ß
Anul Nou este o sărbătoare plină de semnificații și tradiții pe care românii le respectă cu strictețe pentru a avea parte de noroc, belșug, sănătate și prosperitate în anul ce urmează.
Una dintre cele mai vechi tradiții de Anul Nou este să ai vâsc în casă. Acesta este un simbol al regenerarii, al renasterii, al nemuririi. El aduce noroc și prosperitate, iar dacă așezi o crenguță și la o icoană din casă, vâscul va aduce spor și liniște sufletească.
De asemenea, de Revelion este bine să mănânci la miezul nopții 12 boabe de struguri pentru a avea parte de 12 luni pline de belșug și ușoare în anul ce urmează.
Tradiția spune că de Revelion este bine să ai bani în buzunar pentru a avea parte de noroc în anul nou, dar, de asemenea, este bine ca la miezul nopții să pui bani într-un borcan pentru a spori șansele tale de câștig în lunile ce urmează.
De pe masa de Revelion nu trebuie să lipsească fructele rotunde. Forma lor sferică perfectă este asociatp cu infinitul și continuitatea. Aceste fructe simbolizează sănătatea, iar forma rotunda sporește sansele la perpetuitate.
Dacă multe dintre obiceiurile de Anul Nou se respectă pentru noroc, spor și sănătate, există și câteva obiceiuri de care este bine să ții cont de Revelion pentru a te feri de ghinion și necazuri în anul ce vine. Se spune că în noaptea dintre ani nu este bine să consumi sub nicio formă carne de pui. Această pasăre scormonește pământul și îl împrăștie, de aceea se spune că prin acest gest ea alungă norocul și prosperitatea.