Plasticul are multe utilizări valoroase, dar și consecințe grave asupra mediului. A venit timpul să schimbăm modul în care producem, consumăm și eliminăm plasticul pe care îl folosim
În întreaga lume, un milion de sticle de plastic sunt cumpărate în fiecare minut, în timp ce până la cinci trilioane de pungi de plastic sunt folosite în fiecare an la nivel mondial. În total, jumătate din tot plasticul produs este conceput în scopuri de unică folosință - folosit o singură dată și apoi aruncat.
Plasticul, peste tot în lume
Materialele plastice, inclusiv microplasticele, sunt acum omniprezente în mediul nostru natural. Ele devin parte din arhiva fosilă a Pământului și un marker al Antropocenului, epoca noastră geologică actuală. Ele au dat chiar și numele unui nou habitat microbian marin numit "plastisferă".
Dar cum am ajuns aici? Din anii 1950 până în anii 1970, a fost produsă doar o cantitate mică de plastic și, prin urmare, deșeurile de plastic erau relativ ușor de gestionat.
Cu toate acestea, între anii 1970 și 1990, generarea de deșeuri de plastic a crescut de mai mult de trei ori, reflectând o creștere similară a producției de plastic.
La începutul anilor 2000, cantitatea de deșeuri de plastic pe care o generăm a crescut mai mult într-un singur deceniu decât în ultimii 40 de ani.
În prezent, producem aproximativ 400 de milioane de tone de deșeuri de plastic în fiecare an.
Observăm și alte tendințe îngrijorătoare. Începând cu anii 1970, rata de producție a plasticului a crescut mai rapid decât cea a oricărui alt material. Dacă tendințele istorice de creștere continuă, se estimează că producția globală de plastic primar va ajunge la 100 de milioane de tone până în 2050. S-a observat, de asemenea, o schimbare îngrijorătoare în favoarea produselor din plastic de unică folosință, articole care sunt destinate a fi aruncate după o singură utilizare scurtă, scrie UNEP.org.
Aproximativ 36% din toate materialele plastice produse sunt utilizate în ambalaje, inclusiv produse din plastic de unică folosință pentru recipientele de alimente și băuturi, din care aproximativ 85% ajung la gropile de gunoi sau ca deșeuri nereglementate.
În plus, aproximativ 98% din produsele din plastic de unică folosință sunt produse din combustibil fosil sau din materii prime "virgine". Se preconizează că nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră asociate cu producția, utilizarea și eliminarea materialelor plastice convenționale pe bază de combustibili fosili va crește până la 19 % din bugetul global de carbon până în 2040.
Aceste produse din plastic de unică folosință sunt peste tot. Pentru mulți dintre noi, acestea au devenit parte integrantă din viața noastră de zi cu zi:
► Polietilen tereftalat (PET) - Sticle de apă, recipiente de distribuție, tăvițe pentru biscuiți
► Polietilenă de înaltă densitate (HDPE) - Sticle de șampon, sticle de lapte, pungi de congelare, recipiente pentru înghețată
► Polietilenă de joasă densitate (LDPE) - Saci, tăvi, recipiente, folie pentru ambalarea alimentelor
► Polipropilenă (PP) - Pungi de chipsuri, vase pentru microunde, recipiente pentru înghețată, capace de sticle, măști de față de unică folosință
► Polistiren (PS) - Tacâmuri, farfurii, pahare
► Polistiren expandat (EPS) - Ambalaje de protecție, pahare pentru băuturi calde.
"Interzicerea plasticului de unică folosință: lecții și experiențe din țări" Raport al Programului ONU pentru Mediu (2018)
Este necesară o schimbare sistemică pentru a opri fluxul de deșeuri de plastic care ajung în mediul înconjurător.
Din cele șapte miliarde de tone de deșeuri de plastic generate la nivel mondial până în prezent, mai puțin de 10 % au fost reciclate.
Milioane de tone de deșeuri de plastic se pierd în mediul înconjurător sau, uneori, sunt expediate la mii de kilometri spre destinații unde sunt în mare parte arse sau aruncate. Pierderea anuală estimată a valorii deșeurilor de ambalaje din plastic numai în timpul sortării și prelucrării este de 80-120 de miliarde de dolari SUA.
Mucurile de țigară - ale căror filtre conțin fibre mici de plastic - sunt cel mai frecvent tip de deșeuri de plastic găsite în mediul înconjurător. Învelișurile de alimente, sticlele de plastic, capacele de plastic pentru sticle, pungile de plastic pentru cumpărături și paiele de plastic sunt următoarele elemente cele mai comune.
Mulți dintre noi folosim aceste produse în fiecare zi, fără să ne gândim unde ar putea ajunge.
Râurile și lacurile transportă deșeurile de plastic, ceea ce le face să contribuie în mare măsură la poluarea oceanelor.
Râurile transportă deșeurile de plastic în mări și oceane
În ciuda eforturilor actuale, se estimează că în prezent se găsesc între 75 și 199 de milioane de tone de plastic în oceanele noastre.
Dacă nu schimbăm modul în care producem, folosim și eliminăm plasticul, cantitatea de deșeuri de plastic care intră în ecosistemele acvatice s-ar putea aproape tripla, de la 9-14 milioane de tone pe an în 2016 la 23-37 de milioane de tone pe an până în 2040, conform estimărilor.
Cum se ajunge acolo? O mare parte din ele provin din râurile lumii, care servesc drept canale directe de transport al deșeurilor în lacuri și în ocean.
Se estimează că 1.000 de râuri sunt responsabile pentru aproape 80% din emisiile anuale globale de plastic fluvial în ocean, care variază între 0,8 și 2,7 milioane de tone pe an, râurile urbane mici fiind printre cele mai poluante.
Râul Mississippi, care curge prin inima Americii, drenează 40% din teritoriul continental al Statelor Unite, creând un canal prin care deșeurile ajung în Golful Mexic și, în cele din urmă, în ocean.
Datele colectate prin intermediul Inițiativei privind poluarea cu plastic a râului Mississippi arată că peste 74% din deșeurile catalogate în siturile pilot de-a lungul râului sunt din plastic.
În 2019, au fost colectate date prin intermediul proiectului CounterMEASURE în Asia de Sud-Est și India pentru a monitoriza și evalua scurgerile de plastic de pe uscat care intră în căi navigabile precum râurile și canalele sau care se drenează în mare. Au fost selectate două puncte de eșantionare de-a lungul râului Mekong în districtele Khong Chaim și Phosai.
S-a constatat că greutatea totală a deșeurilor de plastic colectate în districtul Khong Chaim era de două ori mai mare decât cea colectată în Phosai. Deoarece districtul Khong Chaim este situat în aval, după punctul de legătură dintre râurile Mun și Mekong, contribuția scurgerilor de plastic din râul Mun este considerabilă.
Deșeurile de plastic care plutesc în râul Mekong se datorează în mare parte gunoiului menajer și aruncării deșeurilor.
Plasticul persistă în mediu secole la rând
Deșeurile de plastic - fie că sunt într-un râu, în ocean sau pe uscat - pot persista în mediul înconjurător timp de secole.
Aceleași proprietăți care fac ca materialele plastice să fie atât de utile - durabilitatea și rezistența lor la degradare - le fac, de asemenea, aproape imposibil de descompus complet de către natură.
Cele mai multe articole din plastic nu dispar niciodată complet; ele doar se descompun în bucăți din ce în ce mai mici.
Aceste microplastice pot pătrunde în corpul uman prin inhalare și absorbție și se pot acumula în organe. Microplasticele au fost găsite în plămânii, ficatul, splina și rinichii noștri.
Un studiu recent a detectat microplastice în placentele nou-născuților.
Nu se cunoaște încă întreaga amploare a impactului asupra sănătății umane.
Cu toate acestea, există dovezi substanțiale că substanțele chimice asociate materialelor plastice, cum ar fi metilmercurul, plastifianții și substanțele ignifuge, pot pătrunde în organism și sunt legate de probleme de sănătate.
În țările cu sisteme deficitare de gestionare a deșeurilor solide, deșeurile de plastic - în special pungile de plastic de unică folosință - pot fi găsite înfundând canalizările și oferind terenuri de reproducere pentru țânțari și dăunători și, prin urmare, crescând transmiterea bolilor transmise prin vectori, cum ar fi malaria.
Cum pot guvernele să contribuie la reducerea poluării cu plastic
Lumea începe să reflecte la această problemă, iar guvernele, industria și alte părți interesate încep să acționeze.
Guvernele sunt actori-cheie în lanțul valoric al materialelor plastice și există mai multe lucruri pe care le pot face:
În primul rând, ele pot elimina produsele din plastic de care nu avem nevoie, prin interdicții.
De asemenea, guvernele pot promova inovarea, astfel încât materialele plastice de care avem nevoie să fie proiectate și introduse în economie într-un mod care să permită reutilizarea lor.
Autoritățile trebuie să se asigure că facem să circule plasticul în economie cât mai mult timp posibil.
Există, de asemenea, are o serie de acțiuni pe care industria plasticului le poate întreprinde pentru a accelera această schimbare sistematică:
Aceste industrii pot elimina ambalajele sau produsele din plastic problematice sau inutile, reproiectând produsele pentru o sustenabilitate sporită și inovând modelele lor de afaceri pentru a trece de la produse din plastic de unică folosință la produse din plastic reutilizabile.
Ar trebui să furnizeze informații fiabile și transparente privind durabilitatea, astfel încât consumatorii să poată face achiziții în cunoștință de cauză.
Totodată, ar trebui să furnizeze informații fiabile și transparente privind durabilitatea, astfel încât consumatorii să poată face achiziții în cunoștință de cauză.
De asemenea, pot crește utilizarea conținutului reciclat în noile produse pentru a face să circule plasticul în economie.
Ce poți face ca să reduci poluarea cu plastic
Există multe lucruri pe care le poți face ca individ - de la a cere restaurantelor să nu mai folosească paie din plastic, la a îți aduce propria cană de cafea la serviciu, la a face presiuni asupra autorităților locale pentru a îmbunătăți modul în care gestionează deșeurile orașului tău.
Poți adopta obiceiuri pentru a îți limita amprenta de plastic.
Pentru inspirație, iată unsprezece lucruri pe care le putem face cu toții pentru a învinge poluarea cu plastic pentru #MariCurate:
1. Curăță o plajă: Dacă locuiești în apropierea unei coaste, alătură-te acțiunilor de curățare a plajelor din zona ta. Sau ia-ți familia cu tine la o plimbare pe plajă și începeți propria acțiune de curățare.
2. Curăță un râu: Râurile sunt căi directe de transport al deșeurilor de plastic în ocean. Alătură-te unei acțiuni de curățare a râurilor sau fă-o independent. Râul va arăta mai frumos și va fi benefic pentru ecosistemul său și pentru ocean.
3. Cumpărături durabile: Data viitoare când ieși la cumpărături, alege alimente fără ambalaje de plastic, ia cu tine o pungă reutilizabilă, cumpără produse locale și reumple recipientele pentru a reduce deșeurile de plastic și efectul asupra mediului.
4. Încearcă un stil de viață fără deșeuri: Investește în produse sustenabile, prietenoase cu oceanul - căni de cafea, sticle de apă și ambalaje alimentare reutilizabile.
5. Ia în considerare opțiuni precum cupele menstruale, periuțele de dinți din bambus și șampoanele sub formă de baton. Acestea te vor ajuta să economisești bani și să salvezi și oceanul.
6. Călătorește în mod sustenabil: Atunci când ești în vacanță, controlează-ți consumul de plastic de unică folosință. Refuză sticlele mici din camerele de hotel, ia-ți propria sticlă de băut reutilizabilă și folosește o cremă de protecție solară sigură pentru recif, fără microplastice.
7. Cere supermarketurilor, restaurantelor și furnizorilor locali să renunțe la ambalajele din plastic, să refuze tacâmurile și paiele din plastic și spune-le de ce. Fă presiuni asupra autorităților locale pentru a îmbunătăți modul în care gestionează deșeurile.
8. Îmbracă-te în mod durabil: Industria modei produce 20% din apele reziduale la nivel mondial și 10% din emisiile globale de carbon. Aceasta este mai mult decât toate zborurile internaționale și transportul maritim la un loc.
9. "Fast fashion" nu mai este în trend. Ia în considerare liniile de îmbrăcăminte durabilă, magazinele vintage și repară-ți sau reinventează-ți hainele atunci când este posibil.
10. Alege produse de îngrijire personală fără plastic: Produsele de îngrijire personală sunt o sursă majoră de microplastice, care ajung în oceane direct din băile noastre.
11. Caută produse de curățare a feței, cremă de zi, machiaj, deodorant, șampon și alte produse fără plastic.
Acestea sunt doar câteva dintre schimbările și acțiunile pe care le poți face zilnic pentru a proteja planeta de deșeurile de plastic.
Gallery