Apă, ceai plus alimente lichide (supă, ciorbă). Vedem motivele pentru care acestea participă la lupta împotriva unei viroze respiratorii. Ne explică Adriana Moțoc, medic primar boli infecțioase.
Andreea Groza: De ce să bem multe lichide într-o viroză?
Dr. Adriana Moțoc: În perioada de boală acută febrilă, se pierde mai multă apă prin respirație, prin transpirație, prin secreții. Și, pentru că există durere în faringe, durerea în gât, e greu să primim hrană solidă. De aceea, se recomandă hrana lichidă – supă, ciorbă. Dacă noi nu avem o hidratare eficientă, starea generală va fi mai proastă. Vom pierde săruri și putem să avem amețeli, slăbiciune.
În infecția virală de căi respiratorii superioare, nasul curge apos sau are secreții mucoase albe. Febra nu este foarte înaltă, ca în infecțiile bacteriene.
Andreea Groza: Asta înseamnă că, în timpul unei viroze, consumăm mai multe resurse.
Dr. Adriana Moțoc: Da. De ce? O infecție va declanșa mai multe procese consumatoare de energie, prin care organismul se apără.
1. Organismul va secreta mai mult mucus, ca să elimine fizic agenții infecțioși. Consumă energie.
2. Se activează mecanismul imunologic de apărare, care înseamnă consum de energie. Formăm celule competente, care ne apără.
Citește mai multe AICI