• PRO TV
  • Cum ne încălzim corect înainte de alergare, ca să evităm accidentările. Sfaturile fizioterapeutului Alexandru Pahonțu

Cum ne încălzim corect înainte de alergare, ca să evităm accidentările. Sfaturile fizioterapeutului Alexandru Pahonțu

Cum ne încălzim corect înainte de alergare, ca să evităm accidentările. Sfaturile fizioterapeutului Alexandru Pahonțu

Mișcarea în aer liber, chiar și pe timpul iernii, are beneficii mari pentru sănătate. Atenție însă, înainte de a porni în alergare trebuie să vă încălziți musculatura pentru a evita o eventuală entorsă ori chiar o rană mai gravă.

Apoi, nu uitați de stretching, absolut necesar în fiecare zi. Aflăm sfaturi utile de la fizioterapeutul Alexandru Pahonțu, invitat în emisiunea ''Doctor de bine''.

dr. Alexandru Pahonțu, fizioterapeut: „Dacă ne antrenăm tot timpul anului, atunci organismul se călește și căpătăm rezistență la o vreme mai nefavorabilă. Și eu dau aproape zilnic tură de parc, nu alerg, dar mă plimb și întâlnesc tot felul de alergători care sunt foarte relaxați și aleargă chiar și la minus 5 grade n-au nicio problemă.”

Interesant este că, de exemplu, în țările nordice, ei își călesc copiii să alege să meargă la școală iarna cu bicicletele, deci pe zăpadă, pe gheață, merg cu bicicletele la școală. Copiii lasă încă de la grădiniță să iasă în aer curat. Ați văzut tot fel de filmulețe sau poze cu bebeluși care dorm afară în frig.

dr. Alexandru Pahonțu, fizioterapeut: „În țările nordice. Dar la noi situația este diferită: dacă e puțin mai rece, copiii sunt înfofoliți. Fularul peste nas, nu mai sunt scoși afară.

Este o chestie de educație. Aceasta este rolul nostru, printre alți specialiști, adică al fizioterapeuților, să informăm populația, să-i încurajăm să facă mișcare, mai ales că este un aspect foarte important care ține de educație, acela de prevenție.

Este foarte, foarte ușor să previi și foarte, foarte greu să tratezi o afecțiune, mai ales că pot apărea și complicații și mai ales că o afecțiune vine însoțită de alte probleme de sănătate și de aceea este mult mai simplu, mai eficient și mai frumos să previi. Și cea mai simplă formă de prevenție este activitatea fizică, mișcarea și mai ales mișcarea în aer liber, indiferent de vreme.

Ideal ar fi să facem mișcare toată ziua, dar fiind la oraș trebuie să ne alocăm o parte din timp și din păcate timpul este din ce în ce mai limitat din cauza faptului că stăm foarte mult la serviciu.

Persoanele care stau la birou își desfășoară munca preponderent la birou, au de obicei dezvoltă afecțiuni ale coloanei vertebrale, fiindcă ei nu se mișcă absolut deloc, sunt absorbiți de munca lor și uită să măcar să se ridice din oră în oră sau știu la 2 ore să își întindă oasele, cum se spune, să facă câteva mișcări".

Citeste continuarea pe stirileprotv.ro

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni