Un an de război în Ucraina nu a fost suficient pentru grănicerii din Insula Șerpilor să se întoarcă în țara natală. Deși o parte dintre ei au fost eliberați, soarta a 10 dintre ei este încă incertă. Ce fac azi grănicerii care au sfidat Marina Rusă.
În prima zi de război în Ucraina, grănicerii de pe Insula Șerpilor au refuzat să se conformeze ordinului venit din partea navelor ruse din Marea Neagră, de a preda obiectul unde erau încartiruiți. Sfidarea lor a fost răsplătită cu salve de tun de pe nava „Vasily Bykov” a Marinei Ruse, care a fost ulterior scufundată. Inițial, s-a crezut că ei sunt morți, însă militarii au fost luați prizonieri de forțele invadatoare.
Cei mai mulți dintre ei au fost eliberați, în schimburi de prizonieri, în mai multe etape, în cursul anului 2022. Zece dintre ei sunt în continuare dispăruți și nu se mai știe nimic despre ei, confirmă reprezentanții Serviciului Național de Grăniceri al Ucrainei.
Unul dintre grănicerii de pe Insula Șerpilor care au fost luați prizonieri de ruși este Nikita Zhuryan. Polițistul de frontieră le-a povestit superiorilor prin ce a trecut în cele 9 luni de captivitate. Foto: DPSU
Conform spuselor sale, rușii i-au preluat pe remorcherul Shakhtyor și i-au dus la Sevastopol. Acolo au fost ținuți în cazarma comandantului militar timp de două săptămâni. După aceea, au fost puși pe avion și duși la Kursk, iar de acolo la un centru de arest preventiv din regiunea Belgorod. Aici au stat o lună.
Grănicerii de pe Insula Șerpilor au petrecut 4 luni după gratii în colonia corecțională din Valuyki, după care au fost transportați la colonia corecțională din Alekseevka.
În timpul detenției, polițiștii de frontieră ucraineni capturați au fost puși la muncă de ruși, în special în ateliere de cusut. Se încrucișau cu alți prizonieri doar în timpul muncii obligatorii.
Hrana nu era nici pe departe îndestulătoare. Când a fost capturat, Nikita cântărea 85 de kilograme. Când a fost eliberat, pe 24 noiembrie 2022, avea cu 20 kg mai puțin.
„Atitudinea față de prizonieri depindea de oamenii care înlocuiau schimburile. Au fost unii adecvați, care i-au tratat pe prizonieri în mod normal. Și au fost niște zombi care nici nu au vrut să audă cine sunt tipii ăștia. Pur și simplu am fost batjocoriți și supuși violenței morale și fizice pentru că suntem ucraineni”, a spus Nikita, conform dpsu.gov.ua.
La sfârșitul lunii martie 2022, oficialii ucraineni au negociat cu rușii un schimb de prizonieri. Un număr de 19 polițiști de frontieră ucraineni au fost predați Ucrainei, în schimbul a 11 marinari ruși recuperați de pe o navă care se scufunda. Foto: Twitter/Verkhovna Rada of Ukraine
Pentru Nikita Zhuryan, eliberarea a venit mai târziu, cu multe emoții. Militarul n-a știut decât în ultima clipă că va fi eliberat, după câteva semne care au răzbătut din comportamentul rușilor.
În acea zi, a fost luat de la atelierul de cusut și pus să-și schimbe hainele. A ajuns la un alt centru de arest preventiv, unde se aflau și alți polițiști de frontieră ucraineni capturați.
„Până în ultimul moment, nu a fost clar dacă aceasta nu era decât o altă mișcare de-a lor. Când ne-am urcat în avion, era deja clar că în sfârșit era un schimb. Și când m-au urcat în autobuz, era deja 100% clar că era cu siguranță un schimb”, și-a amintit grănicerul.
El și alți grăniceri de pe Insula Șerpilor au fost urcați în autobuze și conduși până la Zaporizhzhia. Acolo îi așteptau reprezentanți ai Sediului de Coordonare, membri ai familiei, cunoscuți.
După un an de război în Ucraina, Serviciul de Grăniceri al acestei țări nu știe care este soarta altor 10 polițiști de frontieră capturați de ruși.
Fotografii: DPSU/Getty
Vezi și VIDEO:
Gallery