FIFA a anunțat sumele pe care le va oferi echipelor participante la Cupa Mondială din 2022, eveniment ce va începe pe 20 noiembrie, în Qatar. Câștigătoarea turneului va primi 42 de milioane de dolari, în creștere cu 4 milioane de dolari față de ediția precedentă.
În schimb, finalista va încasa din partea forului mondial 30 de milioane de dolari. Ocupanta locului 3 va fi recompensată cu 27 de milioane de dolari, iar echipa de pe locul 4 cu 25 de milioane de dolari.
Țările eliminate în sferturile de finală vor încasa cate 17 milioane de dolari, iar cele eliminate în optimi câte 13 milioane de dolari. Simpla prezență în grupe este recompensată de FIFA cu 9 milioane de dolari.
Pe lângă aceste sume, FIFA a anunțat că le va oferi cluburilor care trimit jucători la Cupa Mondială câte 10 mii de dolari pentru fiecare zi petrecută. Perioada începe cu 2 săptămâni înainte de startul turneului final (20 noiembrie) și se încheie a doua zi după ultimul meci al reprezentativei respective.
În total, cluburile vor primi din partea FIFA peste 200 de milioane de dolari. Potrivit forului mondial, după ediția din 2018, de acest program au beneficiat 416 cluburi din 63 de țări.
Startul la Cupa Mondială din 2022 se va da pe 20 noiembrie, iar meciul de deschidere este cel dintre Qatar, țara gazdă, și Ecuador. Competiția are la start 32 de echipe, iar Brazilia este considerată principala favorită, potrivit bookmakerilor care stabilesc cotele pentru pariuri Cupa Mondiala. Așadar, cota Selecao la câștigarea trofeului este 5.00, în timp ce Argentina este imediat aproape, cu cota 6.00. Franța are cota 7.00 să își apere titlul câștigat în 2018, Anglia are cota 9.00, la egalitate cu Spania.
A organiza Cupa Mondială are costuri impresionante, iar Qatar vrea să ofere fotbalului o ediție memorabilă. Din acest motiv, costurile pentru organizarea turneului final se ridică la 229 de miliarde de dolari, potrivit CNBC. Aceasta va fi cea mai scumpă Cupa Mondială din istorie. Veniturile anticipate pentru Cupa Mondială din 2022 sunt de 4.7 miliarde de dolari.
Desigur, o mare parte din aceste investiții au fost făcute în infrastructură, fie că vorbim despre stadioane de lux, drumuri și hoteluri pregătite să primească numeroșii turiști. În orice caz, suma este de-a dreptul uriașă, din moment ce organizarea Cupei Mondiale din 1990 până în 2018 a costat adunat 48 de miliarde de dolari.
Iar bugetul a fost depășit serios, din moment ce inițial qatarezii plănuiau să învestească 56 de miliarde de dolari pentru a organiza Cupa Mondială.
În Qatar sunt așteptați în jur de 1.2 milioane de turiști pe durata Cupei Mondiale, potrivit estimărilor făcute până în acest moment. Aceștia sunt așteptați să aducă în jur de 17 miliarde de dolari în economia qatareză, conform Bloomberg.
Turiștii vor trebui să respecte însă regulile din Qatar, pe care unii le pot considera stricte, întrucât autoritățile au anunțat că nu vor tolera excesele pe durata turneului final. Spre exemplu, fiecare persoană care ajunge în Qatar are obligația să aibă haine prin care să își acopere genunchii și umerii, indiferent de sex. În cazul femeilor nu sunt permise rochiile scurte ori îmbrăcămintea fără mâneci.
Alcoolul este, de asemenea, interzis în public, iar fotografierea unor locuri religioase ori a obiectivelor militare este interzisă. În hoteluri există însă baruri și cluburi în care se servește alcool, dar comportamentul în public trebuie să rămână unul decent.
Cupa Mondială 2022 va începe așadar pe 20 noiembrie și se anunță a fi cel mai tare eveniment sportiv al anului, urmând să fie televizat în toate colțurile lumii. Se așteaptă, totodată, ca finala să fie vizionată la televizor de peste 1 miliard de oameni, așa cum s-a întâmplat și cu cea din 2018.
Cotele publicate în acest articol pot suferi modificări în orice moment.
888sport este parte din 888 Romania Limited, operator economic care deține licența Clasa I ONJN L1160654W000324, valabilă în perioada 1 septembrie 2016 – 31 august 2026.