Majoritatea medicilor stomatologi recomandă în prezent implantul dentar pacienților care și-au pierdut dinții din diverse motive - de la traumatisme la carii grave ori boală parodontală. Și, pe bună dreptate, pentru că implantul dentar are dublă funcționalitate. Permite redobândirea funcției de masticație, dar și a unui zâmbet frumos, care ne va spori mult încrederea în sine. Iată mai jos care sunt tipurile de implant dentar și ce etape sunt în realizarea unei astfel de intervenții.
Un implant dentar este un șurub din titan, zirconiu sau un alt material biocompatibil inserat în osul maxilarului sau al mandibulei, care va juca rolul unei rădăcini artificiale pe care va fi ulterior fixată o lucrare protetică simplă (coroană) sau complexă (proteză dentară)..
Implantul dentar poate avea diferite forme și dimensiuni, pentru a se adapta nevoilor fiecărui pacient. Această mare diversitate face posibilă garantarea integrării perfecte a implantului, pentru a obține un nou dinte rezistent și durabil. După fixare și după o perioadă de vindecare care depinde de structura osoasă a pacientului, implantul va fi complet integrat în os.
Tratamentul cu implant dentar include mai multe elemente: implantul propriu-zis (șurubul), lucrarea protetică (coroana dentară) și bontul protetic, ce face legătura între cele două.
Implantul dentar poate varia în funcție de forma rădăcinii:
● cilindric
● neted sau cu spire
● conic
Suprafețele implanturilor dentare pot fi netede, rugoase, din hidroxiapatită, texturate tridimensional, dar și combinații între acestea.
În plus, pe piață sunt disponibile diferite diametre și lungimi de implanturi dentare, în funcție de anatomia particulară a fiecărui pacient și de volumul osos disponibil pentru inserare.
Pe de altă parte, exista diferențe și în ceea ce privește tipurile de lucrări protetice pe implant:
● Coroana dentară - se folosește atunci când lipsește doar un dinte, implantul servind ca suport.
● Puntea dentară - previne pierderea osoasă și protejează dinții sănătoși rămași. Dacă lipsesc doi sau mai mulți dinți, o punte plasată pe implanturi oferă un rezultat funcțional și estetic foarte bun.
● Proteza fixă - este, de fapt, o punte dentară fixată pe mai multe implanturi, fără a acoperi gingia, astfel încât întrunește și calități estetice.
În momentul în care ai ajuns la clinica stomatologica, medicul îți va analiza istoricul medical și va face un examen oral complet, pentru a evalua starea danturii. Este esențial ca toate problemele dentare, de exemplu cariile, să fie tratate înainte de procedura de implant. De asemenea, este posibil ca medicul să solicite efectuarea unei radiografii dentare panoramice, pentru a evalua dacă masa osoasă este suficientă pentru a insera implantul dentar. Dacă se constată contrariul, respectiv dacă osul în care va fi inserat implantul nu este suficient, este resorbit, atunci medicul poate recomanda adiția osoasă.
După tratarea problemelor dentare curente și, eventual, grefa osoasă, are loc etapa de inserare a implantului, o procedură chirurgicală efectuată sub anestezie locală. Chirurgul face o incizie în mucoasă pentru a ajunge la osul maxilarului,, apoi înșurubează implantul. Procedura este finalizată prin închiderea cu fire chirurgicale, care vor fi absorbite de organism în următoarele săptămâni. Intervenția este relativ simplă, dar, în funcție de organism, poate fi urmată de dureri și umflarea locului respectiv. Totul poate fi gestionat cu tratamente medicamentoase.
Următoarea etapă este osteointegrarea. Implanturile dentare premium oferă numeroase beneficii, unul dintre acestea fiind perioada din ce în ce mai redusă necesară pentru osteointegrarea cu succes a implantului. Astfel, există implanturi cu încărcare imediată pentru reducerea perioadei de tratament sau implanturi la care perioada de vindecare este redusă de la câteva luni la câteva săptămâni. Din motive estetice, dacă este cazul, pacientul poate opta în tot acest timp pentru o coroană provizorie.
După perioada de vindecare, medicul va lua amprenta maxilarului, pentru a realiza lucrarea dentară definitivă. Apoi va face o mică incizie pentru a elibera implantul și va introduce bontul, pe care va fi pusă coroana.
Implantul dentar de potrivește cu forma dinților naturali, astfel încât nimeni nu va observa diferența. Implantul nu modifică dantura sănătoasă adiacentă și poate să prevină pierderea osoasă.
Sursă foto: Freepik