Cunosti foarte bine riscurile pe care le poate genera fumatul:cancer, boli de inima, cataracta, pneumonie. Ai zis ca te lasi, dar fumezi in continuare. Cercetatorii americani au stabilit cele mai frecvente motive pe care le invoca fumatorii. Si le-au desfiintat!
1. Daca ma las de tigari, ma ingras!
Atunci cand te lasi de fumat, au loc atat schimbari fiziologice, cat si psihologice. Studii recente au demonstrat ca o persoana care renunta la “prostul obicei” castiga in greutate intre 2 si 5 kg. De ce? Pentru ca pofta de nicotina este inlocuita cu pofta de mancare, astfel incat de fiecare data cand iti vine sa pufai, infuleci ceva. Din fericire, totul poate fi combatut cu exercitii fizice. “Daca faci din sport noua ta obsesie, s-ar putea ca in final sa te alegi cu un corp tonifiat, un metabolism eficient si o respiratie mai buna”, spune Iyaad Hasan, directorul unei clinici de tratament antifumat din SUA. In plus, exista cu 30% mai multe sanse sa te lasi de fumat daca practici sport alaturi de prieteni, decat daca te lupti de unul singur cu dependenta de tutun, sustine Hasan.
2. Daca fumez doar o tigara pe zi, nu se intampla nimic!
Fals! Nu merge cu jumatati de masura. Sa treci de la un pachet pe zi la 2-3 tigari nu inseamna nimic. In urma unui studiu realizat pe 43.000 de subiecti, s-a ajuns la concluzia ca persoanele care fumeaza o tigara sau doua pe zi sunt de pana la 5 ori mai expuse cancerului de plaman si bolilor de inima decat persoanele care nu fumeaza.
3. Eu fumez, eu sufar!
Total gresit! Faptul ca fumezi ii afecteaza in egala masura si pe cei din jur. Pasivii sunt cu 30% mai expusi riscului de cancer pulmonar decat persoanele care nu stau in preajma fumatorilor. In plus, copiii proveniti din familii de fumatori pot prezenta semne de astm de la o varsta frageda, precum si boli ale aparatului respirator.
4. Trabucurile si gumele de mestecat cu nicotina sunt mai sanatoase!
Nici vorba! Un trabuc este echivalentul a 20 de tigari, avand o concentratie mai mare de toxine, in timp ce o guma de mestecat cu nicotina contine substanta toxica cat 5 tigari, pe langa sare si zahar. Asta inseamna ca o persoana care fumeaza un trabuc pe zi va fi tratatA ca un pacient dependent de nicotina, care fumeaza un pachet de tigari pe zi.
5. Fumez de mult timp. Ce rost are sa ma mai las acum?
Cercetatorii americani afirma ca daca te lasi de fumat pana la varsta de 35 de ani, poti trai la fel de mult ca o persoana care nu a fumat niciodata. Dar asta nu inseamna ca nu poti renunta la acest teribil obicei la 50, 60 sau chiar 70 de ani. “Poti salva ani buni de viata la orice varsta, ceea ce inseamna si o calitate mai buna a vietii si a sanatatii tale”, puncteaza Iyaad Hasan.
6. Nu sunt dependent, deci pot sa ma las oricand!
Esti sigur? Dependenta de nicotina este mai des intalnita, mai rapida si mai periculoasa decat cea de heroina sau de cafeina.” Am intalnit persoane care mi-au spus din start ca se pot lasa oricand de fumat. Le-am zis sa stea o luna fara sa fumeze. Bineinteles ca nu au rezistat. Fumatul devenise un obicei, un ritual psihic si fizic”.
Aproximativ 70% dintre fumatori isi doresc sau si-au dorit la un moment dat sa se lase de fumat. Din acestia, doar 4 din 7 reusesc, pentru ca nicotina, odata inhalata si ajunsa in creier, creste nivelul de dopamina si creeaza fumatorului o senzatie de placere. Efecte dispar imediat, lasandu-i persoanei dorinta de a simti din nou placerea. De aceea, de cele mai multe ori dependenta este una emotional, iar persoana in cauza are nevoie de terapie si consiliere specializata.