În urma întâlnirilor strategice demarate la Zürich (Elveția), ca urmare a acordului bilateral de muncă semnat pe 26 noiembrie 2020, au fost conturate nevoile concrete cu care se confruntă piața muncii din România în prezent și au fost trasate noi direcții strategice, pentru creșterea cu 20% a numărului de muncitori furnizați de guvernul filipinez în 2023.
Întâlnirile oficiale au avut loc între Yosef Gavriel Peisakh, general manager al agenției WORK FROM ASIA și reprezentat al mediului de afaceri românesc, unul dintre principalii importatori de forță de muncă străină din țară și Maria Susana Vasquez Ople, Ministrul Delegat pentru Migrație din Filipine.
„Guvernul filipinez s-a arătat foarte interesat de situația de la noi din țară și de identificarea metodelor de creștere a numărului de muncitori din Filipine care accesează piața muncii din România. În urma acestei prime etape de discuții, estimăm că anul acesta vom înregistra o creștere cu 20% a numărului de muncitori filipinezi cu dreptul de lucru în România. De această dată guvernului filipinez se va focusa pe sprijinirea accesării de noi domenii de activitate, pentru a veni în întâmpinarea mediului de afaceri românesc”, a spus Yosef Gavriel Peisakh.
Dacă până în prezent muncitorii filipinezi veniți în țară sunt apreciați în special pentru serviciile lor din segmentul domestic de activitate, fiind vizate aici în special bonele și menajerele din Filipine, care se bucură de mare apreciere în rândul angajatorilor români cu venituri superioare, capacitatea lor reală este cea de acoperire a tuturor domeniilor de activitate. Multe solicitări de angajare a personalului filipinez au fost înregistrate pentru joburi ca sudori profesioniști, șoferi profesioniști de TIR, operatori de call center și muncitori in agricultură, domenii în care personalul străin este foarte căutat de antreprenorii români.
Buni vorbitori de limba engleză și cu o ofertă de muncitori calificați bine pregătiți, personalul filipinez este în continuare foarte motivat să lucreze în România, unde salariile sunt considerate a fi cu 60% mai mari decât în țara de origine.
„Muncitorii filipinezi reprezintă la ora actuală segmentul cel mai stabil de forță de muncă străină din România și asta pentru că vorbim despre o cultură complet diferită, în care datoria și loialitatea față de angajator ocupă un rol principal. Mai mult decât atât, oamenii sunt foarte motivați de condițiile oferite de piața muncii din România și deja putem vorbi despre un număr din ce în ce mai mare de angajați care aleg să rămână definitiv la noi în țară”, a completat Yosef Gavriel Peisakh.
Discuțiile vor continua săptămâna viitoare în Filipine, unde va începe deja implementarea primului set de măsuri discutate.