ß
  • PRO TV
  • (P) 3 probleme frecvente de sănătate în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 2 și 6 ani

(P) 3 probleme frecvente de sănătate în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 2 și 6 ani

(P) 3 probleme frecvente de sănătate în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 2 și 6 ani

Cei mai mulți dintre cei mici trec prin perioada copilăriei având o stare bună de sănătate. Majoritatea dintre ei suferă din când în când de afecțiuni minore, dar rareori dezvoltă boli grave. Cu toate acestea, în pofida faptului că îl îngrijești corespunzător, copilul tău se poate îmbolnăvi uneori, iar atunci vei dori probabil să găsești cât de repede posibil un remediu care să îl pună pe picioare. Mai jos ai prezentate trei dintre cele mai comune probleme de sănătate la copiii cu vârsta între 2 și 6 ani, cum poți să le gestionezi eficient și când să ceri ajutorul medicului. 

Constipația

Medicii pediatri indică faptul că se poate vorbi despre constipație la copii atunci când frecvența scaunelor este rară, de mai puțin de trei pe săptămână, sau când micuțul are vizibil dificultăți în evacuarea acestora. Constipația este o tulburare frecventă la copii și poate fi gestionată eficient cu o serie de măsuri simple:

Modificarea dietei - această problemă este cel mai frecvent asociată cu o alimentație prea săracă în fibre. Medicii recomandă creșterea consumului de fructe, legume, mai ales cele de culoare verde, și de cereale integrale. Pe de altă parte se recomandă limitarea alimentelor cu amidon (orez, cartofi) și a anumitor legume, precum morcovii. Prunele uscate, tărâțele de ovăz și anumite suplimente naturale precum psyllium pot fi utile pentru a combate constipatia la copii

Hidratarea corespunzătoare - este esențială pentru a preveni această problemă intestinală. Apele bogate în magneziu, supele de legume, sucul de mere și portocale pot fi consumate în acest sens.

Evitarea sedentarismului - asigură-te că face mișcare în fiecare zi, de exemplu, o activitate sportivă, mersul pe bicicletă etc. 

Schimbarea obiceiurilor - copilul trebuie să meargă la toaletă atunci când este nevoie, nu să se abțină. La copiii mici, constipația poate fi legată și de o poziționare proastă pe oliță sau pe toaletă, ceea ce împiedică relaxarea corespunzătoare a sfincterelor. Asigură-te că cel mic stă confortabil pe toaletă, iar, dacă rămâne cu picioarele în aer, îi poți instala o treaptă pentru a se sprijini de ea. 

Consultarea medicului pediatru - dacă problema persistă, nu ezita să discuți cu un specialist, care îi poate prescrie un laxativ ușor. Totuși, nu trebuie exagerat cu astfel de tratamente, pentru a nu obișnui organismul cu ele. 

Lipsa de calciu

Hipocalcemia este o tulburare destul de frecventă în perioadele de creștere puternică, de exemplu, la sugari și în adolescență, atunci când necesarul de calciu este crescut la nivel osos. Hipocalcemia poate să devină o urgență terapeutică, deoarece poate fi însoțită de complicații neurologice (convulsii), cardiace (tahicardie) și respiratorii (laringospasmul).

Calciul este reglat în organism, în principal, de doi compuși cheie: vitamina D, ce promovează absorbția digestivă a mineralului, și hormonul paratiroidian, care stimulează resorbția osoasă. Hipocalcemia poate avea deci drept cauze un aport insuficient de calciu și/sau de vitamina D sau o disfuncție în activitatea hormonului paratiroidian. Cel mai adesea, calciul lactic și vitamina D administrate ca suplimente pe cale orală pot corecta acest deficit, constatat de medic pe baza unor analize de sânge. Administrarea de calciu pe cale intravenoasă este necesară doar în cazul unei hipocalcemii severe și/sau simptomatice (tulburări ale ritmului cardiac și/sau convulsii). Orice formă de hipocalcemie necesită consultul unui medic, care va prescrie tratamentul necesar. 

Infecțiile

Mulți părinți au impresia că al lor copil mic este în permanență bolnav. Copiii de vârstă mică sunt mai susceptibili la microbi, virusuri și bacterii, care provoacă infecții. Motivele sunt un sistem imunitar insuficient dezvoltat, o preocupare pentru o bună igienă mai redusă, dar și frecventarea colectivităților, de exemplu, grădinițe și școli. Astfel, cei mici răcesc cu ușurință ori dezvoltă gastroenterite și alte afecțiuni de acest tip. Germenii există peste tot în mediu, dar și pe propriul organism, în nas, gură, ochi, scaun sau pe piele. Germenii nu pot fi evitați complet și, de altfel, o anumită expunere la aceștia este foarte importantă pentru dezvoltarea corectă a sistemului imunitar. Cele mai frecvente infecții în rândul copiilor cu vârste între doi și șase ani sunt provocate de virusuri. 

Ca părinte, poți lua o serie de măsuri simple pentru prevenirea acestor infecții:

Învață copilul să se spele pe mâini - aceasta este cea mai frecventă cale de transmitere a germenilor. Copiii trebuie să-și spele mâinile cu apă și săpun de mai multe ori pe zi, mai ales când sunt bolnavi sau stau în preajma unor persoane cu afecțiuni transmisibile. Cei mici trebuie să fie învățați să se spele pe mâini înainte de masă, după ce au folosit toaleta, și-au suflat nasul, au strănutat, au atins un animal sau s-au jucat afară. Nu este suficient să îl înveți să se spele frecvent pe mâini, ci și cum să o facă în mod corect. În cazuri excepționale, atunci când nu există acces la apă și săpun, pot fi folosite produse dezinfectante, pe bază de alcool. 

Vaccinarea - aceasta este una dintre cele mai eficiente măsuri pentru a proteja sănătatea copiilor. Este recomandat să îți vaccinezi copilul conform programului recomandat de autoritățile din domeniu.

Învață-l să tușească sau să strănute în șervețel sau în pliul cotului, nu în mâini. Copilul trebuie să arunce șervețelul imediat după utilizare și să se spele pe mâini.

În cazul unei boli contagioase, dacă are febră, diaree, e răcit sau tușește frecvent, copilul nu ar trebui să frecventeze colectivități. 

Menținerea copiilor sănătoși și în siguranță este o preocupare constantă a părinților. O bună informare, vizitele regulate la medicul pediatru și aplicarea unor măsuri de prevenire a celor mai frecvente afecțiuni în rândul copiilor mici pot fi esențiale pentru bunăstarea fizică a acestora.

Sursă foto: Freepik

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni