ß
Vlad Țepeș, poreclit de străini Dracula după romanul de mare succes la lui Bram Stoker, a domnit în Țara Românească, în trei etape, între anii 1448 și 1476. Multe aspecte ale vieții lui Vlad Drăculea rămân necunoscute, însă un document oficial semnat de domnitor în 1475 promite să scoată la lumină detalii neștiute despre viața sa.
Cum arăta, de fapt, Vlad Țepeș, ce mânca, ce stil de viață avea, cât de sănătos/bolnav era în momentul morții sale, dacă era sau nu vampir... sunt doar câteva informații pe care doi cercetători din Kazahstan spun că le pot scoate la lumină cu o nouă minune științifică.
Soții Gleb și Svetlana Zilberstein au extras material genetic dintr-o epistolă semnată și trimisă de Vlas Țepeș în 1475 dregătorilor din Sibiu. În scrisoare, domnitorul îi anunța că intenționează să-și stabilească reședința în orașul transilvănean.
Conform cercetătorilor, scrisoarea conține „biomolecule istorice” care le va permite să afle cum arăta domnitorul și care erau condițiile de mediu în care trăia.
„A fost o experienţă mistică faptul că extrageam moleculele lui Dracula în ziua în care romanul lui Bram Stoker a fost publicat acum 125 de ani. Nu am planificat în mod special această dată. Toată noaptea, după extragerea moleculelor lui Dracula, a plouat, câinii au urlat și a fulgerat. Era într-adevăr o atmosferă foarte magică. Contele Dracula și-a binecuvântat eliberarea din arhiva românească”, au dezvăluit cei doi soți pentru The Guardian.
Misiva trimisă de Vlad Țepeș în august 1475. FOTO: Gleb Zilberstein
Cercetătorii spun că orice obiect atins de o persoană istorică mai conține urme biochimice (amprente, transpirație, salivă) care pot spune multe despre persoana studiată.
„Aceste molecule sunt mai stabile decât ADN-ul și oferă mai multe informații despre condițiile de mediu, sănătate, stilul de viață, nutriția persoanei istorice căreia i-au aparținut”, adaugă Gleb Zilberstein.
Cei doi soți, împreună cu profesorul Pier Giorgio Righetti de la Universitatea Politehnică din Milano, au dezvoltat analiza biochimică folosită pentru extragerea proteinelor din articolele atinse sau purtate de oameni care au murit cu mult timp în urmă.
Primul experiment pe care l-au făcut a fost pe manuscrisul original al romanului Maestrul și Margareta, al scriitorului rus Mihail Bulgakov. „Am găsit urme de morfină și proteine de patologie renală în paginile manuscrisului, dovedind că l-a scris în timp ce se afla sub influența medicamentelor pe care le folosea pentru a calma durerea acută la rinichi”, a mai spus cercetătorul.
Domnitorul Vlad Țepeș a murit asasinat, în cdecembrie 1476. Capul său a fost trimis sultanului Mahomed al II-lea, care l-a înfipt într-o țepușă, amintind de obiceiul domnitorului valah. Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a pretins că e rudă cu Vlad Țepeș.
Fotografii: Getty Images
Vezi și VIDEO:
Gallery