ß
Val imens de indignare după ce la un post TV din România, jurnalista Iulia Marin a fost umilită post-mortem, în cel mai abject mod posibil. Tudor Chirilă a reacționat vehement și a cerut măsuri imediate pentru sancționarea gestului inuman.
Peste 300 de redacții de presă, asociații medicale și reprezentanți ai societății civile au semnat o scrisoare-protest, după ce memoria jurnalistei Iulia Marin a fost întinată grosolan în cadrul unei emisiuni televizate. Tânăra jurnalistă, care a lucrat pentru Adevărul, PressOne, Recorder, Gândul și Libertatea, s-a stins din viață în urmă cu câteva zile, la doar 32 de ani.
Iulia s-a luptat mai mulți ani cu depresia, fiind diagnosticată cu tulburare bipolară.
În cadrul unei emisiuni televizate, ea a fost umilită îngrozitor. Un invitat al postului TV a zugrăvit-o într-un mod total nepotrivit: „Oamenii ăia sunt tulburați psihic, produceau materiale de presă. Pixul domnișoarei Marin e o armă. Care folosită cu ticăloșie poate distruge destine”, a spus acesta, adăugând că „n-aș lăsa un om cu probleme psihice să lucreze la mine”.
Solistul Tudor Chirilă a reacționat pe conturile sociale la scurt timp după ce a aflat de intervenția total nepotrivită de la postul de televiziune:
„Să te folosești de drama medicală a unui om (Iulia Marin) ca să poți să-l denigrezi profesional și să insinuezi că jurnalismul care nu-ți convine (de fapt șefilor tăi că tu ești o păpușă cu agendă) e făcut fără dicernământ, asta înseamnă să fii mizerabil, să fii abject și, de fapt, să demonstrezi că lipsa de discernământ e chiar în curtea ta.
Este revoltător nivelul de distorsionare a realității care populează spațiul public, e revoltător că CNA nu e în stare să fie o instituție care să protejeze decența și să apere demnitatea umană.
Am semnat și eu protestul la care face referire articolul din primul comentariu, articol pe care vă rog să-l citiți. Era normal să o fac. Asta dacă ne mai deranjează să trăim într-o țară în care o boală poate deveni o armă în mâna unor lipsiți de scrupule. Cam aici suntem”, a scris acesta pe Facebook.
„Apel împotriva discursului practicat de postul de televiziune România TV, care incită la ură și discriminare față de persoanele cu probleme de sănătate mintală
Noi, instituțiile și organizațiile care semnează acest apel public, respingem ferm discursul împotriva persoanelor cu afecțiuni psihice, promovat în prime-time de postul România TV în seara zilei de 19 aprilie 2023. În acord cu valorile profesiilor noastre, de medici, psihologi, profesori, jurnaliști, artiști, reprezentanți ai societății civile, o spunem cu toată claritatea și responsabilitatea: astfel de mesaje sunt nedemocratice și încurajează izolarea oamenilor cu afecțiuni psihice.
Iulia Marin a lucrat de-a lungul unei cariere de 11 ani la publicațiile Adevărul, Pressone, Recorder, Gândul și Libertatea. Și-a făcut meseria cu dedicare și cu talent. Integritatea și discernământul ei profesional n-au fost puse niciodată sub semnul îndoielii.
Ziarista s-a luptat cu o suferință psihică diagnosticată și tratată ani de zile, timp în care Iulia a continuat să muncească, așa cum o fac milioane de femei și bărbați din România, care muncesc în condițiile în care au diverse boli, de la cancer la nevroze și de la suferințe cardiace la diabet sau bipolaritate”.
Citește petiția integrală aici!
Gallery