ß
  • PRO TV
  • Târg organizat de femei ucrainene pentru a împărtăși artizanat, mâncare și bucurie cu prietenii români

Târg organizat de femei ucrainene pentru a împărtăși artizanat, mâncare și bucurie cu prietenii români

Târg organizat de femei ucrainene pentru a împărtăși artizanat, mâncare și bucurie cu prietenii români

Duminică a fost organizată a șasea ediție a Târgului ucrainean de la București - o inițiativă a Centrului Malva, un loc de adunare al comunitățîi de refugiați ucraineni din București. 

Evenimentul este un târg de mâncare tradițională ucraineană și de artizanat și a avut loc la Manasia Hub.



Unele artizane au venit tocmai de la Constanța sau din Brașov, după ce s-au îndeletnicit toată luna cu meșteșteșuguri decorative pentru Crăciun, accesorii și bijuterii din mărgeluțe colorate, jucării pentru copii și bebeluși și hăinuțe tricotate.

Au fost încântate să explice diferența dintre “vareniki” și “pelemeni” - diferitele stiluri de găluște cu umpluturi delicioase (carne, legume sau cartofi cu brânză), iar românilor le-a plăcut să afle că în ucraineană se zice tot “brânză”. Ciocnirea unui pahar a fost prilej să învățăm unii de la alții ce se urează în ambele limbi.



Cum vremea a început să se răcească, unul dintre organizatori a adus un mic încălzitor de terasă construit de el, ale cărui flăcări se roteau în spirală, creând căldură pentru mâini și încântare pentru ochi. S-a creat o atmosfera plăcută, relaxată și propice pentru schimburi culturale. O româncă, gustând salată Shuba, a zis că o să îi includă rețeta în cartea de rețete a familiei sale. Mulți români au admirat cu interes lucrurile expuse pe mese, au încercat să comunice în limba engleză și au gustat din mâncărurile tradiționale ucraineane. Însuși Centrul Malva este o inițiativa lăudabilă fondată de Inessa și Kateryna, două mame ucrainene care au simțit nevoia să creeze o comunitate și sprijin pentru alți refugiați ucraineni și copiii lor. Centrul Malva este condus de către voluntari refugiați pentru refugiați și este primul de acest gen din București.



Acest mic loc de adunare comunitară găzduiește cursuri de yoga și de dans, oferă îngrijire, activități și un loc de joacă pentru copii de grădiniță, organizează cluburi de engleză conversațională pentru adolescenți și oferă un spațiu pentru refugiați pentru a se întâlni, a discuta și a se sprijini unii pe alții. Ei își doresc să atragă mai mulți voluntari români, în special pentru a organiza cursuri de limba română și sesiuni de jocuri și de sporturi care să dea șansă copiilor români și ucraineni să se cunoască, să socializeze împreună și să se simtă parte din aceeași comunitate. Inessa povestește cum a deschis acest centru din grijă pentru mulți refugiați care, fiind încă în blocaj, chiar și după luni întregi de la începerea războiului, aveau tendința de a stă numai în casă, uitând de dorința de a ieși și de a socializa.



Centrul reprezintă pentru ei o oază primitoare unde se pot întâlni și își pot rezolva împreună problemele în moduri creative. De exemplu, o parte dintre ei stau cu copiii, în timp ce alții lucrează sau se ocupă de diverse treburi. Acest iarmaroc s-a dovedit a fi o cale minunată de a aduce laolaltă ucraineni și români, întărind sentimentele de solidaritate și de comunitate. Este un eveniment care crează voie bună, conexiune și prietenie între refugiați și comunitatea gazdă. Ucrainenii se bucură să regăsească bucățele tradiționale care le amintesc de acasă, iar românii descoperă cu plăcere și curiozitate noi feluri de mâncare, deopotrivă similare și diferite de cele românești.



Asociația de Ajutor AMURTEL, în parteneriat cu NRC (Consiliul Norvegian pentru Refugiați), stimulează interesul participanților cu fluturași ce cuprind curiozități despre România și Ucraina - în ambele limbi, invitând la un schimb cultural între cele două părți. Magia Crăciunului se va resimți cu siguranță în cea de-a șaptea ediție a iarmarocului, care se anunță în decembrie, urmând că locația să fie schimbată pentru a se putea desfășura înăuntru. 

Vezi și VIDEO:


FOTO: ASOCIAȚIA AMURTEL

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni