Edward G. Robinson, născut în Regatul României sub numele Menashe Goldenberg, este singurul român distins cu un premiu Oscar. Actorul, care a provenit dintr-o familie de evrei din București, a avut o carieră impresionantă în Statele Unite ale Americii.
Edward G. Robinson s-a stabilit la New York în februarie 1904, împreună cu familia sa care a emigrat din cauza prigoanei evreilor de pe bătrânul continent.
„M-am născut a doua oară pe Insula Ellis. Pentru mine, viața a început când aveam 10 ani”, avea să spună mai târziu actorul cu origini românești, conform The New York Times.
A copilărit în cartierul Lower East Side din Manhattan, iar la 12 ani a avut parte de tradiționala ceremonie religioasă de acceptare în comunitate – Bar Mitzvá – la prima Congregație Româno-Americană din New York.
De tânăr a vrut să devină avocat, însă în scurt timp a prins drag de actorie. După ce a obținut o bursă la Academia Americană de Artă Dramatică, tânărul Menashe (Emanuel) a decis să devină actor.
Menashe Goldenberg a debutat la Yiddish Theatre District în 1913. Doi ani mai târziu ajungea pe Broadway, pentru ca în 1916 să fie distribuit în primul său film – Arms and the Woman.
Pentru că numele său nu era destul de hollywoodian pentru marele ecran, tânărul ambițios a trecut la Edward G. Robinson, numele de scenă cu care a evoluat în filmul mut The Bright Shawl.
Edward G. Robinson în filmul „Little Caesar” (1931). FOTO: Getty Images
Încă de la început, Robinson a fost distribuit în roluri de gangster, care i s-au potrivit ca o mănușă. Unul dintre filmele sale de căpătâi este Little Caesar (1931), care l-a consacrat ca un actor veritabil de film. În acealași an a apărut în Smart Money, film în care a jucat alături de James Cagney, Evalyn Knapp și Noel Francis.
După o perioadă de pauză, Edward G. Robinson a revenit în cinematografie în filmul A Hole in the Head (1959), unde a jucat alături de Frank Sinatra. A urmat The Cincinnati Kid (1965), unde l-a avut aproape pe Steve McQueen.
Steve McQueen și Edward G. Robinson în filmul The Cincinnati Kid (1965). FOTO: Getty Images
La începutul anilor ’70, numele cineastului Peter Bogdanovich era vehiculat pentru a semna regia filmului The Godfather (Nașul). Acesta a refuzat filmul, însă mai târziu a dezvăluit că l-ar fi distribuit pe Edward G. Robinson în rolul lui Vito Corleone. Francis Coppola a preluat proiectul și l-a ales pe Marlon Brando în film. Actorul a fost distins cu Oscar pentru interpretare la gala premiilor Oscar din 1973.
Citește și: Ce nu știai despre Premiile Oscar 2023. Este ediția cu cele mai multe recorduri din istorie
În cei 50 de ani de carieră, Edward G. Robinson a jucat în peste 100 de filme, dar nu a fost nominalizat niciodată la Oscar. Totuși, actorul de origine română a primit, în martie 1973, un Oscar onorific, pentru întreaga carieră.
Din păcate pentru el, Edward G. Robinson a murit la 26 ianuarie 1973, cu două luni înainte de gala Oscar din acel an. Premiul i-a fost acordat postum.
Actorul a fost premiat la Festivalul de Film de la Cannes pentru rolul din House of Strangers (1949).
Pepsi susține decernarea premiilor din acest an și te invită să te bucuri de filme pe gustul tău.
Fie că ești iubitor de filme sau pur și simplu îți dorești să ai parte de un moment de relaxare, Pepsi poate deveni partenerul ideal pentru momentele cinematografice și te încurajează să trăiești la maxim fiecare vizionare, fără întreruperi.
Așadar, ești pregătit pentru decernarea premiilor? Nu trebuie decât să te așezi confortabil și să deschizi un Pepsi.
Fotografii: Getty Images
Vezi și VIDEO:
Gallery