Aplicațiile de generat avataruri digitale ridică semne de întrebare în legătură cu sexualizarea grosolană a imaginilor personale ale utilizatorilor. Mai multe femei au reclamat că cele mai recente „jucării” pe bază de Inteligență Artificială au tendința de a le dezbrăca și de a le „îmbunătăți” aspectul fizic.
Nuditate, sâni măriți și ten întinerit - sunt doar câteva dintre „îmbunătățirile” pe care aplicațiile recente cu Inteligență Artificială le-au adus femeilor care au testat „miracolul tehnologic”. Cele mai multe dintre ele consideră că au fost transformate în obiecte și promotoare ale standardelor de frumusețe feminină.
„Fetișul lui Lensa pentru femeile asiatice este atât de puternic încât am primit nuduri feminine și ipostaze sexuale chiar și atunci când am direcționat aplicația să genereze avatare cu mine ca bărbat”, se destăinuie Melissa Heikkilä, o jurnalistă finlandeză care scrie pentru publicația MIT Technology Review.
Tânăra a testat aplicația Lensa AI în scop profesional și a aflat pe pielea ei până unde poate merge tehnologia când are acces la datele tale personale.
„M-am ales cu o mulțime de nuduri. Din 100 de avataruri pe care le-am generat, 16 erau topless, iar în alte 14 mă îmbrăcase în haine extrem de suple și în ipostaze sexualizate în mod deschis. Colega mea albă a primit mult mai puține imagini sexualizate, cu doar câteva nuduri și indicii de decolteu. O altă colegă cu moștenire chineză a obținut rezultate similare cu ale mele: o mulțime de avataruri pornificate”, a adăugat jurnalista.
Citește și: Cum arată vedetele din România cu avataruri digitale
Sursa foto: Melissa Heikkilä/technologyreview.com
Înclinația spre sexualitate este evidentă în cazul femeilor care au reclamat că aplicațiile cu IA le-au mărit sânii în mod vizibil.
„Am făcut un mic experiment cu portretele generate de Lensa AI, care îmi oferă mie și fiecărei femei pe care o cunosc sâni masivi. Unele (imagini – n. red.) sunt nuduri (fără sfârcuri), iar asta este chiar inconfortabil”, a scris pe Twitter scriitoarea americană Sophia Goldberg.
„De ce este această aplicație de portrete cu AI atât de dornică să-mi scoată hainele?! Cu Lensa, încarci 20 de selfie-uri și îți generează zeci de portrete artistice unice, ale tale. Am fost complet îmbrăcată în toate pozele pe care le-am încărcat (evident), dar unele imagini pe care le-a generat cu mine erau nuduri”, a reacționat și Catherine Allen, CEO-ul unei companii de consultanță în IT.
Sursa foto: Catherine Allen/Twitter
Altă femeie a confirmat că aplicația i-a conferit „sâni astronomici”, deși nu a cerut să-i schimbe înfățișarea.
Conform specialiștilor în tehnologia Inteligenței Artificiale, aplicațiile de generat avataruri digitale se „inspiră” de pe internet pentru a crea portretele digitale „unice”.
Lensa AI, de exemplu, utilizează Stable Diffusion, un model AI open-source care generează imagini pe baza solicitărilor de text. Având în vedere că internetul de azi este plin de imagini cu femei în pielea goală sau îmbrăcate sumar, datele pe care le trimite către aplicații sunt în acord cu „materia primă” existentă.
Sursa foto: Sophia Goldberg/Twitter
Olivia Snow, profesoară și scriitoare, a semnat un articol în revista WIRED la începutul lunii decembrie, în care a descris experimentul pe care l-a făcut pentru a demonstra că aplicațiile cu AI sunt dăunătoare.
A încărcat în aplicația Lensa AI mai multe fotografii cu ea în copilărie și adolescență, iar creațiile digitale generate au șocat-o.
„Ceea ce a rezultat au fost fotografii complet nud cu o față de adolescent și uneori de copil, dar cu un corp distinct de adult. Similar cu testele mele anterioare care au generat priviri și ipostaze seducătoare, acest set a produs un fel de timiditate: un spate gol, păr ciufulit, un avatar cu fața mea de copil ținând o frunză între sânii ei de adult gol”, a scris Olivia.
Fotografii: Twitter/ Melissa Heikkilä
Vezi și VIDEO:
Gallery