ß
  • PRO TV
  • Explorarea sistemelor hidraulice: Clasificare, funcționare și componente esențiale

Explorarea sistemelor hidraulice: Clasificare, funcționare și componente esențiale

Explorarea sistemelor hidraulice: Clasificare, funcționare și componente esențiale

Tehnica pătrunde rapid în majoritatea sferelor de activitate. Aceasta cauzează schimbări radicale asupra modului de viață al oamenilor și influențează pozitiv activitatea diverselor instituții și întreprinderi. 

Sistemele hidraulice sunt utilizate într-o varietate de industrii încă din secolul trecut. Popularitatea acestor acționări se datorează faptului că sunt capabile să asigure atât o productivitate înaltă a echipamentelor, cât și fiabilitate și consum mic de materiale.

În funcție de principiul după care funcționează, putem distinge două tipuri de sisteme hidraulice: sisteme de acționare hidraulică de tip hidrodinamic și sisteme de acționare hidraulică de tip hidrostatic.

Sistemele de acționare de tip hidrodinamic 

Sistemele de acționare de tip hidrodinamic au fost utilizate pentru prima dată la începutul secolului al XX-lea în industria navală militară pentru cuplarea arborelui motorului diesel cu arborele elicei.

Aplicabilitatea acestui tip de sistem hidraulic a fost extinsă datorită faptului că, el îndeplinește două funcții: aceea de cuplare a arborelui conducător cu cel condus, înlocuind funcția ambreiajului mecanic, și aceea de variație a turației arborelui condus, înlocuind funcția cutiei de viteze. 

Principiul de funcționare al sistemelor de tip hidrodinamic constă în transformarea energiei mecanice furnizate de arborele motor în energie cinetică (de mișcare) a lichidului, iar apoi din nou în energie mecanică.

Sistemele de acționare de tip hidrostatic

Sistemele de acționare de tip hidrostatic (volumic) se bazează pe utilizarea energiei potențiale a lichidului de lucru sub formă de presiune hidrostatică. Primul și cel mai simplu sistem de acționare hidrostatic a fost presa hidraulică a lui Blaise Pascal. Ulterior, echipamentele au început să fie perfecționate în epoca de glorie a mașinilor cu aburi.

În zilele noastre, sistemele de acționare de tip hidrostatic răspund mult mai bine cerințelor de stabilitate a vitezei care se impun mașinilor, iar condițiile de reglare și inversare sunt mult mai simple din punct de vedere constructiv.

Componentele sistemelor hidraulice 

Principalele componente ale sistemelor de acționare hidraulică sunt:

1) Pompele hidraulice – recepționează energia mecanică produsă de o mașină de forță și o transformă în energie hidraulică. Majoritatea pompelor sunt acționate în mișcare de rotație.

2) Motorul hidraulic– este componenta sistemului hidraulic care are rolul de a transforma energia hidraulică în energie mecanică. 

3) Cilindrii hidraulici – sunt motoarele hidraulice liniare care transformă energia hidraulică a lichidului de lucru în energie mecanică de translație. În funcție de modul în care se realizează acționarea și de modul în care agentul motor acționează pe fețele pistonului, aceștia pot fi clasificați în: cilindri cu simplu efect sau cu dublu efect. 

4) Acumulatorul hidraulic – este un echipament care are rolul de a prelua un volum de lichid sub presiune, pentru a-l elibera atunci când este necesar. Acesta acționează ca un tampon între pompă și actuator, absorbind șocurile din instalație. Totodată, acumulatorii au rolul de a restabili presiunea din instalație în cazul producerii unor scurgeri sau a altor probleme care ar putea duce la scăderea presiunii interne.

5) Filtrul – are rolul de a separa și reține impuritățile din lichidul de lucru. Aceste impurități provin din mediul exterior (praf), din interiorul sistemului (particule metalice desprinse ca urmare a uzurii elementelor componente) sau din oxidarea lichidului hidraulic. 

6) Rezervor hidraulic – este un recipient care stochează fluidul într-un un sistem hidraulic. 

7) Supapele – sunt elemente ale sistemelor de acționare hidraulică care realizează controlul presiunii. În funcție de rolul pe care îl îndeplinesc, supapele pot fi clasificate în: supape de siguranță, supape de reducere, supape de reglare, supape de succesiune, supape de contrapresiune, supape de sens, etc.

8) Conductele – au rolul de a transporta fluidul într-un sistem hidraulic. Acestea interconectează pompa la actuator sau la rezervor. Conductele se găsesc în diferite dimensiuni și materiale, în funcție de condițiile de funcționare ale sistemului.

Randamentul și buna funcționarea a utilajelor și echipamentelor, care utilizează un sistem de acționare hidraulic, depinde în foarte mare măsură de mentenanță. Din acest motiv, HIDROstore vine în întâmpinarea cerințelor clienților săi cu o gamă variată de componente și accesorii potrivite pentru orice aplicație din domeniul hidraulic.

Alege să faci o vizită în unul dintre cele 8 magazine HIDROstore pentru a te convinge de calitatea produselor și serviciilor oferite de specialiștii în hidraulică!

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni