• PRO TV
  • (P) La ce controale medicale ar trebui sa se prezinte o femeie în funcție de vârstă

(P) La ce controale medicale ar trebui sa se prezinte o femeie în funcție de vârstă

(P) La ce controale medicale ar trebui sa se prezinte o femeie în funcție de vârstă

Cu toții ne-am dori să fim tineri și sănătoși toată viață. Adesea depunem eforturi considerabile în acest sens, făcând mișcare, încercând să mâncăm sănătos și să ne ținem mintea într-o stare de bine. Totuși, nu toți reușim asta, iar viață alertă și problemele zilnice își pun adesea amprenta pe starea noastră de sănătate. Și chiar dacă respectăm întocmai liniile directoare ale unui stil de viață sănătos, pot să apară unele probleme. 

De aceea, trebuie să efectuăm controale periodice, în special când ajungem la o anumită vârstă. Accentul principal al îngrijirii preventive este pus pe tumori și boli cardiovasculare, deoarece acestea sunt printre cele mai frecvente cauze de deces în România. Examinările regulate înseamnă să prevenim aceste boli și pun bazele pentru a rămâne sănătoși. La urma urmei, cu cât medicul diagnostichează mai devreme o boală sau identifică un risc, cu atât sunt mai mari șansele de recuperare.

Ce controale ar trebui să facă o femeie?

Nu contează dacă este vorba de mersul la stomatolog sau la ginecolog – prevenția începe de la o vârstă fragedă.

Nu pierde din vedere protecția prin vaccin

Primele vaccinări le vei primi în copilărie, deoarece acestea sunt și măsuri preventive și te protejează de bolile infecțioase. Protecția completă împotriva vaccinării este importantă la vârsta adultă. Se mai recomandă următoarele vaccinări, de exemplu: antigripal, hepatită A și B,

infecție meningococică, rubeolă, vaccinarea HPV (cancer de col uterin): gratuit pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 9 și 18 ani după consultație medicală.

De la o vârstă fragedă: verifică din timp cariile și altele asemenea

Examenele stomatologice regulate sunt deja necesare pentru dinții de lapte, iar de la vârsta de 18 ani ar trebui să existe două vizite la stomatologie pe an. În acest fel, medicul dentist poate identifica în timp util deteriorarea dinților și poate îndepărta tartrul. Apariția unei carii poate fi redusă la toate grupele de vârstă numai prin îngrijire preventivă.

Dar nu numai dinții beneficiază de controale regulate: pozițiile defectuoase afectează adesea întregul corp, de la sistemul musculo-scheletic până la organele interne. Adesea tinerii au probleme cu spatele, iar scolioza este frecvența la adolescente. Pentru tratamente eficiente împotriva scoliozei, poți intra pe https://www.bio-ortoclinic.ro/. 

De la 20: Trebuie să mergi la ginecolog

De la vârsta de 20 de ani, sunt recomandabile vizitele anuale la medicul ginecolog pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin. Îngrijirea preventivă include examinarea organelor genitale externe și interne, precum și verificarea colului uterin. Testul Papanicolau este extrem de important.

O altă modalitate de depistare precoce a cancerului de col uterin este testul HPV. Tamponul prelevat este examinat în laborator pentru agenți patogeni. Rezultatul este disponibil în câteva zile.

De la 30 de ani: Detectează cancerul de sân în timp util datorită examinărilor preliminare

Depistarea cancerului de sân este, de asemenea, o parte esențială a examenului ginecologic. De la vârsta de 30 de ani ai dreptul la un examen fizic o dată pe an. Medicul va căuta noduli, ganglioni întăriți sau măriți și îți va arată cum să faci o autoexaminare.

De la vârsta de 50 până la 70 de ani, la o femeie fără antecedente personale sau în familie, o mamografie ar trebui făcută la fiecare doi ani. Această examinare utilizează raze X și permite detectarea precoce a modificărilor tisulare la sân. Înainte de vârsta de 50 de ani pot face o examinare dacă există suspiciunea de cancer mamar.

Dacă țesutul din sân este comprimat, o mamografie convențională nu este suficientă. În acest caz, se efectuează o scanare cu ultrasunete pentru a detecta modificări nepalpabile.

Sănătate de la 35? Verifică!

Controlul de sănătate de la vârsta de 35 de ani are loc la medicul de familie sau medicul internist. Medicul te întreabă despre istoricul medical, despre bolile care apar frecvent în familia ta și despre comportamentul tău de sănătate. Acest lucru permite tragerea de concluzii inițiale cu privire la posibilele riscuri. Examinarea organelor, a sistemului musculo-scheletic, a sistemului nervos și a organelor senzoriale

Măsurarea tensiunii arteriale: Hipertensiunea arterială este unul dintre principalii factori de risc pentru bolile cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord și accidentul vascular cerebral. Dacă este detectată devreme, poate fi redusă cu medicamente sau prin schimbarea stilului de viață.

Recoltarea sângelui: Colesterolul total și zahărul din sânge sunt determinate în laborator.

Dacă ai hipertensiune arterială sau colesterol ridicat, medicul îți va recomandă o schimbare în stilul tău de viață în timpul unui consult. O dietă sănătoasă, exerciții fizice regulate, suficient somn și un echilibru bun între viața profesională și viața personală pot face multe pentru a-ți îmbunătăți valorile.

Dacă riscul de boli cardiovasculare este scăzut, este suficient un interval de verificare a stării de sănătate de cinci până la zece ani.

Cel mai târziu, de la vârsta de 35 de ani, ar trebui să verifici pielea în mod regulat din cap până-n picioare. Medicul caută semne de decolorare sau semne de naștere vizibile și ia mostre de țesut dacă există vreo suspiciune. Examinarea se efectuează cu ochiul liber. Cu un diagnostic în timp util, șansele de recuperare sunt bune în cazul unui cancer.

De la 50: Nu uita de intestinul gros

De la vârsta de 50 de ani trebuie să examinezi colonul. Dacă există polipi în intestin, aceștia sunt îndepărtați. Deși polipii sunt de obicei benigni, ei pot deveni maligni.

Testele de osteoporoză sunt, de asemenea, recomandate. Nu uita nici de examinarea ochilor, dacă nu ai avut până acum probleme.

Așadar, încă de la vârste fragede, examinarile în vederea prevenirii bolilor și menținerii sănătății, sunt foarte importante. În cazul în care descoperi ceva, tratează din timp, la clinici bune, precum Bio Ortoclinic, clinică specializată în probleme ale coloanei și ale oaselor.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni