Așa cum cavalerii medievali aveau nevoie de protecție specifică orientată înspre tipul de sarcinii, lucrătorul modern din zilele noastre este mai mult un atlet industrial care necesită echipament pentru a-și îmbunătăți performanța.
Ca în multe alte domenii, istoria se repetă, chiar și în privința protecției mâinilor. Cu mii de ani în urmă, ființele umane căutau să-și protejeze mâinile în timpul meciurilor de box, care era o formă de divertisment. Derulăm pe repede înainte până în secolul al XII-lea, când cavalerii medievali foloseau mănuși din plasă metalică pentru protecția mâinilor. Acum, în timpul secolului 21 modern, istoria se repetă încă o dată, întrucât industria mănușilor de protecție folosește mănuși din plasă metalică pentru a proteja angajații în condiții extreme, așa cum se protejau acei cavaleri medievali în urmă cu mai bine de 800 de ani.
Chiar dacă istoria se repetă, cel mai adesea se repetă odată cu progresele tehnologice, atât în cadrul procesului de fabricație, cât și al produsului în sine. Pe vremea lui William Shakespeare, uneltele de fabricare a mănușilor de lucru din piele erau concepute pentru o industrie care necesita un proces cu forță de muncă intensă în tăbăcării de exemplu.
Chiar și procesul de bronzare din secolul al XV-lea era străvechi după standardele actuale, folosind urina ca pas integral în proces. Astăzi, producția de mănuși de protecție a evoluat, pentru a profita de un cost mai mic pentru forța de muncă și de facilități îmbunătățite.
Din punct de vedere al produsului, industria noastră a evoluat de la mănuși de lucru în principal din piele și bumbac, la o industrie în care se utilizează o gamă largă de materiale. Materialele asigură protecție la tăiere, abraziune, chimică, căldură, anti-vibrații și pentru zona palmei pentru atletul industrial de astăzi.
Din punct de vedere istoric, evoluția industriei mănușilor de protecție poate fi identificată și clasificată atunci când tehnologii semnificative oferă noi oportunități. Ultimii 50 de ani pot fi recunoscuți ca epoca de aur a protecției mâinilor.
Așa cum tatăl lui William Shakespeare, negustor de mănuși, a făcut mănuși în Anglia secolului al XVI-lea folosind piele, nu multe s-au schimbat în următorii 400-500 de ani. Până în 1970, pielea, bumbacul și țesăturile din jerseu reprezentau cea mai mare parte a ofertelor de protecție a mâinilor din industrie.
Cele mai mari transformări au avut loc în industria mănușilor de lucru începând cu formarea OSHA (Administrația securității și sănătății la locul de muncă) în SUA. OSHA a fost fondată în 1970, iar standardele sale inițiale privind echipamentul personal de protecție (PPE), inițiate încă din 1971 și încă în vigoare astăzi, au contribuit la creșterea și dezvoltarea echipamentelor de protecție personală.
În anii 1980 s-a înregistrat cel mai semnificativ progres al tehnologiei, mai ales odată cu introducerea mănușilor de lucru din tricot fără cusături. Procesul de fabricație a fost automatizat prin utilizarea mașinilor de tricotat în cerc continuu, care necesitau foarte puțină muncă pentru a produce mănuși de lucru tricotate fără cusături. Producția timpurie a mănușilor de protecție a inclus modele punctate și plate.
Pe măsură ce impregnarea acestor învelișuri a evoluat, au fost adăugați polimeri precum latex, nitril, neopren și PVC pentru diverse aplicații și industrii.
La începutul anilor 2000, odată cu o creștere a numărului de polimeri folosiți cu mănușile de lucru tricotate fără cusături, industria noastră s-a orientat spre producerea mai multor opțiuni pentru protecția mâinilor împotriva tăierii. Datorită Institutului Național American pentru Standarde (ANSI) și Asociației Internaționale pentru Echipamente de Siguranță (ISEA), în anul 2005 am avut primul nostru standard pentru rezistența la tăiere.
Începând cu 2010 și până în prezent, noi materiale rezistente la tăiere au cunoscut o creștere prin depășirea celor mai înalte niveluri ANSI/ISEA de performanță la tăiere. Deși aceste materiale ofereau niveluri ridicate de protecție împotriva tăierilor, dexteritatea și simțul tactil reprezentau încă o provocare pentru producătorii de mănuși de protecție. Începând cu anul 2017, când serbăm cea de-a zecea aniversare de la introducerea telefonului mobil cu ecran tactil, creșterea tabletelor și a dispozitivelor cu ecran tactil a încurajat oportunități în industrie pentru dezvoltarea unor modele de mănuși de protecție care să asigure protecția necesară specifică și care să fie și prietenoase cu ecranul tactil.
Trebuie să recunoaștem că una dintre cele mai mari provocări ale industriei moderne pentru protecția mâinilor, este de a oferi mănuși de lucru și de protecție pe care oamenii să le poarte în timp ce își îndeplinesc sarcinile. 70% din accidentele la locul de muncă apar din cauza angajaților care nu poartă protecție adecvată pentru mâini.
Suntem norocoși să ne aflăm în această eră de aur a protecției mâinilor. Suntem cu toții într-o cursă în efortul de a utiliza noi tipuri de fibre, tehnologii și procese de producție pentru a produce următoarea generație de mănuși de protecție care vor schimba jocul, așa cum zic americanii.
Gallery