• PRO TV
  • Mihaela Runceanu ar fi împlinit 68 de ani. Misterele morții artistei care ne-a părăsit prea devreme

Mihaela Runceanu ar fi împlinit 68 de ani. Misterele morții artistei care ne-a părăsit prea devreme

Mihaela Runceanu ar fi împlinit 68 de ani. Misterele morții artistei care ne-a părăsit prea devreme

Mihaela Runceanu ar fi ajuns la 68 de ani, pe 4 mai, dacă viața ei nu ar fi fost curmată brusc și brutal într-o noapte de toamnă, în 1989. Admiratorii ei deplâng și acum moartea artistei, survenită inexplicabil și prematur în garsoniera ei din Capitală.

Mihaela Runceanu ar fi avut o carieră impresionantă în muzica ușoară românească. Apreciată pentru vocea ei unică, cântăreața reușise să scoată pe piață două albume muzicale până la vârsta de 34 de ani. Atunci, în plină ascensiune, viața ei a fost curmată brusc. Nimic nu o va aduce înapoi, nici măcar adevărul din jurul morții sale tragice.

Cum a murit Mihaela Runceanu

Mihaela Runceanu s-a stins din viață în dimineața de 1 noiembrie 1989, în garsoniera ei din Șoseaua Mihai Bravu. Decesul a survenit în jurul orei 1:00 și a fost provocat prin strangulare și ardere. Asasinul, care se afla în casă cu victima, a stropit-o apoi cu benzină și i-a dat foc.

Autorul a fost identificat la doar 36 de ore de la comiterea crimei. A fost reținut și arestat. După un proces desfășurat într-o perioadă tulbure pentru România (Revoluția din 1989), autorul crimei a fost condamnat la 25 de ani de închisoare. Daniel Cosmin Ștefănescu era un apropiat al artistei.

Ce a făcut Mihaela Runceanu în ultimele zile din viața ei

În luna octombrie 1989, Mihaela Runceanu se pregătea pentru lansarea celui de-al doilea ai album muzical, Pentru voi, muguri noi. Data lansării a fost mereu amânată, însă artista a primit vestea cea mare chiar cu o zi înainte de moarte.

În aceeași lună octombrie, Mihaela Runceanu se afla în turneu muzical în mai multe orașe din Ardeal. Pe 26 octombrie s-a întors la București, unde a susținut două spectacole la Sala Radio – Start Melodii’89 – alături de Gabriel Cotabiţă, Anca Ţurcaşiu, Silvia Dumitrescu, Victor Socaciu, Gabriel Dorobanţu, Daniel Iordăchioaie, Marius Voicu și Lucia Bubulac. Conform biografului Mircea Nicolau, care a creat un site dedicat Mihaelei Runceanu, aici a avut parte de ultimele sale aplauze într-un spectacol.

Ce s-a întâmplat în noaptea crimei

Mihaela Runceanu era foarte fericită după lansarea celui de-al doilea album muzical. Vânzările erau impresionante, iar asta confirmă faima de care se bucura cântăreața de muzică ușoară. Pe 31 octombrie 1989, cu o zi înainte de a muri, Mihaela Runceanu și-a sunat părinții pentru a le spune că albumul ei este un succes.

În paralel, ea pregătea un spectacol cu elevii Școlii Populare de Artă, care ar fi trebuit să aibă loc în după-amiaza zilei de 1 noiembrie. Din păcate, acest spectacol nu a mai avut loc. 

În seara de 31 octombrie, Mihaela Runceanu a fost vizitată de Daniel Cosmin Ștefănescu, un tânăr de 21 de ani cu care era prieten. El i-a cerut voie să vadă un film pe video, la ea, iar artista a acceptat.

Mihaela Runceanu s-a dus să facă baie și l-a lăsat pe vizitator singur în fața televizorului. După ce a ieșit din baie, artista a adoarmit imediat, răpusă de oboseală. Conform anchetatorilor, Daniel Cosmin Ștefănescu a început să sustragă obiecte de valoare din casa gazdei sale: televizorul, boxele, bijuteriile etc.

