Indiferent de locuința despre care se face discuție, fie că este o vilă impunătoare sau un apartament de dimensiuni modeste, pardoseala care dă cel mai bine este parchetul. Multitudinea tipurilor și modelelor de parchet fac ca acesta să fie potrivit cu oricare stil de design, de la clasic la modern sau minimalist, iar combinațiile de culori și forma plăcilor de parchet pot crea modele deosebite și de cele mai multe ori unice.
Într-un apartament mic regula numărul unu este ca pardoseala aleasă într-o nuanță potrivită, să ofere un plus de lumină și de dinamism, creând totodată și senzația de spațiu aerisit.
Există trei tipuri de parchet, fiecare având anumite caracteristici și recomandări de utilizare: parchet din lemn masiv, parchet stratificat și parchet laminat.
Pentru un apartament mic, unde spațiile nu sunt foarte generoase, confortul este dat de potrivirea diferitelor componente ce alcătuiesc totul și de sentimentul de armonie și căldură pe care acestea îl dau.
1. Este cea mai populară alegere datorită prețului foarte accesibil, putând fi găsit și la lichidare de stoc de parchet. Este confecționat din patru straturi de fibre sintetice: un strat superior, care are rolul de a oferi rezistență pe termen lung plăcilor și de a le proteja de uzură, șocuri sau pete; un al doilea strat decorativ, realizat din hârtie imprimată, care are rol estetic și care oferă cumpărătorului numeroase posibilități de design; un strat de suport, realizat din fibre de mare densitate, care să asigure pardoselii o fermitate cât mai bună și ultimul strat, stratul de echilibrare, care are rolul de a proteja pardoseala de umiditate și de eventualele infiltrații. Subliniem că acest tip de parchet nu este din lemn, ci din fibre presate, acoperite cu o hârtie printată foarte subțire, care imită anumite esențe de lemn.
2. Există modele care arată foarte frumos, cu un aspect natural de lemn și textură plăcută. Există de asemenea opțiuni de calitate mai bună, concepute special pentru trafic intens. Grosimea plăcilor este diferită, începe de la 8 mm, 10 mm și poate ajunge până la 12 mm, acestea din urmă fiind produse mai scumpe și de o calitate ceva mai bună.
3. Un parchet laminat este extrem de ușor de montat pe orice suprafață, plăcile putând fi așezate peste beton, gresie, covor PVC, suport de lemn sau chiar peste o veche pardoseală acoperită cu laminat. Înainte de instalarea propriu-zisă, este necesar să te asiguri că suprafața este nivelată, că nu există praf sau imperfecțiuni și nici fisuri.
4. Parchetul laminat se asamblează prin îmbinarea plăcilor, grație sistemului inovator de instalare, care elimină nevoia de adeziv și transformă întreaga procedură într-una extrem de rapidă. Totuși, pentru a preveni deteriorarea parchetului din cauza diferențelor de umiditate sau de temperatură, este necesară crearea unor rosturi de expansiune, de circa 8-10 mm, atât între scânduri, cât și față de pereți, înaintea montării plintelor. Plăcile de parchet laminat se fixează rapid, prin sistem click and lock, fără să fie nevoie de cuie sau adeziv.
5. Parchetul laminat, în mod normal, poate fi instalat în orice spațiu interior, cu excepție poate pentru cele cu umiditate intensă și constantă. Pentru o mai bună folosire se recomandă alegerea unui parchet laminat potrivit ariei în care se face montarea. Pentru o pardoseală ce urmează a fi montată în bucătărie, se recomandă alegerea unui parchet laminat rezistent la umiditate. În schimb, pentru un parchet laminat ce urmează a fi montat pe hol sau în zone cu trafic intens, se recomandă instalarea de pardoseli care au o rezistență sporită la uzură și la șocuri. Unele modele de calitate superioară sunt tratate cu soluții speciale, pentru a fi rezistente la umezeală, astfel încât pot fi montate chiar și în baie.
6. Un parchet laminat se remarcă prin rezistența sporită a plăcilor la uzură, zgârieturi și deformări, dar și prin plăcile înguste, care dau senzația de lejeritate și contribuie la crearea unui cadru confortabil și plăcut în propria ta locuință. Este extrem de durabil și va rezista fără probleme, pentru o perioadă îndelungată, chiar și în condiții de trafic intens constant.
7. Mentenanța ușoară, dar și confortul pe care îl oferă transformă această pardoseală într-o soluție optimă pentru orice cămin. Este foarte ușor de întreținut. Pentru curățare, nu este necesară utilizarea unor substanțe sau detergenți speciali și poate fi adus rapid la aspectul inițial, cu ajutorul unei cârpe uscate sau umede și al unei soluții obișnuite de curățare. În cazul în care este expus la soare pentru o perioadă îndelungată, parchetul laminat își va menține proprietățile estetice și nu își va pierde culoarea, cum se întâmplă în cazul altor modele de pardoseli.
8. Datorită stratului decorativ, pe care poate fi imprimat aproape orice model, figură sau desen, de diferite culori, laminatul oferă posibilități aproape nelimitate de design. Numeroasele opțiuni de design disponibile necesită o atenție sporită din partea consumatorului, pentru alegerea celui potrivit. Pentru ca frumusețea unui spațiu interior să nu fie alterată de modelul de laminat ales, este necesară alegerea unui design potrivit, care să pună în valoare întreaga amenajare.
Gallery