ß
Hei, tu! Da, tu! Ai auzit de Karma? Ți-e teamă de ea? În mod normal nu ar trebui să-ți fie dacă nu faci lucruri rele. Ei bine, dacă le faci, se schimbă treaba.
Vezi tu, Karma e forța aia mistică despre care probabil ai auzit dintr-un meme, dar nu asta e problema. Rolul Karmei este de a reechilibra Universul, iar atunci când tu faci chestii urâte, ele se întorc la tine.
Vrei să vezi cum?
Cel mai bun exemplu îl întâlnești într-o inițiativă AER, Karma vrea un mediu curat și #fărăgunoaie, care își propune să facă oamenii mai conștienți de impactul pe care propriile comportamente le au asupra mediului. Ba mai mult, să producă o schimbare în felul în care autoritățile ne respectă dreptul la un mediu sănătos, garantat prin Constituție, prin lansarea unei petiții.
Într-un spot publicitar de 30 de secunde, dar și prin content dedicat TikTok și YouTube, vedem cum Karma îi pedepsește pe oamenii care aruncă gunoiul aiurea într-un fir narativ amuzant, care promite să prezinte relația cauză – efect a consecințelor noastre.
”Trăim și călătorim prin România. Avem în fața noastră din ce în ce mai des imagini dezolante ale unei țări pline de gunoaie, care se acumulează de la an la an la marginea localităților, fie sate, fie orașe, pe drumuri sau alte locuri de altfel minunate în mijlocul naturii. Tot plasticul aruncat aiurea afectează de multe ori grav animalele sălbatice și intră deja în lanțul alimentar ajungând să consumăm chiar echivalentul unui card bancar de plastic pe săptămână.”, spune Andrei Blumer, Președinte AER.
Mormanele întregi de gunoaie își pun amprenta asupra țării noastre mai mult decât credem, îngropând-o în pet-uri, doze și mucuri de țigară.
Te întrebi care este soluția acestei probleme? Să cerem autorităților respectarea drepturile garantate prin Constituție și să asigure un mediu curat, sănătos și #fărăgunoaie, pedepsindu-i pe cei care aruncă gunoiul la întâmplare.
Vrei să contribui și tu la această inițiativă? Semnează și tu petiția!
Proiect derulat de Asociația de Ecoturism din România în parteneriat cu Asociația Măgura Ecoturistică, Asociația de Ecoturism Țara Dornelor, Asociația de Turism Retezat și, cu sprijin financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este acela de a generarea o mișcare civică locală în trei destinații de ecoturism, pentru soluționarea poluării cu deșeuri nedegradabile.
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene.
Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia.