Dacă îți curge nasul, te ustură gâtul și suferi de dureri de cap, e imposibil să nu te întrebi dacă ai contractat virusul gripal sau, pur și simplu, suferi de o răceală de sezon. Simptomele se pot suprapune și, în lipsa testelor și a investigațiilor medicale, este dificil să îți dai seama. Află mai multe despre câțiva diferențiatori importanți.
În primul rând, trebuie să știi că atât virozele (răcelile), cât și gripa sunt provocate de virusuri. Ambele sunt infecții respiratorii, iar cea mai simplă metodă prin care le poți diferenția este observarea simptomelor.
În cazul răcelii, simptomele sunt congestia nazală sau mucozitățile abundente, durerile în gât, strănutuk, tusea, durerile de cap și musculare și stările de oboseală. În cazul gripei, manifestările sunt tusea seacă, febra, durerile în gât, frisoanele, durerile musculare severe, durerile de cap, congestia nazală sau mucozitățile abundente, oboseala severă, dar și stările de vomă și amețelile. În cazul copiiilor, diareea este, de asemenea, o manifestare comună în cazul gripei. Simptomele gripei apar brusc, pot fi severe și durează, în medie, între una și două săptămâni.
Răceala este o infecție a căilor respiratorii superioare, provocată de contractarea unui virus - adesea rhinovirus. Deși poți răci oricând pe parcursul anului, răcelile sunt mai frecvente în sezonul rece, deoarece virusurile se răspândesc mai eficient când sunt expuse la frig și umezeală. Răceala este contagioasă prin strănut sau tuse, dar poți răci și prin contactul cu suprafețele infestate. Pentru că este o infecție virală, nu se tratează prin antibiotice, ci prin medicamente otc, așa cum sunt antihistaminicele, decongestionantele și antiinflamatoarele sau analgezicele, care ajută la reducerea inflamației și a durerilor musculare sau de cap.
E important, atunci când suferi de răceală, să te hidratezi corespunzător și să îi oferi corpului nutrienții de care are nevoie pentru a se reface. Suplimentele cu vitamine și minerale precum zincul, vitamina C sau echinacea pot fi eficiente în ameliorarea simptomelor.
De regulă, răceala durează între 7 și 10 zile. Este cazul să îți faci o programare la medic dacă:
● Simptomele nu s-au ameliorat după o săptămână.
● Faci febră, iar temperatura nu scade în urma administrării antifebrilelor.
Infecția cu virusul influenza sau gripa este tot o afecțiune a căilor respiratorii. Spre deosebire de răceală, aceasta este sezonieră și apare cu precădere de toamna până la începutul primăverii, cu un număr crescut de cazuri în lunile reci de iarnă. În timpul sezonului gripal, te poți îmbolnăvi la fel de ușor ca de orice altă viroză, prin contactul cu suprafețele infestate de o persoană care are deja virusul. Devii contagios încă dinainte ca simptomele să se manifeste și îi poți infesta pe cei din jur chiar și la 5-7 zile după ameliorarea simptomelor.
Gripa este provocată de virusurile influenza A, B și C. Tulpini noi apar în fiecare an, astfel că și vaccinurile trebuie adaptate în funcție de acest lucru.
Spre deosebire de răceala comună, gripa poate avea complicații serioase, precum pneumonia, mai ales în cazul copiilor mici, al vârstnicilor, al femeilor însărcinate și al persoanelor care suferă de afecțiuni ce le afectează sistemul imunitar, așa cum sunt astmul, bolile cardiovasculare sau diabetul.
În cele mai multe cazuri, hidratarea și odihna sunt esențiale pentru convalescența rapidă. Consumă cât mai multe lichide pentru a preveni deshidratarea și folosește decongestionante, analgezice și antiinflamatoare, pentru a ameliora simptome precum nasul înfundat, durerile musculare, migrena. Dacă medicul îți recomandă, administrează, în paralel și medicamente antivirale cu oseltamivir, zanamivir sau peramivir.
Complicațiile gripei pot fi severe, neplăcute și periculoase. Contactează medicul dacă:
● Întâmpini dificultăți de respirație.
● Suferi de dureri severe în gât.
● Suferi de tuse productivă.
● Ai temperatura mare și nu cedează la administrarea antifebrilelor.
● Experimentezi dureri în piept.
Cu alte cuvinte, gripa și răceala sunt infecții virale cu o serie de manifestări similare. Ambele au un ”termen de valabilitate”, dar trebuie să acorzi o atenție deosebită evoluției simptomelor și să te programezi la un consult, dacă observi că starea ta nu se ameliorează sau, mai grav, se înrăutățește.
Foto: Freepik