Vrei să îi răsfeți pe cei dragi cu o rețetă tradițională, așa cum mâncai în copilărie? Ostropelul de pui cu mămăliguță este preparatul cu care vei impresiona fiecare membru al familiei, de la mic la mare. Este bogat în arome, delicios și simplu de preparat, așa că nu îți va răpi mult timp în procesul de gătire.
Cele mai importante ingrediente care nu trebuie să îți lipsească din bucătărie sunt: carnea de pui, roșiile și mirodeniile. Citește în continuare cum trebuie să le combini, astfel încât să obții cel mai bun ostropel de pui cu mămăliguță pe care l-ai mâncat până acum.
Ingrediente necesare pentru rețeta de ostropel de pui
Ingrediente pentru ostropel
- 2-3 linguri de ulei de floarea-soarelui;
- 4 căței de usturoi;
- 100 ml de vin alb;
- 250 ml de suc de roșii cu pulpă;
- o frunză de dafin;
- cimbru uscat;
- pătrunjel proaspăt;
- sare și piper după gust.
Ingrediente pentru mămăligă
- 1 l de apă;
- 300 g de mălai;
- un praf de sare;
- o lingură de ulei sau de unt ușor topit.
Pune uleiul la încins într-o tigaie adâncă, după care adaugă carnea de pui să se prăjească. Mai așteaptă câteva minute, apoi pune usturoiul mărunțit.
După ce încep să se rumenească pulpele de pui, toarnă 100 de ml de vin alb și așteaptă 2-3 minute până se evaporă alcoolul.
Următorul pas este adăugarea sosului de roșii. Mai poți completa cu puțină apă, dacă vrei să obții un sos mai subțire.
Presară sare, piper, cimbru uscat și pune și frunza de dafin, gustând pentru a potrivi preparatul.
Lasă ostropelul de pui să fiarbă la foc mic, sub capac, amestecând periodic. La final, după ce este fiartă carnea, presară pe deasupra pătrunjel proaspăt tocat.
Cât timp fierbe ostropelul de pui, pregătește și mămăliguța. Pune apa la fiert, iar când se apropie de punctul de fierbere, pune o mână de mălai și un praf de sare. Amestecă până la dizolvarea sării, apoi așteaptă să dea în clocot compoziția. Adaugăm treptat restul de mălai, amestecând continuu până când devine o compoziție omogenă și se dizolvă toată apa.
La final, adaugă o lingură de ulei ori puțin unt pentru un gust mai delicios.
Servește ostropelul de pui cu mămăligă aburindă și un ardei iute și vei realiza o masă pe cinste. În loc de mămăligă, ostropelul de pui mai poate fi servit alături de piure ori cartofi copți.
Pentru a găti sos mai intens în arome și gusturi, pe lângă roșii, mai poți să adaugi pe lista de ingrediente și alte legume: morcovi, ardei roșii ori rădăcină de pătrunjel.
De asemenea, sosul poate ieși mai gustos dacă, în loc de apă, folosește supă. Pentru gatirea ei, fierbe carnea de pui înainte de a o pune la prăjit în tigaie.
Care este originea rețetei de ostropel de pui?
Ostropelul de pui este o rețetă tradițională care se prepară în toate regiunile României în diferite variante culinare, însă istoria preparatului a început pe meleagurile moldovenești.
Deși ostropelul este specific bucătăriei românești, și în Italia și Spania există rețete similare de tocăniță cu carne și roșii. Puiul este cel mai popular ingredient folosit la prepararea rețetei, însă se mai utilizează și alte tipuri de carne precum curcan, porc, miel și iepure. De asemenea, în perioadele de post, românii gătesc ostropel cu soia ori ciuperci și ardei iute.
Savurează un ostropel de pui ca la mama acasă!