la facturile de energie. Dacă te înarmezi cu răbdare și cu instrumentele potrivite, o poți face chiar tu, cu costuri reduse.
Folosește un monitor de electricitate. Monitoarele de electricitate îți arată în timp real câtă electricitate consumi, ceea ce te poate ajuta să iei decizii cu privire la consumul de energie și să devii mai conștient de cât consumi și mai eficient în a economic.
Acestea fiind spuse, în afară de frigider, nimic din ceea ce ții în priză nu are nevoie să stea în permanență așa. Dacă ai un buton la priză, închide-l atunci când pleci de acasă sau trage din priză electrocasnicele care nu sunt esențiale. Nu folosi apă în exces și atunci când faci duș, oprește apa când folosești gelul sau șamponul. Încearcă să te gândești mai mult la felul în care consumi fără să fie nevoie și fă ajustările necesare în comportamentul tău.