Nu e suficient să fii primul în ceea ce faci, dar dacă ai acest privilegiu e grozav să profiți de asta. Château Purcari deține statutul de „prima gospodărie vinicolă specializată din Basarabia”, atu transformat în aur la mai toate concursurile internaționale de profil. Wine Trips România a pătruns în culisele celei mai premiate vinării din lume.
Viticultura a devenit îndeletnicire de bază în teritoriile române încă din secolul XII, însă vinuri cu adevărat remarcabile se nășteau datorită priceperii viticultorilor și solului roditor din regiunile estice. Azi, ele sunt reunite sub ceea ce la nivel mondial poartă numele Republica Moldova, o țară legată ombilical de România.
Istoria Purcari începe în 1827, cu decretul Țarului Nicolae I al Rusiei care consfințește înființarea „primei gospodării vinicole specializate din Basarabia”. Azi, Château Purcari păstrează blazonul înălțat de primii oenologi ai vinăriei, producând anual vinuri medaliate pe plan internațional.
Wine Trips România și somelierul Sergiu Nedelea au pornit pe urmele păstrătorilor de tradiții din Republica Moldova pentru a afla tainele succesului mondial al vinurilor de aici.
Episodul integral e pe PROTV PLUS și VOYO.
Până în 2021, Château Purcari strânsese 325 de medalii obținute la concursurile internaționale. Performanța plasează vinăria din Republica Moldova pe locul I în lume la numărul de recunoașteri de specialitate.
Un eveniment aparte din istoria Purcari a fost Expoziția Universală de la Paris din 1878 (a treia), unde, în cadrul unei degustări restrânse, experții francezi au fost impresionați de un vin sec, de culoare intens-rubinie, despre care credeau că e din zona Bordeaux. Atunci, Purcari a obținut prima sa medalie de aur internațională, cu remarcabilul Negru de Purcari. Și azi, vinul este o raritate, fiind produs în ediție limitată.
Victor Bostan, fondatorul grupului Purcari, a vorbit cu însuflețire despre acest moment important din istoria vinăriei. Sergiu Nedelea și artistul Pasha Parfeni, invitatul acestei ediții a emisiunii Wine Trips from România în Moldova, s-au delectat cu un pahar din acest vin încântător, din roada 2015.
Podgoriile Château Purcari însumează 360 de hectare de viță de vie, pe care se cultivă soiuri europene și locale. Deși vinăria a început cu producerea vinurilor din soiuri roșii, treptat au fost introduse la procesare soiurile albe care, recent, desăvârșesc unele dintre cele mai apreciate vinuri spumante. Mai mult, odată cu lansarea Native Rose de Purcari, vinăria a început să parieze pe viticultura bio.
Fie că ești cunoscător, fie că ai cunoștințe minime despre vin, alegerea este grea la Château Purcari. Explicația stă în faptul că toate vinurile cramei sunt potrivite unei stări, ocazii sau unui preparat culinar anume. Numai că, orice ai încerca din colecția vinăriei ai garanția calității.
Negru de Purcari, vinul emblematic al cramei, este un blend de Saperavi, Rară Neagră și Cabernet Sauvignon care se găsește doar în anumite magazine de specialitate. Sergiu Nedelea și invitatul său au avut privilegiul de a degusta din colecția restrânsă a cramei (roada 2015) și au apreciat mixul reușit al celor trei soiuri. Negru de Purcari e un vin recomandat de cunoscători, care îl numesc unul dintre cele mai rafinate și echilibrate asamblaje din această parte a Europei.
Un vin special este Rose de Purcari, un cupaj de Cabernet Sauvignon, Merlot și Rară Neagră medaliat cu Grand Gold la Concours Mondial de Bruxelles. Obţinut din struguri recoltaţi şi selectaţi manual, vinificaţi prin metoda tradiţională, acest vin este una dintre mândriile CEO-ului Victor Bostan.
Luxul este la el acasă în Academia Purcari, un vin roșu sec creat din Rară Neagră ce vine într-un ambalaj special. Vinul premium „stoarce” tot ce e mai bun din soiul care se simte foarte bine în solul din Republica Moldova. În România, Rară Neagră este cunoscut mai cu seamă sub numele Băbească Neagră.
Spumant Cuvee de Purcari este dovada că vinăria își poate lărgi mereu orizonturile, datorită experienței acumulate în timp și a strugurilor remarcabili care cresc aici. Spumantul, care a fost ținut la fermentat în sticlă vreme de trei ani, s-a aflat de două ori în top 10 al celor mai bune spumante din lume.
Château Purcari nu e doar locul perfect pentru o degustare memorabilă, ci și o destinație turistică ce oferă experiențe de vizitare cu totul ieșite din comun. Pe moșia Purcari, oaspeții se pot plimba cu barca sau pot pescui, pot vizita beciurile cramei în timp ce sunt puși la curent în legătură cu procesul complex al facerii vinului.
Drumețiile și plimbările cu bicicleta în acest areal mirific sunt o opțiune frecventă a celor care aleg să petreacă timpul liber la castel, iar cine vrea să rămână peste noapte are la dispoziție zece camere de lux, două locuri de cazare exotice și unul la înălțime (sky house). Cele două restaurante, cu preparate internaționale și autohtone, și terasele de pe domeniu completează oferta turistică de la castel.
Vedeți cum a fost întâlnirea cu gazdele noastre în VIDEO-ul de mai jos!
Gallery