Credincioșii ortodocși îi celebrează în fiecare an la început de noiembrie pe Sfinții Mihail și Gavriil. Considerați conducătorii cetelor de îngeri şi călăuze ale sufletelor pământenilor în drumul lor spre Rai, cei doi arhangheli au un loc aparte în tradiția creștină.
În credința populară, Sfinții Mihail și Gavriil sunt văzuți ca ființe divine, mereu în preajma oamenilor, având grijă ca sufletele acestora să fie curățate pentru a putea ajunge în Rai. Pe bună dreptate, cei doi arhangheli sunt considerați primii îngeri mijlocitori între Divinitate și oameni, protectori ai multor categorii sociale.
În fiecare an, Sfinții Mihail și Gavriil sunt prăznuiți la data de 8 noiembrie, zi în care se aprind lumânări atât pentru oamenii decedați, cât și pentru cei aflați în viață. Deși este numită astfel, sărbătoarea nu e doar despre Mihail și Gavriil, ci e închinată „tututor puterilor cerești celor fără de trupuri”.
Considerată ziua îngerilor, 8 noiembrie este marcată cu o serie de ritualuri păstrate din primele secole ale Creștinismului.
În timpul Sfintei Liturghii, la ieşirea preotului cu sfintele daruri, credincioşii pun în calea preoților haine pentru ca aceștia să treacă peste ele, cu scopul de a transmite harul divin spre vindecarea şi sfinţenia celor care le va purta.
După slujba religioasă, preoții citesc rugăciuni de dezlegare pentru cei aflați în biserică, apoi se dezbracă de veşmintele preoţeşti şi îi acoperă pe credincioși cu ele, gest simbolic protector în fața bolilor fizice și mintale.
La ieșirea din biserică, credincioșii pot primi cozonac şi vin, în cinstea arhanghelilor.
Anual, circa 1,5 milioane de români își sărbătoresc ziua numelui de Sfinții Mihail și Gavriil. Cei mai mulți, peste 800.000, sunt bărbați. Numele Gabriel, Gabriela, Mihai și Mihaela sunt cele mai populare cu prilejul aceastei sărbători.
Cele mai rare nume sărbătorite pe 8 noiembrie sunt Mihaița și Gabița.
„Arhanghelul Mihail, înger al adevărului şi al dreptăţii, să-ţi stea alături mereu, la bine şi la greu, să-ţi lumineze calea şi să-ţi arate destinul. La mulţi ani Mihai/Mihaela!”
„Îngerul Gavriil, înger al Bunei Vestiri, să-ţi călăuzească paşii Gabriel/Gabriela şi să ai parte de o zi la fel de frumoasă ca tine! La mulţi ani!”
„Fie ca din această zi Sfântă, în drumul lin al vieţii tale să răsară mereu câte-o rază de soare care să-ţi aducă fericire şi bucurie! Multă sănătate şi un sincer La mulţi ani!”
„De ziua ce-ţi surâde-n prag,
De-i porţi frumosul nume,
Eu îţi doresc tot ce-i mai drag
Şi mai frumos pe lume!”
„Să-ți dea Domnul sănătate,
Judecată înțeleaptă,
Viață lungă pământească,
Ce dorești să se-mplinească!
La mulți ani, Mihai/Mihaela/Gabriel/Gabriela/Gavriil!”
„Pentru soțul meu iubit
Și Mihail/Mihai/Mișu/Gabriel/Gavriil numit
Azi în zi de sărbătoare
Eu îi fac caldă urare:
La Mulți Ani să ne trăiești
Pe noi la fel să ne iubești,
Să fii veșnic bun și blând
Cât vei trăi pe pamânt”.
Fotografii: Doxologia.ro/YouTube
Vezi și VIDEO:
Gallery