ß
Se estimează că 30% din suprafața totală a României este afectată de deșertificare, ceea ce înseamnă peste 71.000 km pătrați. Regiunile cele mai afectate sunt Dobrogea, Moldova, sudul Câmpiei Române și Câmpia de Vest .
După un an cu secete devastatoare și un suport uimitor al cetățenilor pentru o agricultură prietenoasă cu solul, mișcarea Salvează Solul, cu susținerea Organizației Națiunilor Unite, solicită implementarea urgentă de politici pentru revitalizarea și protejarea solului agricol în România
- Salvează Solul subliniază că 5 decembrie, Ziua Mondială a Solului, este o oportunitate de a readresa subiectul adoptării de politici pentru protejarea solului României de continuarea degradării în anul 2023
- Salvează Solul subliniază o modalitate unidirecțională de a aborda preocupările legate de sănătatea culturilor din România și de a reduce riscul și impactul secetelor: creșterea nivelului de materie organică din sol la un minim de 3-6%
În anul 2022, seceta a cauzat incendii de vegetație de-a lungul întregii Europe. Peste 60,000 de hectare de teren au ars de la începutul anului, mai mult decât dublul suprafeței afectate în anul 2021, și de aproximativ 4.6 ori mai mult decât media ultimilor 10 ani (2012 - 2021).
- 90% din solul lumii poate fi degradat până în anul 2050 (FAO, 2022)
- 60-70% din solul Europei este deja degradat (European Commission 2022)
Mesajul voluntarilor Salvează Solul pentru persoanele cu putere de decizie politică, cu ocazia Zilei
Mondiale a Solului, de pe 5 decembrie, a fost :
„Domnule Președinte al României, Domnule Prim-ministru, Stimați politicieni,
Astăzi, de Ziua Mondială a Solului, vă aducem la cunoștință dorința noastră: aceea de a trăi într-o țară în care solul, sursa hranei noastre și baza pe care se sprijină societatea românească actuală, să fie sănătos. Pericolul dispariției iminente solului, care amenință securitatea alimentară a României și accelerează schimbările climatice, impune adoptarea de legi care să asigure un conținut de materie organică de minim 3-6% în solul agricol. Acest minim necesar este vital pentru păstrarea fertilității solului și a funcțiilor pe care acesta le are în menținerea unui echilibru planetar propice dezvoltării continue a societății umane.
Nu mai avem mult timp la dispoziție, dar, din fericire, știm ce trebuie să facem. Avem, împreună cu dumneavoastră, oportunitatea de a fi generația care să conducă România spre un viitor prosper și sustenabil. Haideți să realizăm asta!”
ONU și Organizația pentru Alimentație și Agricultură despre Ziua Mondială a Solului 2022:
„Scăderea nivelului de conținut organic din sol este un proces major de degradare a solului care amenință nutriția. Acest fenomen este recunoscut ca fiind printre cele mai importante probleme privind siguranța alimentară la nivel global. În ultimii 70 de ani, nivelul de vitamine și nutrimente din mâncare a scăzut dramatic: se estimează că 2 miliarde de oameni la nivel mondial (un sfert din populația lumii) suferă de deficit de micronutienți – fenomen cunoscut ca Foamea Ascunsă, pentru că este dificil de detectat."
Ziua Mondială a Solului 2022 și campania sa Solul: locul de unde pornește hrana, intenționează să ridice nivelul de conștientizare asupra importanței menținerii sănătății ecosistemelor și a bunăstării oamenilor, prin adresarea provocărilor referitoare la managementul solului și încurajarea statelor să îmbunătățească sănătatea solului.”
Salvează Solul este o mișcare susținută de Organizația Națiunilor Unite și de Programul Alimentar Mondial, care are ca scop abordarea crizei globale privind degradarea solului și sprijinirea guvernelor în implementarea unor schimbări politice concrete pentru sănătatea solului.
● 81 de națiuni și-au exprimat sprijinul față de această mișcare și față de politicile pentru însănătoșirea
solului
● 8 națiuni au semnat memorandumuri de înțelegere cu mișcarea Salvează Solul
● 3.91 miliarde de oameni și-au exprimat sprijinul pentru mișcarea Salvează Solul
● Zeci de mii de persoane au participat în ultimele luni la evenimentele Salvează Solul în toată Europa,
evenimente care au umplut sălile până la refuz
Principala recomandare a mișcării Salvează Solul este ca guvernele din întreaga lume să legifereze politici care să impună un conținut organic minim de 3-6% în toate solurile agricole din țara lor.
"Dacă nu există bogăție în sol, nu va exista bogăție nici în viață. Dacă nu facem ceva semnificativ în următoarele două decenii, atunci vom avea un preț mare de plătit." - Sadhguru
VEZI ȘI VIDEO:
Gallery