• PRO TV
  • Citatul săptămânii | Regele Carol I și testamentul său pentru țară: „Zi şi noapte m-am gândit la fericirea României”

Citatul săptămânii | Regele Carol I și testamentul său pentru țară: „Zi şi noapte m-am gândit la fericirea României”

Citatul săptămânii | Regele Carol I și testamentul său pentru țară: „Zi şi noapte m-am gândit la fericirea României”

Regele Carol I a fost cel mai longeviv domnitor pe care l-a avut România. De numele său se leagă unele dintre cele mai importante reforme și instutuții nou create. În Testamentul său pentru țară, regele a oferit una dintre cele mai emoționante declarații de iubire pentru țara care l-a adoptat.

Deși nu împlinise încă 60 de ani, Carol I von Hohenzollern-Sigmaringen și-a făcut testamentul în luna februarie a anului 1899. Mesajul său pentru țară a rămas în istorie drept una dintre cele mai profunde dovezi ale devotamentului unui „prinț străin” pentru țara în care fusese adus pentru a o scoate din criza politică și socială în care se afla.

Principele Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, cunoscut apoi sub numele de Carol I, primul rege al românilor, a intrat în București la data de 10 mai 1866. Atunci, la vârsta de 27 de ani, a fost proclamat domnitor al românilor, jurând solemn credință noului său popor.

La 14 martie 1881, Carol I a fost proclamat rege, România devenind, pentru prima dată în istoria sa, regat. Ceremonia de încoronare a avut loc la 10 mai 1881, iar ziua de 10 mai a căpătat o însemnătate aparte. Considerată Ziua Regalității, data de 10 mai a fost desemnată Ziua Națională a României în perioada 1866 – 1947. 

Totodată, data de 10 mai (1877) este considerată Ziua Independenței de Stat, deoarece în acea zi Senatul României a votat proclamaţia de independenţă faţă de Imperiul Otoman. 

La vârsta maturității sale, Carol I al României a considerat că trebuie să lase țării sale o moștenire, prin testament.

Citatul săptămânii de la Regele Carol I

Viaţa mea era aşa strâns legată de această de Dumnezeu binecuvântată Ţară, că doresc să-i las, şi după moartea mea, dovezi vădite de adâncă simpatie şi de viul interes pe care le-am avut pentru dânsa. Zi şi noapte m-am gândit la fericirea României, care a ajuns să ocupe acuma o poziţie vrednică între statele europene...” – este un scurt pasaj din Testamentul regelui pentru țară, în care trasează sarcini clare în legătură cu destinația posesiunilor Coroanei după moartea sa, locul în care vrea să fie înhumat etc.

Carol I a domnit 48 de ani, până la moartea sa, în 10 octombrie 1914.

Alte citate celebre ale Regelui Carol I

  • „Succesorul meu la tron primeşte o moştenire de care va fi mândru şi pe care el o va cârmui, am toată speranţa, în spiritul meu, călăuzit fiind de deviza: Tot pentru Țară, nimic pentru mine”.
  • „Iert acelora care au scris şi au vorbit în contra mea, căutând a mă calomnia sau arunca îndoieli asupra bunelor mele intenţiuni, le trimit tuturor o ultimă salutare, plină de dragoste”.
  • „Să conduci cu o mână de fier, într-o mânuşă de catifea”.

Citește și: Al Pacino, confesiunile despre faimă și succes ale unui actor timid

Citatul săptămânii. Citate celebre despre viață. Citate celebre despre succes. Citate celebre despre prietenie. Citate celebre despre fericire. Citate celebre despre iubire.

Fotografii: Getty Images

Vezi și VIDEO:

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni