Căutarea fericirii este scopul suprem al oricărui pământean, însă fiecare are propriile moduri de evaluare a fericirii. Într-un studiu obiectiv, World Happiness Report a stabilit care sunt cei mai fericiți locuitori ai planetei, în funcție de trei mari criterii. Românii stau mai bine decât italienii și spaniolii.
Clasamentul mondial al fericirii a fost făcut public, iar topul celor mai fericiți pământeni e dominat de finlandezi, cei mai lipsiți de griji locuitori ai planetei. Nici românii nu stau rău la fericire și s-au declarat mai optimiști decât spaniolii și italieni, mai fericiți decât în clasamentul de anul trecut.
Clasamentul fericirii din acest an se bazează pe evaluările vieții din 2020, 2021 și 2022, spun autorii World Happiness Report. În realizarea măsurătorilor bunăstării subiective ei au ținut cont de trei indicatori principali de bunăstare: evaluări de viață, emoții pozitive și emoții negative.
Topul anual al fericirii este condus de Finlanda, cu cel mai bun punctaj la capitolul „calitatea vieții”. Este pentru al șaselea an consecutiv când finlandezii sunt pe primul loc la fericire, urmați de danezi (locul 2) și islandezi (locul 3). Iată ceva intersant despre danezi!
România este pe locul 24, sub Slovenia și Costa Rica, dar peste Spania, Italia și Polonia.
„În Tabelul (2.1) prezentăm cea mai recentă modelare a evaluărilor medii naționale de viață și a măsurilor de afect (emoții) pozitive și negative pe țară și an. Rezultatele din prima coloană explică evaluările medii naționale ale vieții în termeni de șase variabile cheie: PIB pe cap de locuitor, sprijin social, speranță de viață sănătoasă, libertate de a face alegeri de viață, generozitate și lipsa corupției. Luate împreună, aceste șase variabile explică mai mult de trei sferturi din variația scorurilor naționale medii anuale pe scară între țări și ani, folosind date din 2005 până în 2022”, scriu autorii studiului.
Anul trecut, România figura pe locul 28 în clasament, iar analiza arată că tendința generală este de a vedea partea plină a paharului, în ciuda celor trei ani grei care fac obiectul cercetării de față.
Fotografii: Getty Images/Shutterstock
Vezi și VIDEO:
Gallery