Artista s-a trezit din somn din cauza zgomotelor făcute de intrus și și-a dat seama că tânărul îi fură lucrurile. În acel moment, Daniel Cosmin Ștefănescu s-a repezit la ea și a sugrumat-o cu cablul telefonului. Fiindcă încă mai respira, bărbatul a luat o canistră de benzină și a stropit covorul și perna. Apoi i-a dat foc și a părăsit garsoniera. Acestea sunt informațiile extrase din dosar, însă ele au fost contestate parțial de membrii familiei Mihaelei Runceanu.  

Mihaela Runceanu, înmormântare în epoca comunistă



În ciuda contextului total nepotrivit pentru regim (Congresul al XIV-lea al PCR era programat în perioada 20-24 noiembrie 1989), vestea morții Mihaelei Runceanu s-a răspândit. Zeci de anunțuri publicate în ziarele vremii anunțau moartea dar și detaliile despre înmormântarea Mihaelei Runceanu.

Cântăreața de 34 de ani a fost înmormântată sâmbătă, 4 noiembrie 1989, în cimitirul Dumbrava din Buzău. Zeci de mii de oameni au participat la funeraliile Mihaelei Runceanu, într-o zi tristă pentru lumea muzicală românească.  

Misterele din jurul morții Mihaelei Runceanu

Familia artistei nu a fost mulțumită de rezultatul anchetei și de varianta oficială. Mama Mihaelei Runceanu, Lenuța, avea propria concluzie după tragica dispariție a fiicei. Femeia i-a scris procurorului de caz o scrisoare, în care i-a cerut să analizeze din altă perspectivă asasinatul.

Domnule procuror, eu, ca mamă cu sufletul greu de durere, simt că fetiţa mea nu a fost ucisă pentru jaf (aşa cum încearcă să se susţină), ci din dorinţa de a-i curma cariera artistică, carieră care, probabil, ameninţa poziţiile altor vedete de muzică uşoară (…) 

Jaful şi tot ce s-a făcut n-au fost decât un pretext. Deci, în spatele criminalului se află autorii morali ai crimei. Cât a fost el constrâns (criminalul) să spună adevărul? Dacă am admite că jaful a fost mobilul crimei, el putea să înfăptuiască acest lucru fără să o ucidă, pentru că a avut «n» ocazii să o facă. 

După cum se știe, Mihaela pleca în turneu 2-4 zile în mod frecvent… Domnule procuror, am convingerea că asasinul Mihaelei a fost plătit ca să facă această crimă (…). Eu cred că el nu a acţionat singur...”, scria femeia în scrisoare.

Unele teorii susțin că Mihaela Runceanu a fost ucisă la comanda Securității Statului, care ar fi descoperit o conspirație împotriva regimului în care artista era implicată.

Unde este acum asasinul Mihaelei Runceanu



Daniel Cosmin Ștefănescu a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru uciderea Mihaelei Runceanu. De la început, bărbatul s-a declarat nevinovat. În 1989, când a fost audiat, a fost supus unui test poligraf, pe care l-a picat. După mai mulți ani, testul cu detectorul de minciuni a fost repetat în Bulgaria. Și de această dată, rezultatul a fost clar: acuzatul a mințit.

Daniel Cosmin Ștefănescu a ispășit 17 ani de detenție din condamnarea de 25 de ani. El a fost eliberat în 2006, prin decret semnat de președintele de atunci Ion Iliescu.

În 2009, la trei ani de la eliberare, Daniel Ștefănescu își susținea nevinovăția în direct, la Happy Hour.

În 2017, bărbatul se afla în Anglia, unde începuse o nouă viață. Conform click.ro, Daniel Cosmin Ștefănescu a plecat din țară din cauza ostilității cu care era privit.

Mi-e bine. Am plecat în Anglia. Lucrez la un depozit, în apropiere de Londra. Nu vreau să mai ştiu nimic despre România. Orice este posibil dacă vrei cu adevărat. Motivaţia o găsim în noi dacă o căutăm adânc”, spunea acesta în 2017.

Fotografii: @Mihaela.Runceanu.Official

Vezi și VIDEO:

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni